סימני איסלאמופוביה

חדו"ש: חוק המואזין חושף את פניהם של המעורבים

ועדת השרים לחקיקה אישרה הצעת חוק שלפיה ייאסר השימוש במערכות כריזה בבתי תפילה, בגלל "פגיעה במרקם איכות החיים של תושבים רבים"

מסגד ביישוב הבדואי ערערה בנגב. צילום: מיכאלי, ויקיפדיהמסגד ביישוב הבדואי ערערה בנגב (צילום אילוסטרציה). צילום: מיכאלי, ויקיפדיה

ועדת השרים לחקיקה אישרה שלשום את הצעת חוק המואזין, הקובעת כי אין להשתמש במערכת כריזה בבתי תפילה. ההצעה נועדה למנוע מהמואזינים במסגדים לקרוא למאמינים מוסלמים לתפילה. "מעריב" מציין כי ההצעה הוגשה על ידי כמה חברי כנסת, ובהם מוטי יוגב מהבית היהודי, על רקע מה שהגדירו "פגיעה במרקם איכות החיים של תושבים רבים הגרים בסמיכות למקומות אלה". ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הביע תמיכה בחוק ואמר כי אינו "יכול לספור את הפעמים שפנו אלי אזרחים מכל הדתות שקובלים על הרעש".

מוסלמים רבים זועמים על הצעת החוק ומתנגדים להטלת איסור על קריאת המואזין. חברי כנסת ערבים הגיבו בכעס על אישור הצעת החוק, שאותו כינו "הכרזת מלחמה". ח"כ ג'מאל זחאלקה מהרשימה המשותפת אמר: "נתניהו הראה סימנים ברורים של איסלאמופוביה כרונית".

הרב עו"ד אורי רגב, מנכ"ל חדו"ש, אמר בעקבות אישור הצעת החוק: "המאבק על חוק המואזין הוא דוגמה למשחק המסיכות שבו משתתפים כל הצדדים המעורבים. איש אינו חושב באמת שמציעי החוק, הטוענים כי מדובר בדאגה לאיכות החיים, אכן נקיים משיקולים לאומניים ודתיים (די לראות בניסוח דברי ההסבר את הנימוק 'בבתי תפילה ייאסר השימוש במערכות כריזה על מנת לקרוא למתפללים או על מנת להעביר מסרים דתיים או לאומיים ולעתים אף דברי הסתה' ולדעת כי מציעי החוק אינם מעלים בדעתם כי השימוש במערכת כריזה להשמעת צפירות המכריזות בערים שונות על כניסת השבת, למשל, ייאסר אף הוא בשם החשש ממפגעי קול סביבתיים).

"בדומה לכך – התעלמותם של חלק מן המתנגדים להצעת החוק מן המטרד האמתי לאוכלוסייה שאינה חלק מציבור המאמינים הקשוב לקריאת המואזין, וראייתם את ההצעה אך ורק כמעשה גזעני ואנטי מוסלמי.

"עיון מעמיק יותר בנושא ובחומר משווה ממדינות אחרות מלמד שמגבלות על שימוש במערכות כריזה במסגדים מוטלות בארצות

מנכ"ל חדו"ש: איש אינו חושב באמת שמציעי החוק, הטוענים כי מדובר בדאגה לאיכות החיים, אכן נקיים משיקולים לאומניים ודתיים

רבות, לרבות מדינות ערביות, ולפיכך ברור שלאמדובר בהמצאות ממוחם הקודח של המחפשים להתנכל לאיסלאם ולמאמיניו בישראל. מאידך גיסא, ברור שאין צורך בחקיקה החדשה ככל שמדובר במפגעי קול אמתיים, שכן החוק הקיים אוסר על השמעת רעש חריג ובלתי סביר, ולפיכך ניתן היה לצפות שהדואגים לאיכות הסביבה ינסו תחילה להתמודד עם המפגע, ככל שהוא קיים, באמצעים הקיימים, ולא יבקשו לקדם חוק שכל המעיין בו אינו יכול שלא לחשוד במניעיו האחרים.

"לפני ימים ספורים שבתי מניו יורק, והדירה שבה שהיתי משקיפה על המסגד הגדול בעיר. מתפללים מוסלמים רבים פוקדים אותו, אך כל הגר בסביבה אינו שומע כל קריאות רמות ממרומי המינרט המתנוסס מעל המסגד הגדול. לא שמעתי על מאבק ציבורי הניטש בעניין ונראה כי השכנים המוסלמים מבינים ומקבלים את המתחייב ממגורים בצוותא של מאמיני דתות שונות, בהתחשבות הדדית ובסובלנות.

"תופעת מערכת הכריזה הקולנית חדשה יחסית, ולפיכך היא מלמדת עד כמה אין מדובר באחת ממצוות הדת המחייבות ככל שאנו עוסקים ברמקולים שקולם מגיע למרחקים. אחד הפתרונות שראוי לשקול הוא פיתוח נוסף של אפליקציות מחשב וטלפונים חכמים, אשר יאפשר למעוניינים להאזין למואזין בקשב ובנוחות בביתם הם, בלי להטריד את מנוחת השכנים. פיתוח כזה יכול להשכין שלום בין הצדדים הנצים, ואף ראוי שהמדינה תשקיע בפיתוחו ובהעמדתו לרשות הציבור המוסלמי".

התנועה הרפורמית, המתנגדת להצעת החוק, קראה לממשלה למתן אותה. יושב ראש התנועה, הרב גלעד קריב, אמר: "מדובר בהצעת חוק קיצונית ולא מידתית שנולדה במחוזות הימין הקיצוני. אנו קוראים לממשלת ישראל לחזור בה מתמיכה בהצעה המעמיקה את השסע בין יהודים וערבים בישראל".

בעקבות אישור הצעת החוק בוועדת השרים נשמעו קריאות בודדות לאסור על שימוש במערכות הגברה גם בבתי כנסת. ורוניקה ירושלמי מערד אמר ל-ynet כי הכריזה בבתי הכנסת בעיר לפני כניסת השבת ובערבי חג מפריעה את מנוחת התושבים ויש לאסור אותה.

לידיעה ב"מעריב"

לידיעה ב-ynet



איך תוכל לפעול?