כולל לחמישה אברכים

בעל טור חרדי: ב-350 ישיבות יש פחות מ-20 תלמידים

אריאל דרעי תוקף את קיומן של ישיבות קטנות וטוען שהן מהגורמים העיקריים לביקורות הקפדניות בישיבות

מסדרונות של ישיבה בירושלים, 14.04.2001. צילום: נתי שוחט, פלאש 90מסדרונות של ישיבה בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום: נתי שוחט, פלאש 90

בתחילת אלול האחרון היו בישראל מעט יותר מ-1,600 ישיבות גבוהות וכוללים. מספר מבורך כזה של מוסדות חינוך דתיים, כותב בעל הטור החרדי אריאל דרעי ב"כיכר השבת", קרוב לוודאי לא היה קיים בשום שלב של ההיסטוריה היהודית על כל גלויותיה. באותם 1,600 מוסדות לומדים מעט יותר מ-100 אלף אברכים ובני ישיבות – שני שלישים מהם אברכים ושליש תלמידי ישיבות גבוהות.

חישוב פשוט מעלה כי בכל ישיבה וכולל לומדים, בממוצע, קצת יותר מ-60 בחורים. אבל האמת הרבה יותר מורכבת, כותב דרעי. כשנוברים במספרים מגלים, כי לפי נתוני משרד החינוך ביותר ממחצית המוסדות מספר התלמידים אינו עולה על 50 למוסד. הנתון היותר מדהים הוא, שבכ-350 מוסדות מספר התלמידים אינו עולה על 20. כלומר: ב-350 מוסדות לומדים אותו מספר תלמידים שלומדים בישיבת מיר ובישיבת חברון יחדיו.

אפשר להבין מדוע בעיירות ספר קיים כולל של עשרים אברכים, שבלעדיו היתה העיר נותרת שוממה מבלי יושב. אפשר גם להבין מדוע מחזיק ראש הישיבה מוסד שבו 30 בחורים בעיר בצפון הארץ, שבלעדיה לא היה פתרון ישיבתי לבני המקום ואולי גם לא

קצת קשה להבין מדוע ברחוב אחד, ולא ממש גדול בירושלים, מתקיימים שישה כוללים שבכל אחד מהם שנים עשר עד חמישה עשר אברכים

היו בה אותם עשרה בטלנים שמגינים עליה. אבל לדברי דרעי, קצת יותר קשה להבין מדוע ברחוב אחד ולא ממש גדול בירושלים, מתקיימים שישה כוללים שבכל אחד מהם שנים עשר עד חמישה עשר אברכים. כולם יחד יכלו ללמוד ברווחה ובנחת בכולל רשמי אחד.

יותר קשה להבין, כותב דרעי, מהו היתרון שבהקמת כולל שבו חמישה אברכים. לכל הדעות, כולל כזה אינו מאפשר אווירה לימודית יוצרת ומאתגרת, ובטח ובטח אינו מאפשר ניהול עצמאי מבחינה כלכלית ומבחינה מינהלתית גם יחד. היתרון העיקרי של כולל כזה הוא, שאפשר להכתיר את העומד בראשו בתואר ראש הכולל. האם יכול להיות שחוסר התכנון בהקמת ישיבות וכוללים עומד בעוכריהם של האברכים היקרים ובני הישיבות המסולאים, שנאלצים בעל כורחם לשלם בשעות של התבזות מול סטאז'רים לראיית חשבון שלא ממש מבינים את המושג "ביטול תורה"?

למאמר המלא



איך תוכל לפעול?