סטטוס קוו בעייתי

ב-40 מועצות דתיות חברות נשים, אבל רק בשש יותר מאשה אחת

לקראת הכנס השנתי לנשים במועצות דתיות, חדו"ש מפרסמת את הדו"ח השנתי שלה על שילוב נשים במועצות. שיאנית הנשים היא רעננה, עם ארבע חברות מועצה דתית. השר לשירותי דת לא מינה אף אשה ליו"ר מועצה או ממונה. מנכ"ל חדו"ש, הרב אורי רגב: "התקדמות אבל רחוק משוויון. נראה שאין מנוס מפנייה לבג"ץ"

שר הדתות, דוד אזולאי מש''ס. צילום: אבי אוחיון, לע''משר הדתות, דוד אזולאי מש''ס. צילום: אבי אוחיון, לע''מ

49 נשים מונו למועצות דתיות מאז הבחירות לרשויות המקומיות ועד היום. עם זאת, ב-85% מהמועצות שבהן מונו נשים יש רק אשה אחת והשר לשירות דת לא מינה אף יושבת ראש או ממונה. כך עולה מנתוני עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, המקיימת מעקב קבוע אחר שילוב הנשים במועצות הדתיות ופועלת לקידום התהליך.

49 חברות המועצה מונו לכהן ב-40 מועצות דתיות. מדובר ב-31 המועצות שהספיק להרכיב סגן השר לשירותי דת, הרב אלי בן דהן מהבית היהודי, ובתשע מועצות שהרכיב השר החדש לשירותי דת, דוד אזולאי מש"ס. זהו מספר שיא של נשים המכהנות במועצות הדתיות, למרות המספר הקטן יחסית של מועצות שהורכב. מה שאפשר זאת הוא העובדה שאם בעבר מונו נשים רק לכשליש המועצות, היום מקפיד המשרד על מינוי אשה לכל מועצה. התוצאה: שיעור הנשים המכהנות במועצות הדתיות גדל כמעט פי שלושה לעומת הקדנציה הקודמת שלהן, מ-6% מחברי המועצה ל-16.5%.

נראה שבמשרד לשירותי דת הפנימו את הצורך למנות אשה בכל מועצה דתית, בין השאר בעקבות דרישות של חדו"ש זה שנים. עם זאת, במשרד מתייחסים לכך כאל חובה פורמלית שיש לסמן לידה וי ולא כאל הליך מהותי לשילוב נשים, שמחייב שוויון במספר הנשים במועצות הדתיות ומינוי נשים לתפקידים בכירים.

הנתונים מתבססים על ילקוט הפרסומים הממשלתי ולכן ייתכן שאינם כוללים כמה נשים ממועצות דתיות בשטחים. לכן ייתכן שמספר החברות במועצות הדתיות עולה על 50. עם זאת, גם שם לא מונו נשים ממונות או יושבות ראש.

חדו"ש פרסמה את הדו"ח לקראת הכנס השנתי לנשים במועצות דתיות, שנערך ביום שלישי, 12 באפריל, בבית בלגיה בגבעת רם בירושלים. את הכינוס ארגנו קבוצת "אדוות", ארגונים נוספים ושתיל. סמנכ"ל חדו"ש, שחר אילן, הציג את הנתונים בכינוס. בכנס השתתפו חברות מועצה דתית מכהנות, מועמדות ופעילים ופעילות למען שילוב נשים. בין היתר נדונו בו הקשיים הרבים בהשתלבות בפעילות המועצה. אחד מהם הוא העדר הסמכויות של חברי המועצה. קושי שני הוא העובדה שרוב הנשים הן היחידות במועצה והן צריכות לקדם נושאי נשים לבדן.

מנכ"ל עמותת חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בעקבות הדו"ח: "אשה בכל מועצה דתית זו אמנם התקדמות, אבל לא מדובר בשוויון ואפילו לא קרוב לכך. עדיין מדובר במציאות בלתי נסבלת. נמשיך להיאבק, לרבות בבג"ץ במידת הצורך, להגדלת ייצוג הנשים במועצות וכן למינוי של יושבות ראש וסגניות יו"ר".

עם זאת, לדברי רגב, "המבחן האמיתי של כל שר במשרד לשירותי דת יהיה במינוי ממונות על מועצות דתיות ברשויות שבהן לא ימונה הרכב נבחר של מועצה". הוא ציין שבעקבות פניית חדו"ש הורה היועץ המשפטי לממשלה להעניק העדפה מתקנת לנשים במינוי לממונות על מועצות דתיות, אך הדבר טרם נעשה. "אנחנו מקווים שהמשרד לשירותי דת יחסוך למדינת ישראל את הצורך לאכוף הוראה זו באמצעות בג"ץ. כרגע קיים חשש שאין מנוס מפנייה כזו".

