מחיר למשתכן החרדי
דיור בר השגה: 7 מ-10 דירות לחרדים
70% מהדירות במכרזי מחיר למשתכן שנסגרו השנה ייבנו באזורים חרדיים. חדו"ש: על מבקר המדינה לפתוח בחקירה
14/12/2011 12:50
תגיות: מחיר למשתכן · דיור בר השגה · חרדים · אטיאס · חדו"ש
שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, מש''ס באתר בנייה בירושלים. צילום: יוסי זמיר, פלאש 90
7 מכל 10 דירות במכרזי מחיר למשתכן שנסגרו השנה מצויות בריכוזים חרדיים. יותר מ-69% מ-2,109 יחידות הדירות שצפויות להיבנות במסגרת מכרזים אלה מצויות בריכוזים חרדיים מובהקים: בית"ר עילית, אלעד, נווה יעקב ורמות מירסקי בירושלים, אחיסמך ורמת בית שמש. לעומת 1,458 יחידות דיור באזורים החרדיים, רק 651 דירות למשתכן הוקצו באזורים שאינם ריכוזים חרדיים מובהקים - דימונה, רמלה, מודיעין, אילת, אשדוד ויבנה.
כתב מעריב רותם סלע מדווח כי גם אם מוסיפים לנתונים מכרזים נוספים שפורסמו אך עדיין לא נסגרו, הדירות בריכוזים החרדיים מהוות יותר ממחצית מהדירות בדיור למשתכן, וממילא הרבה יותר משיעור החרדים באוכלוסייה.
מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, קרא בתגובה למבקר המדינה לפתוח בחקירה של האפליה בהקצאת דירות מחיר למשתכן. לדברי רגב, "יש להוציא את תיק השיכון מידי השר אטיאס, שלא השכיל להבין שאיננו עוד מנהל בד"ץ הכשרות של ש"ס, אלא שר שאחראי לפתור בעיות של הציבור כולו. אטיאס מדבר על דיור בר השגה לכולם, אבל אינו מפסיק להעביר הקצבות והקצאות לחרדים ולפעול נגד האינטרס הכלכלי של המדינה. והוא מונע הכנסת מבחן מיצוי כושר השתכרות למבחנים לתמיכה".
במכרזי קרקע המוגדרים מחיר למשתכן הזוכה הוא לא זה שמציע את הסכום הגבוה ביותר עבור הקרקע, אלא זה שמציע את המחיר הסופי הנמוך ביותר עבור דירה בתהליך התמחרות שבו מחיר הקרקע קבוע. כך המדינה מאבדת הכנסות ממכירת הקרקע ומסבסדת דיור זול. המדינה מצליחה להשיג במסגרת מחיר למשתכן עד 30% הנחה, כלומר הוזלה של מאות אלפי שקלים במחיר הדירה.
מ-1994 ועד מאי 2010 העדיפו הקריטריונים לרכישת דירות במחיר למשתכן משפחות מרובות ילדים. הדבר העלה טענות קשות על העדפת חרדים. בקיץ האחרון ביטל אטיאס כמעט לחלוטין את העדיפות למשפחות גדולות. כן נקבעה עדיפות ליוצאי צבא,
הרב רגב: יש להוציא את תיק השיכון מידי השר אטיאס, שלא השכיל להבין שאיננו עוד מנהל בד"ץ הכשרות של ש"ס, אלא שר שאחראי לפתור בעיות של הציבור כולו
שירות לאומי וחיילי מילואים. ואולם, נתוני המכרזים מלמדים כי אטיאס ערך שינויים במשתנה הלא רלוונטי. השאלה העיקרית, כך מתברר, אינה מי יזכה בעדיפות במכרזים, אלא היכן הם נערכים.
מלשכת שר השיכון נמסר בתגובה: "מדובר בשקר שחוזרים עליו פעם אחר פעם בתקווה שהוא יתפוס, והמקור שלו הוא גורמים אינטרסנטיים שמתנגדים למדיניות השר". זה לא הפריע להם לנסות להסביר את הנתונים שקודם לכן טענו שהם שיקריים. לדבריהם, האוכלוסייה בריכוזים חרדיים מאורגנת יותר ונוטה יותר לגשת למכרזים. "בראש העין, במקום שאין בו אוכלוסייה חרדית, היה מכרז גדול של 690 יחידות דיור במחיר למשתכן ופשוט לא ניגשו אליו".
בדיון בועדת הכלכלה שנערך ביום שלישי התפתח ויכוח חריף בנושא יישום המלצות ועדת טרכטנברג להתנות רכישת דירות במסגרת מחיר למשתכן במיצוי כושר ההשתכרות. השר סטס מיסז'ניקוב (ישראל ביתנו) הציג את ההסכם שחתם עליו עם ראש הממשלה ועם שר האוצר, שלפיו ישונו הקריטריונים של דיור למשתכן, כך שיעניקו עדיפות למשקי בית הממצים לפחות 125% מכושר ההשתכרות של שני בני הזוג (עובדים בהיקף של משרה ורבע או מנסים לעבוד ולא מצליח). "אלה שעובדים זכאים לסיוע לדיור לפני אלה שלא עובדים", אמר מיסז'ניקוב. הוא הדגיש כי מפלגתו תעמוד על כך שלפחות 80% מהדירות המוזלות יוקצו לאוכלוסייה עובדת.
ח"כ יצחק וקנין (ש"ס) התפרץ לדבריו: "זו גזענות ממדרגה ראשונה, זה נגד חרדים וערבים". שר השיכון אריאל אטיאס הביע אף הוא התנגדות לדברי מיסז'ניקוב ואמר כי הקריטריון של מיצוי כושר ההשתכרות יפגע בשכבות החלשות.
לידיעה ב-nrg