ועדה חד-גונית

הוועדה למינוי דיינים: חרדים בלבד

במקום לאזן את הרכב הוועדה, לשכת עורכי הדין שלחה אליה נציג חרדי. את המחיר, כותב בני דורון, ישלם כלל הציבור

מועמדת לגיור בפני בית דין רבני לגיור בירושלים. 21.07.03. צילום: פלאש 90מועמדת לגיור בבית דין רבני בירושלים. צילום: פלאש 90

המינוי הצפוי של שלושה שופטים חדשים בבית המשפט העליון מסעיר את המדינה זה כמה שבועות. בין המהלכים שלקראת הדיון בוועדה – העלאת הצעות חוק, דיונים בתקשורת ומאמרים – מינתה לשכת עורכי הדין את נציגיה בוועדה למינוי שופטים. באותה הזדמנות, מציין בני דורון ב-ynet, מינתה הלשכה גם את נציגיה לוועדה למינוי דיינים בבתי הדין הרבניים.

קביעת זהותו של הנציג בוועדה למינוי דיינים לא עוררה כל סערה, כותב דורון, אף על פי שלשכת עורכי הדין החליטה לשלוח לשם נציג חרדי. לשכת עורכי הדין לא מילאה בכך את תפקידה – לשמור על איזון בהרכב הוועדה למינוי דיינים. בוועדה למינוי דיינים יש עשרה נציגים, שארבעה מהם חרדים: שני הרבנים הראשיים ושני נציגי בית הדין הרבני. ארבעה מקומות נוספים מאוישים על ידי נציגי הכנסת והממשלה, והמפלגות החרדיות משריינות אותם לאנשיהן. כך לשכת עורכי הדין

המחסום האחרון שנועד לבלום השתלטות חרדית על מערכת בתי הדין קרס, הלכה למעשה

היא הגוף היחיד שנציגיו יכולים לשמש אופוזיציה מול היתרון החרדי בוועדה.

לשכת עורכי הדין נהגה לבחור לוועדה נשים ואנשים שאינם שומרי מצוות, שיוכלו לייצג את האינטרסים של הציבור המודר מבתי הדין. החלטת הלשכה למנות נציג חרדי מותירה את הוועדה ללא ייצוג נשי. בכך שברה הלשכה את המשוואה, כותב דורון.

"המחסום האחרון שנועד לבלום השתלטות חרדית על מערכת בתי הדין קרס, הלכה למעשה. אם עד כה יחס הכוחות בין החרדים לבין הנציגים הציונים עמד על שישה מול ארבעה לטובת החרדים, כעת היחס הוא שבעה מול שלושה", הוא אומר. את מחיר השינוי בהרכב הוועדה ישלם הציבור הרחב, מוסיף דורון, "כאשר אימתי בעתיד ייתקל הציבור בפסקי דין שערורייתיים, באדיבותם של דיינים קיצונים – הוא יוכל להאשים רק את עצמו".

למאמר המלא



איך תוכל לפעול?