היום הבינלאומי נגד הומופוביה
42 מדינות מאפשרות מיסוד זוגיות של בני אותו מין, מתוכן 23 מאפשרות נישואין
בשנה האחרונה אפשרו שלוש מדינות ים תיכוניות ברית זוגיות לבני אותו מין: איטליה ויוון, שבהן מעמד הדת חזק מאוד, וקפריסין הסמוכה לישראל
17/05/2016 12:36
תגיות: נישואין של בני אותו מין · הומופוביה · ברית זוגיות · קפריסין · יוון
מצעד הגאווה בירושלים, 2010 (צילום אילוסטרציה). צילום: מרים אלסטר, פלאש 90
מבחינה ישראלית, ההתפתחות החשובה ביותר בתחום ההכרה בזוגיות של בני אותו מין בשנה האחרונה היתה ההחלטה של קפריסין לאפשר רישום זוגיות לבני אותו מין. הניסיון הבינלאומי מלמד שהכרה בברית זוגיות היא לעתים קרובות שלב בדרך להכרה בנישואין מלאים. אם וכאשר תאפשר קפריסין נישואין מלאים להומואים וללסביות, תיפתח הדרך לזוגות בני אותו מין לנישואין הרבה יותר קרובים לבית.
עוד שינויים שחלו בשנה האחרונה: יוון ואיטליה, שתי מדינות שמעמד הדת בהן מזכיר בעוצמתו את ישראל, הנהיגו ברית זוגיות לבני אותו מין. יחד עם קפריסין נוספו שלוש מדינות ים תיכוניות שמאפשרות רישום זוגיות לבני אותו מין. קולומביה וגרינלנד עברו מברית זוגיות לנישואין. ביפן מאפשרות כמה ערים רישום זוגיות לזוגות מאותו מין. בסלובניה אושר חוק המאפשר נישואין להומואים וללסביות, אך הוא נדחה במשאל עם. התוצאה: זוגות במדינה יכולים עדיין רק להירשם בברית הזוגיות.
כך עולה מסקירת מצב הזוגיות של בני אותו מין בעולם באתר מפת חופש הנישואין בעולם של חדו"ש. הסקירה עודכנה לקראת היום הבינלאומי נגד הומופוביה, שחל היום.
נישואין לבני אותו מין הוכרו עד כה ב-22 מדינות. במדינה אחת נוספת, מקסיקו, הם אפשריים רק בחלק משטח המדינה. רישום זוגיות לבני אותו מין הוכר עד כה ב-18 מדינות. במדינה נוספת, יפן, הדבר אפשרי רק בערים בודדות. בסך הכל מדובר ב-42 מדינות שמאפשרות מיסוד זוגיות של בני אותו מין, המהוות 22% מכלל המדינות בעולם (החישוב נעשה על פי 193 המדינות החברות באו"ם).
מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה: "מצער שגם בנושא חופש הנישואין לבני אותו מין כמו בעניין חופש הנישואין הכללי, ישראל מפגרת בשנים רבות אחרי העולם הנאור. סקירת חדו"ש מוכיחה שהפער בין ישראל לעולם הדמוקרטי הולך וגדל. אפילו מדינות שמעמד הכנסייה בהן חזק במיוחד, כמו יוון ואיטליה, כבר הבינו שחייבים לאפשר הכרה בזוגיות של בני אותו מין".
לדברי רגב, הפתרון ברור: "יש להעביר בישראל חוק נישואין אזרחיים לכל, שיאפשר בין היתר נישואין לבני אותו מין, לחסרי דת ולמי שהרבנות הופכת לפסולי חיתון. ממשלת נתניהו-לפיד", הזכיר רגב, "פספסה את ההזדמנות ההיסטורית שניתנה לה להנהיג בישראל חופש נישואין וגירושין. יש לקוות שלא ירחק היום שבו תהיה לישראל שוב ממשלה אזרחית, כפי שרוצה רוב הציבור, ושהיא לא תחמיץ את ההזדמנות לחולל את השינוי הכל כך נחוץ".
מ-2003 ועד סוף 2012 התקדמה ההכרה בנישואין של בני אותו מין בקצב ממוצע של מדינה לשנה או קצת יותר. מאז תחילת 2013 אישרו לא פחות מ-11 מדינות נישואין לבני אותו מין. המדינות שהתווספו בתקופה זו: אורוגוואי, אירלנד, ארצות הברית, ברזיל, בריטניה, גרינלנד, לוקסמבורג, ניו זילנד, פינלנד, צרפת וקולומביה.
