ללא מגבלות ותנאים

פורסמה הצעת חוק הפטור מליבה. חדו"ש: פיגוע בעתיד המדינה

הכוונה המסתמנת בתזכיר החוק שפרסם משרד החינוך: להעביר את החוק בקריאה ראשונה כבר בכנס הקיץ של הכנסת, בהליך מזורז ותוך מאמץ להסתיר את מטרת החוק האמיתית

ישיבת ברכת מרדכי בביתר עילית 24.08.09. צילום: נתי שוחט, פלאש 90ישיבת ברכת מרדכי בביתר עילית (צילום אילוסטרציה). צילום: נתי שוחט, פלאש 90

משרד החינוך פרסם בשבוע שעבר את תזכיר הצעת החוק שמיועדת לפטור את מוסדות החינוך החרדיים מלימודי ליבה. הצעת החוק מבטלת את חוק חובת לימודי הליבה שהעבירה הקואליציה שבה היתה חברה יש עתיד, בקדנציה הקודמת. היא מעניקה לשר החינוך סמכות רחבה מאוד לתקצב את מוסדות הפטור, ללא כל מגבלות או תנאים.

הנזק שנגרם מהעדר לימודי ליבה בחינוך החרדי לבנים גדול מאוד. כזכור, נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג, חשפה לפני כמה שבועות מחקר של הבנק שלפיו שכרו של תלמיד ישיבה חרדי ממוצע עם כל מספר של שנות לימוד זהה לשכרו של לא חרדי שלמד עשר שנים (את המחקר ערך איל ארגוב). בכירים במשק התריעו בשנים האחרונות על הנזק הגדול שגורמות למשק הישראלי היעדרותם של חצי מהגברים החרדים משוק העבודה והעובדה שאינם לומדים לימודי ליבה.

מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה: "ממשלה שמעבירה חוק שיפטור ציבור הולך וגדל של תלמידים מלימודי ליבה היא ממשלה שמבצעת פיגוע בעתיד המדינה והמשק. מתחייבת השאלה: האם אין גבול למחיר שהקואליציה מוכנה לשלם לשותפים החרדים כדי לקנות את השלטון?"

רגב ציין, ש"הממשלה מודעת להתנגדות הציבור לצעד מסוכן זה ולהתנגדותם החריפה של הכלכלנים הבכירים במדינה – אך תחת הסחיטה והאיומים של המפלגות החרדיות אלה וגם אלה אינם מעניינים אותה. עם כל הכבוד להסכמים הקואליציוניים, קשה להבין איך בנימין נתניהו, אביגדור ליברמן, נפתלי בנט ומשה כחלון מסבירים לעצמם את המהלך הכל כך אנטי-ציוני ואנטי-לאומי הזה. זו ממשלה כאילו לאומית וכאילו ציונית".

על פי התיקון לחוק לימוד חובה שהעבירה יש עתיד (סעיף 10א לחוק) היה כל מוסד חינוך יסודי בישראל, כולל מוסדות הפטור החרדיים, חייב ללמד בין עשר ל-11 שעות לימוד בתחומי החשבון, האנגלית והמדעים, שכונו תוכנית הבסיס. כל מוסד פטור

מנכ"ל חדו"ש, הרב רגב: האם אין גבול למחיר שהקואליציה מוכנה לשלם לשותפים החרדים כדי לקנות את השלטון?

שלא עמד בתוכנית הבסיס היה אמור לרדת מתקצוב בהיקף של 55% ממוסד חינוך ממלכתי היום ל-30% בלבד. יישום התוכנית היה אמור להיכנס לתוקף בהדרגה, אך בפועל יש עתיד לא הספיקה לאכוף אותו כלל.

עכשיו יימחק התיקון לחוק ועמו תיעלם הדרישה ללימודי ליבה. במקום זה ייכלל בחוק משפט אחד: "השר רשאי לקבוע, בתקנות, סדרים ותנאים למתן הוראת פטור למוסד חינוך לפי סעיף 5(א), להפעלת מוסד כאמור ולהשתתפות המדינה בתקציבו, אם יחליט השר על תקצוב מוסדות כאמור ובמידה שיחליט". כל המגבלות שהוטלו על השר הוסרו.

הצעת החוק של משרד החינוך דומה מאוד להצעת החוק הפרטית של סיעת יהדות התורה לביטול לימודי הליבה, שהוגשה לפני כחצי שנה. אז צייץ שר החינוך, בנט: "לא מכיר ולא יהיה". מאז, מתברר, בנט הכיר את ההצעה וגם נכנע לתכתיב. בינתיים גם הגישו כ-50 יוצאים לשאלה תביעת פיצויים נגד המדינה, על כך שלא אכפה את לימודי הליבה וגרמה להם נזק של כ-4 מיליון שקלים.

הצעת החוק מתאמצת להסתיר את מטרתה האמיתית. היא כמעט אינה מזכירה את נושא לימודי הליבה אלא בדרך אגב, בסוף דברי ההסבר לחוק. שם נאמר ש"התיקון המוצע נדרש ל...מתן שיקול דעת רחב לשר החינוך באשר לתנאים הנדרשים למתן הוראת פטור, להפעלת מוסד כאמור, ובכלל זה כללים ותנאים להנהלתו, לדיווח של המוסד על צוות העובדים והתלמידים, לרישום תלמידים, להנהגת תוכנית לימודי החול מתוכנית היסוד של מוסד חינוך רשמי במוסד פטור, לפיקוח על המוסד הפטור ולהשתתפות המדינה בתקציבו".

להצעת החוק נקבע פרק זמן מקוצר במיוחד להעברת הערות של עשרה ימים, עד יום ראשון 24 ביולי. נראה שהדבר מיועד לאפשר את העברת החוק בקריאה ראשונה עוד לפני סוף מושב הקיץ של הכנסת.

לידיעה בוואלה

לידיעה ב"מעריב"



איך תוכל לפעול?