סדק במונופול?
חדו"ש: הפרטת הכשרות צעד חיובי, אבל מוקדם לשמוח
ברבנות הראשית נבחנת הצעה לאפשר לגופים פרטיים לעסוק בהשגחת כשרות ולהנפיק תעודות לבתי עסק. סמנכ"ל חדו"ש: הפרטת הכשרות אינה יכולה להיות לגופים אורתודוקסיים בלבד
27/06/2016 13:28
תגיות: כשרות · הרבנות הראשית · הפרטה · בג"ץ · "השגחה פרטית" · חדו"ש · שחר אילן
פקחי הרבנות הראשית בודקים תעודת כשרות בדוכן בפסטיבל טעמים ברובע היהודי בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום: רובין סלבדורי, פלאש 90
הרבנות הראשית בוחנת אפשרות להפריט את מערך הכשרות ולאפשר לגופי השגחה פרטיים להשתלב בשוק. לפי התוכנית שנבחנת, הרבנות תהפוך לרגולטור בתחום הכשרות, בעוד שכיום היא גם מעניקה כשרות וגם אוכפת את יישום חוקי הכשרות.
גלי צה"ל, שדיווחו על התוכנית החדשה, ציינו שרק לפני שבועיים פסק בג"ץ כי גופי כשרות פרטיים כמו "השגחה פרטית" אינם רשאים להעניק תעודות כשרות והעניק לרבנות הראשית בלעדיות בתחום הכשרות.
בתגובה אמר שחר אילן, סמנכ"ל עמותת חדו"ש: "אם אכן תפריט הרבנות את השגחת הכשרות, זה יהיה מהלך חיובי ויהיה ראוי לברך עליו. בפועל תצטרך הרבנות לעשות הרבה יותר מלפרסם שהיא בוחנת את הרעיון, כדי שנאמין שזה באמת יקרה. הניסיון העצוב מלמד שיש מעט נושאים שיותר קדושים לרבנות משמירת המונופול שלה, וספק גדול אם היא תהיה מוכנה לוותר עליו.
"בכל מקרה, צריך להיות ברור שהפרטת הכשרות אינה יכולה להיות לגופים אורתודוקסיים בלבד. כל מי שמעוניין לאכול בהכשר מסורתי, רפורמי או אף חילוני, ובלבד שכל המידע יהיה בבית העסק בצורה ברורה, זכאי לכך. אין לרבנות שום זכות לקבוע
על פי המתווה המוצע, לא הרבנות הראשית תעסיק משגיחי כשרות, אלא הגופים הפרטיים
ש'כשר' זה רק בדרך הקנאית והקיצונית שמשניאה את היהדות. יותר ויותר אנשים הבינו בשנים האחרונות שהרבנות הראשית היא האויב הגדול ביותר של היהדות, שמשניא אותה על הציבור. יהיה מצוין לגלות שגם היא הבינה את זה והיא חוזרת בתשובה ומשנה את דרכיה הנלוזות, אבל בשלב זה נראה שמוקדם מדי לשמוח".
על פי המתווה שנבחן, גופי כשרות פרטיים יקבלו מהרבנות הראשית רישיון להעניק תעודות כשרות לבתי עסק. הרבנות הראשית תשמור לעצמה את הסמכות להטיל עיצומים כספיים או עונשים כמו הסרת תעודות כשרות של בתי העסק ושלילת רישיונות מגופי כשרות שלא יעמדו בתנאים ההלכתיים שהציבה הרבנות.
המתווה החדש יאפשר גם לפתור את ניגוד העניינים המובנה כיום באופן הפעולה של משגיחי הכשרות. כיום שכרם של משגיחי הכשרות משולם על ידי בעלי העסקים שנתונים להשגחתם. על פי המתווה המוצע, הרבנות הראשית לא תעסיק יותר משגיחי כשרות, אלא הגופים הפרטיים. הצעות ברוח זו הוצעו בעבר בעיקר על ידי ארגוני יהדות פלורליסטית, ולכן מפתיע שהרבנות הראשית מעלה אותה כעת.
הרבנות הראשית מסרה כי אנשיה בוחנים שלוש חלופות אפשריות לשיפור מערך הכשרות בישראל.
לידיעה בגלי צה"ל
לידיעה באתר Funder