מספר הנשים ב-40 המועצות הדתיות החדשות הוא 49, שהן 16.5% מהחברים. בקדנציה הקודמת היו 29 נשים בלבד ב-72 מועצות, 6% מהחברים

רגב ציין גם ש"מן הראוי היה שהמועצות הדתיות יהפכו למחלקות ברשויות המקומיות. אבל כל זמן שהן קיימות, נשים זכאיות ליטול חלק פעיל ושווה בניהולן, במיוחד לאור העובדה שכל כך הרבה משירותיהן נוגעים לנשים".

אף על פי שחלפו יותר מ-25 שנים מאז פסק דין שקדיאל, שבו קבע בג"ץ שאין להפלות נשים במינוי למועצות דתיות, רק 29 נשים כיהנו בסוף הקדנציה הקודמת ב-72 הרכבי מועצות דתיות. כך עולה ממסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת. ב-132 המועצות היו כ-500 חברים, כך שמדובר בכ-6% בלבד.

ב-22 באוקטובר 2013 נערכו הבחירות לרשויות המקומיות. חוק שירותי הדת מחייב לחדש את הרכבי המועצות הדתיות בתוך שנה מהבחירות המקומיות. בפועל, אף על פי שעברו כמעט שנתיים וחצי, הורכבו עד כה רק כ-30% מהמועצות הדתיות. סיבה אחת לכך היא ההליך הקשה והמסורבל מאוד שקובע החוק. סיבה שנייה היא הבחירות לכנסת שהביאו להקפאת המינויים למשך קרוב לחצי שנה. סיבה שלישית – לש"ס נוח מאוד למנות ממונים במקום לחדש את הרכבי המועצות. ב-40 המועצות הדתיות החדשות מכהנים 298 חברים שמתוכם 49 נשים, כלומר 16.5%.

לאחר הבחירות לרשויות המקומיות פנתה חדו"ש לסגן השר לשירותי דת אז, הרב אלי בן דהן, ודרשה ממנו להקפיד על מינוי נשים למועצות דתיות בהיקף ראוי. בן דהן התחייב במכתב לחדו"ש שיפעל למינוי אשה אחת לפחות בכל מועצה דתית, הרבה פחות מהרצוי, אבל שיפור לעומת המצב הקודם. מדיניות זו אף עוגנה בחוזר מנכ"ל המשרד לשירותי דת באפריל 2014.

בן דהן עמד בהתחייבותו, אבל רק בשתי מועצות שיעור הנשים קרוב לחצי (ברעננה ארבע נשים מתשעה חברים ובקרית ביאליק שלוש משבעה) ורק בארבע מועצות נוספות (גבעתיים, כפר סבא, שדות נגב וגליל תחתון) מונו שתיים. בכל שאר המועצות (כולל ערים בעלות אופי חילוני מובהק כמו תל אביב, הרצליה וראשון לציון) מונתה אשה אחת בלבד.

עם כניסתו של השר אזולאי מש"ס למשרד לשירותי דת שיגרה חדו"ש מכתב גם אליו, בדרישה להמשיך את תהליך שילוב הנשים במועצות הדתיות. בהתאם לתשובה תחליט חדו"ש אם יש צורך בפנייה לבג"ץ.

לפני כמה שנים הביע השר לשירותי דת, אז יצחק כהן מש"ס, במענה לפניית חדו"ש, תמיכה בשילוב נשים בהרכבים וציין שזו גם עמדתו של מנהיג ש"ס המנוח הרב עובדיה יוסף. עם זאת, לא ברור אם עמדה זו חלה גם על ראשות המועצות ותפקידי ממונות.

כמה פרטי מידע נוספים: רק במועצה אחת (עכו) מכהנת ממונה אשה, לאה ביטון, שמונתה בתקופת בן דהן, אבל היא ממונה ללא שכר. במועצה בבת ים כיהנה סגנית יו"ר אשה ללא שכר, אביגיל מיס, אבל במועצה אומרים שאינה מכהנת היום כסגנית אלא כחברת מועצה בלבד. שתיים מהנשים שמונו בגבעתיים ובראשון לציון פרשו ולא מונו להן מחליפות. נשים נוספות דיווחו על כוונה לפרוש.

לידיעה באתר כיפה



איך תוכל לפעול?