מודל כשרות חלופי

בעקבות בג"ץ, נוסח חדש לתעודות הכשרות האלטרנטיבית

בתעודות שמפיץ ארגון "השגחה פרטית" אין התייחסות לאופן הכנת המזון וכותרתו הוחלפה ל"ברית מהימנות"

אולם שמחות ובו שלטים המכריזים על כשרות המזון. צילום: יעקב, ויקיפדיהאולם שמחות ובו שלטים המכריזים על כשרות המזון (צילום אילוסטרציה). צילום: יעקב, ויקיפדיה

כשבוע וחצי לאחר שבג"ץ קבע כי על פי חוק איסור ההונאה בכשרות, כל עוד אין בעסק תעודה רשמית מטעם הרבנות הראשית לישראל אסור להציג בו "מצג כשרותי" כתוב כלשהו, גם אם במסמכים מדובר על "השגחה" או "פיקוח" ולא על כשרות, ארגון הכשרות "השגחה פרטית" פרסם נוסח חדש של תעודות, שאמורות לעלות בקנה אחד עם הפסיקה.

בנוסח החדש, מדווח "הארץ", אין התייחסות לאופן הכנת המזון. בעל העסק חותם על מסמך עם ראש הארגון, הרב אהרן ליבוביץ. כותרת התעודה של "השגחה פרטית" – שבנוסח הישן היתה "ברית נאמנות" – הוחלפה ל"ברית מהימנות". הלוגו של הארגון בראש המסמך מופיע ללא הכיתוב "השגחה פרטית". בתחתית התעודה נוספה הערה: "למען הסר ספק תעודה זו אינה מהווה 'תעודת הכשר' במשמעותה בחוק איסור הונאה בכשרות".

בתחתית התעודה החדשה נכתב: למען הסר ספק תעודה זו אינה מהווה 'תעודת הכשר' במשמעותה בחוק איסור הונאה בכשרות

מהרבנות הראשית לישראל נמסר בתגובה: "בית המשפט אמר את דברו באופן ברור וצלול. כל מצג בכתב שנועד ליצור רושם שמקום הוא כשר, הינו אסור על פי חוק. תעודות כשרות ניתנות רק על ידי הרבנות הראשית והרבנויות המקומיות המוסמכות לכך על פי החוק. ניסוח האישור/התעודה בדרך מתחכמת בידי גורם שאינו מוסמך ייחשב כהפרת החוק וזילות בהחלטת בג"ץ".

מ"השגחה פרטית" מסרו בתגובה להודעת הרבנות: "'השגחה פרטית' היא מודל כשרות חלופי למסעדות ולבתי עסק. הארגון פועל לפי כל כללי ההלכה ומפעיל משגיחות ומשגיחי כשרו, המבקרים בצורה סדירה בבתי העסק, מנחים אותם ובוחנים אותם על מנת להבטיח שהכנת המזון וכל מה שקשור אליו נעשים לפי כללי הכשרות, והציבור יכול לאכול שם בבטחה. הארגון שם בראש סדר העדיפויות שלו מחויבות להלכה, שקיפות ואמינות".

לידיעה ב"הארץ"



איך תוכל לפעול?