הוראה מהפכנית

בעקבות מאבק חדו"ש, היועץ המשפטי לממשלה החליט למנות 30% נשים במועצות דתיות

אביחי מנדלבליט הורה למשרד לשירותי דת להעניק לנשים ייצוג הולם בכל המועצות הדתיות. מנכ"ל חדו"ש: מעכשיו נשים שיכהנו במועצות לא יהיו לבד מול ממסד גברי

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט. צילום: Masa Israel Journey, Flickrהיועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט. צילום: Masa Israel Journey, Flickr

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הורה למשרד לשירותי דת להגדיל במידה משמעותית את מספר המושבים השמורים לנשים במועצות דתיות, כך שהן יהוו 30% מחברי המועצות. לפי נתונים שמסרה עמותת חדו"ש, כיום חברות 49 נשים ב-40 מועצות דתיות בישראל. בסך הכל יש במדינה 132 מועצות דתיות. 66% מהמועצות הדתיות אינן מנוהלות על ידי נציגים נבחרים, אלא על ידי יושב ראש שמונה בידי השר לשירותי דת. בין יושבי הראש הממונים אין ולו אשה אחת.

מנכ"ל עמותת חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, אומר: "החלטת היועץ המשפטי היא צעד מהפכני חשוב בכיוון של שילוב נשים בממסד הדתי והחלת ערכי הדמוקרטיה והשוויון על יחסי הדת והמדינה". לדברי רגב, "חדו"ש גאה על חלקה בשינוי המדיניות, לאחר שנים שבהן פעלה במרץ מול רשויות המדינה לייצוג הולם של נשים במועצות הדתיות. המצב שהיה קיים בשנים האחרונות, אשה אחת בכל מועצה, היה התקדמות אבל ייצוג סמלי בלבד. מעכשיו נשים שיכהנו במועצות לא יהיו לבד מול ממסד גברי. מעכשיו, בזכות במאבק שניהלנו יחד עם שתיל וארגונים נוספים של החברה האזרחית, יוכלו נשים להיבחר לתפקיד יושבת ראש המועצה ולתפקידים בכירים נוספים. נעקוב ונוודא שבכל הרכב חדש ההחלטה תיושם, כמו שעקבנו אחר ההתפתחויות בתחום בשבע השנים האחרונות בדרך להישג החשוב".

רגב ציין, עם זאת, ש"חדו"ש טרם קיבלה את ההודעה הרשמית על החלטת היועץ המשפטי. עם כל הסיפוק בעינינו, הדרישה

כיום יש 49 נשים החברות ב-40 מועצות דתיות מתוך 132 מועצות

למנות נשים לתפקידי ממונות על מועצות דתיות (שאין בהן הרכב) חשובה לא פחות מהדרישה לשלב נשים בהרכבי המועצות. המאבק שלנו יימשך עד שכל התפקידים במועצות הדתיות, כולל תפקידי יושבות ראש, ממונות וחשבות, יהיו פתוחים בפני נשים".

ארגונים שמתחו ביקורת על שיטת הבחירה של חברי המועצות הדתיות טענו כי היא אינה מאפשרת ייצוג הולם לכל חלקי האוכלוסייה בכל יישוב. ארגון נאמני תורה ועבודה, אדוות, שתיל וחדו"ש פעלו בשנים האחרונות להגדלת הייצוג של נשים במועצות הדתיות. הארגונים טענו כי למועצות הדתיות יש השפעה ישירה על שירותי הדת שניתנים לנשים, אבל לנשים אין ייצוג מספיק בפורומים המקבלים החלטות בנוגע לשירותי הדת. הארגונים בירכו על הודעת היועץ המשפטי.

תנועת נאמני תורה ועבודה ניסחה עתירה לבג"ץ בנוגע לייצוג נשים במועצות הדתיות. נראה כי החלטת היועץ המשפטי לממשלה התקבלה בין השאר בגלל הלחץ המשפטי שהופעל בסוגיה.

בעקבות הוראת היועץ המשפטי נמסר ממשרד המשפטים ל"ג'רוזלם פוסט", כי "יש להתאים את מספר הנשים החברות במועצות הדתיות למספר החברים הכולל במועצות". המשרד הוסיף כי אם במועצה דתית יש אחד עשר חברים, לפחות שלוש מחברי המועצה צריכות להיות נשים. לפי המשרד, במועצה שבה חמישה חברים יש למנות לפחות אשה אחת.

לידיעה ב"ג'רוזלם פוסט"



איך תוכל לפעול?