כל הדרכים מובילות לרבנות

נוסעים להתחתן בקפריסין – חייבים להתגרש ברבנות

החוק בישראל מחייב זוגות שנסעו לחו"ל כדי להתחתן – אם מפני שלא רצו להינשא ברבנות ואם משום שמדובר בזוגות חד-מיניים או בלא יהודים – לפנות לבית הדין הרבני כדי לקבל גט. ארגון משפחה חדשה מנפיק תעודת זוגיות, שמאפשרת גירושין גם בלי בית הדין הרבני

כנס בכנסת למען נישואים וגירושין אזרחיים. 27.7.2011. צילום: אסף מוסמן, חדו''שכנס בכנסת למען נישואים וגירושין אזרחיים (צילום אילוסטרציה). צילום: אסף מוסמן, חדו''ש

כ-16% מהזוגות הישראליים מתחתנים בחו"ל, אם משום שמדובר בזוגות חד-מיניים, בבני זוג שאינם רשומים כמאמינים באותה דת או בבני זוג שלפי ההלכה היהודית אינם יכולים להתחתן (כוהן וגרושה או ממזרים). עם זאת, רוב הזוגות המתחתנים בחו"ל הם גבר ואשה שבחרו שלא להתחתן ברבנות. רבים מאוד מהם אינם מודעים לכך שאם יחליטו להתגרש, העובדה שהחתונה לא התקיימה ברבנות לא תמנע מהם ביקור בבית הדין הרבני.

עו"ד יעקב בלס, מומחה לדיני משפחה, אומר לוואלה: "גם נישואין אזרחיים עולים לעתים על שרטון, וגם זוגות שנישאו בקפריסין, פראג או לאס וגאס עלולים לגלות יום אחד שהם רוצים להתגרש... זוגות שחשבו שהצליחו להתחמק מעול הרבנות כשנישאו, יופתעו לגלות כי הם לא יוכלו להתגרש בלי התערבותה. כמו שאין נישואין אזרחיים בישראל – כך גם אין בה גירושין אזרחיים".

דיני המשפחה בדת היהודית מחייבים מתן גט לכל זוג המבקש להתגרש. אם הזוג התחתן בנישואים אזרחיים דרוש גט לחומרא, מאחר שיש חשש שגם בנישואים מסוג זה התבצעו קידושין או ספק קידושין. במצב שבו יש ספק אי אפשר להתיר לאשה להינשא שנית בעתיד, מחשש שתיחשב אשת איש וילדיה מבן זוג אחר ייחשבו ממזרים.

למרות שמו, גט לחומרא הוא הליך המקל על הליך הגירושין ברבנות. "מי שנישא בטקס אזרחי, לא צריך להוכיח עילת גירושין תקפה על פי הדין העברי", מסבירה עו"ד אלינור ליבוביץ'. כך זוגות יכולים להגיש בקשה לגירושין לבית משפט לענייני משפחה, אבל זה אינו דן בגירושין עצמם ובמתן גט. לכן הגירושין נעשים בבית דין רבני.

שי דורון, דובר בתי הדין הרבניים, אומר כי המוסד משתדל לעשות ככל יכולתו כדי להקל על הבאים בשערו, בלי קשר לאופן שבו

אם הזוג התחתן בנישואים אזרחיים דרוש גט לחומרא, מאחר שיש חשש שגם בנישואים מסוג זה התבצעו קידושין

נישאו. "אנחנו רק קבלני ביצוע, עובדי מערכת מסורים שעושים את מלאכתם על פי החוק הקיים במדינת ישראל", הוא אומר.

זוגות אתיאיסטיים או זוגות שבהם שני בני הזוג אינם יהודים אינם חייבים להתגרש בבית הדין הרבני. "המצב נעשה מעניין יותר כאשר בני הזוג הם בני אותו מין ובני אותה דת", אומר עו"ד בלס. "אם הם רשומים במשרד הפנים כנשואים ורוצים לשנות את מעמדם, לכאורה רק בית הדין הרבני יכול להורות על התרת הנישואין, אבל הוא לא מכיר בנישואין בין בני אותו המין. רק ב-2012 ניתן פסק תקדימי, שקבע שבמקרה של בני זוג מאותו המין בית המשפט לענייני משפחה מוסמך להתיר את הנישואין גם בלי לערב את בית הדין הרבני".

בניסיון לפטור זוגות ממפגש עם הממסד הדתי לעת גירושין מנפיק ארגון משפחה חדשה תעודות זוגיות. התעודות, אומר מנכ"לית הארגון עו"ד אירית רוזנבלום, מאפשרות לבני זוג לקבל את כל הזכויות הניתנות לזוגות שנישאו כדת, בלי שהם רשומים כנשואים במשרד הפנים. "תעודת הזוגיות מאפשרת לבני הזוג גם לשמור על פרטיותם וגם לזכות בהכרה פומבית בזוגיותם. אם יחליטו להיפרד, הם לא יצטרכו להגיע לבית הדין הרבני מאחר שהצהירו במפורש שאין ביניהם דבר מחופה וקידושין. מספיק שיחתמו על מסמך האומר שחייהם המשותפים הגיעו לקצם", מסבירה רוזנבלום.

לפני כשנתיים קבע בית משפט לענייני משפחה כי לתעודת הזוגיות יש תוקף חוקי. "השופטת אילת גולן תבורי פסקה שיש לתעודת הזוגיות תוקף משפטי מלא ובמקרה של גירושין נקבע מסלול אזרחי", אומרת רוזנבלום. "גם הרב דוד סתיו מארגון צהר אישר את המהלך בשנת 2016 ואמר: 'זו הדרך היחידה שלא תחייב בני זוג להתגרש ברבנות במקרה של סכסוך ביניהם'".

לכתבה בוואלה



איך תוכל לפעול?