מנכ"ל חדו"ש, הרב רגב: ישראל מפגרת בתחום הזה בשנים רבות אחרי העולם הנאור והפער הולך וגדל
מהסקירה עולה כי נישואין או רישום זוגיות לבני אותו מין הפכו לנורמה רווחת באירופה. 14 מדינות באירופה מאפשרות נישואין ו-14 רישום זוגיות. בסך הכל 28 מדינות באירופה מכירות בזוגיות של בני אותו מין. ככל שמתקרבים לצפון אירופה או למערבה גדל הסיכוי שיהיה מדובר בנישואין ולא רק בברית הזוגיות. לעומת זאת, במזרח אירופה ובדרומה עדיין מדינות רבות אינן מאפשרות כלל מיסוד זוגיות של בני אותו מין.
אם בעבר הכרה בזוגיות של בני אותו מין היתה תופעה אירופית ובשאר העולם היו רק מדינות בודדות שאיפשרו זאת, היום זו תופעה נפוצה בהרבה. שלוש המדינות הגדולות של צפון אמריקה מאפשרות נישואין של בני אותו מין. בקנדה, ועכשיו גם בארצות הברית, הדבר אפשרי בכל המדינה ובמקסיקו רק בחלק משטחה. שבע מדינות, שהן רוב המדינות בדרום אמריקה ומהוות את הרוב המכריע של שטח היבשת, מאפשרות נישואין או רישום זוגיות לבני אותו מין. בשתי המדינות הגדולות ביבשת, ברזיל וארגנטינה, אפשריים נישואין. גם שתי המדינות החשובות ביבשת אוקיאניה, אוסטרליה וניו זילנד, מאפשרות מיסוד זוגיות של בני אותו מין.
לעומת זאת באסיה ובאפריקה, שבהן מרוכזים שני שלישים מאוכלוסיית העולם, אין כמעט התקדמות. באפריקה מאפשרת מיסוד זוגיות של בני אותו מין רק דרום אפריקה ובאסיה אפשרי הדבר רק ביפן, באופן חלקי מאוד.
בישראל מעולם לא התקדם מהלך חקיקתי משמעותי לאישור רישום זוגיות או נישואין לבני אותו מין. זאת, אף על פי ש-64% מהיהודים בישראל, כמעט שני שלישים, תומכים בהכרה בנישואין אזרחיים או בברית זוגיות של בני אותו מין. כך התברר במחקר מדד הדת ומדינה 2015 שערך מכון סמית בהזמנת חדו"ש. בעקבות פסק דין של בית המשפט העליון מ-2006, נרשמים בישראל כנשואים בני זוג מאותו מין שנישאו בחו"ל.
אתר מפת חופש הנישואין של חדו"ש מדרג את המדינות מ-0 עד 2. הציון 2 ניתן ל-93 מדינות שבהן יש חופש נישואין בין בני שני המינים, הציון 1 למדינות שבהן יש מגבלות חלקיות והציון 0 למדינות שבהן יש מגבלות קשות על חופש הנישואין (כולל ישראל). נראה שחופש נישואין בין בני שני המינים הוא תנאי מוקדם לחופש נישואין של בני אותו מין. רק מדינה אחת שלא קיבלה במפה את הציון המקסימלי 2 (ונצואלה – ציון 1) מאפשרת מיסוד זוגיות לבני אותו מין.
מדינות שמאפשרות מיסוד זוגיות לבני אותו מין
מדינות שמאפשרות נישואין לבני אותו מין: אורוגוואי, איסלנד, אירלנד, ארגנטינה, ארצות הברית, בלגיה, ברזיל, בריטניה, גרינלנד, דנמרק, דרום אפריקה, הולנד, לוקסמבורג, מקסיקו**, נורווגיה, ניו זילנד, ספרד, פורטוגל, פינלנד*, צרפת, קולומביה, קנדה, שוודיה (*ייכנסו לתוקף בקרוב; **בחלקים מהמדינה)
מדינות שמאפשרות רישום זוגיות לבני אותו מין: אוסטריה, אוסטרליה, איטליה, אנדורה, אסטוניה*, אקוודור, גרמניה, הונגריה, ונצאולה, יוון, יפן**, ליכטנשטיין, מלטה, סלובניה, צ'ילה, צ'כיה, קפריסין, קרואטיה, שווייץ (*ייכנס לתוקף בקרוב, **בחלקים מהמדינה)
לידיעה בחדשות 2