אין חיוב הלכתי

המדינה לבג"ץ: תותר טבילת נשים ללא נוכחות בלנית

עמדת הפרקליטות, כי יש לאפשר טבילה ללא נוכחות בלנית, נמסרה בתשובה לעתירה של מכון "עתים", שדרש לאפשר לנשים פרטיות בשעת הטבילה

מקווה טהרה לנשים בירושלים. צילום: zeevveez, flickrמקווה לנשים בירושלים. צילום: zeevveez, flickr

המועצות הדתיות והרבנות הראשית לא ימנעו עוד מנשים לטבול במקוואות ציבוריים ללא נוכחות בלנית. כך מסרה היום פרקליטות המדינה בהודעה לבג"ץ. עם זאת, במקוואות ייתלו שלטים המבהירים כי עמדת הרבנות היא שההלכה מחייבת נוכחות של אשה נוספת בשעת הטבילה.

ההודעה נמסרה בתגובה לעתירה שהגיש מכון "עתים", שדרש לאפשר לנשים פרטיות בשעת הטבילה. הפרקליטות קיבלה למעשה את עמדת העותרים וקבעה כי קיים קושי משפטי לחייב אותן בפיקוח הלכתי על כשרות הטבילה. קבוצת נשים עתרה לבג"ץ ביולי 2015, בדרישה כי יתאפשר להן לטבול במקוואות טהרה על פי אמונתן, בלי שייכפו עליהן מנהגי המקום.

בעתירה שהוגשה נגד המשרד לשירותי דת, הרבנות הראשית לישראל והמועצה הדתית בירושלים נטען כי הבלניות האחראיות על המקוואות מטעם הרשויות מחליטות כיצד יטבלו הנשים, כמה פעמים ובנוכחות מי, בלי להתחשב ברצונותיהן. העותרים אמרו כי נשים הבאות לטבול במקווה נאלצות לבחור בין כבודן ופרטיותן לבין חיי זוגיות ומשפחה. "במקום לעבור חוויה חיובית של טהרה דתית או רוחנית, עומדות הן בפני השפלה, רמיסת כבודן, חדירה לצנעת חייהן האישיים וכפיית מנהגים בניגוד לרצונן, וכל זאת בכדי לקיים מצווה דתית", נכתב בעתירה.

במקוואות ייתלו שלטים המבהירים כי עמדת הרבנות היא שההלכה מחייבת נוכחות של אשה נוספת בשעת הטבילה

 בעקבות הודעת המדינה אמר ל-ynet הרב ד"ר שאול פרבר, יו"ר "עתים": "אין פה מנצחים ואין פה מפסידים. במקרה הזה כולם ניצחו, גם הנשים הטובלות וגם הדת. אני רוצה לברך את הרבנות הראשית על שגילתה גמישות והבנה לרחשי הלב של נשים רבות שרוצות לטבול במקוואות, ובכך קירבה אותן ועוד רבות כמותן אל המצווה החשובה הזאת".

ח"כ רחל עזריה מכולנו, יו"ר השדולה ליהדות ישראלית: "ההחלטה אם לטבול עם בלנית היא החלטה אישית. אין לכך חיוב הלכתי ולכן נכון שיהיה בידי הטובלת. זהו עוד שלב חשוב בפתיחת הרבנות לכלל הציבור".

יו"ר סיעת הבית היהודי, ח"כ שולי מועלם-רפאלי: "מצוות הטבילה היא עניין נשי-אישי. כל מעורבות מצד גורמים חיצוניים פוגעת בנשים הטובלות לפי מנהגן ומנהג אמותיהן ובעצם הרצון של נשים לקיום המצווה".

ארגון רבני צהר מסר כי הוא "מברך ומחזק את הרבנות הראשית על החלטתה למנוע כפייה ממי שאינה רוצה בליווי בלנית, על מנת שלא תישכח תורת מקווה הטהרה מרבבות נשים מסורתיות בישראל".

לידיעה ב-ynet



איך תוכל לפעול?