תוספת תקציב ראשונה ל-2016
ועדת הכספים עומדת לאשר תוספת של 80 מיליון שקל לחידוש הקצבה הבלתי חוקית לאברכים
מנכ"ל חדו"ש הרב רגב: "סחטנות המפלגות החרדיות אינה יודעת גבול. גפני היו"ר הסקטוריאלי ביותר בהיסטוריה של ועדת הכספים". עו"ד ארז-לחובסקי: "הממשלה מבזה את פסיקת בג"ץ"
03/02/2016 15:55
תגיות: ועדת הכספים · משה גפני · הבטחת הכנסה · בג"ץ · חדו"ש · הרב אורי רגב · אורלי ארז-לחובסקי
כולל חרדי בקראוון במודיעין עילית (צילום אילוסטרציה). צילום: נתי שוחט, פלאש 90
ועדת הכספים של הכנסת צפויה לאשר בשבוע הבא העברה של 80 מיליון שקל לחידוש קצבת הבטחת ההכנסה הבלתי חוקית לאברכים. האישור צפוי, אף על פי שהקצבה כבר נפסלה פעמיים בבג"ץ. החלטה על חידוש הקצבה הבלתי חוקית הועברה בנובמבר האחרון בממשלה וההעברה מיועדת לאפשר את יישומה. התקציב מוגדר הפעם "קרן סיוע ללומדי תורה". ככל הידוע, 80 מיליון שקל אינם סכום מספיק לכיסוי הקצבה לשנה. לכן צפוי שסכום נוסף של עשרות מיליוני שקלים יועבר בהמשך. התשלום מיועד להעברת מלגה של 12,480 שקלים בשנה, שהם 1,040 שקלים בחודש, לכ-9,500 אברכים שלהם שלושה ילדים ומעלה.
כן תאשר הוועדה העברה של 41 מיליון שקל למלגות לסטודנטים, כדי ליצור איזון כביכול ולהכשיר את ההעברה. בפועל יש בישראל 300 אלף סטודנטים ורק כ-70 אלף אברכים. ניסיונות של הממשלה בעבר להעלות טיעונים דומים בבג"ץ, כאילו המלגות לסטודנטים יוצרות שוויון מלאכותי, נכשלו. על פי אתר ועדת הכספים מדובר בהעברת הכספים הראשונה מחוץ לתקציב המובאת לאישור הוועדה השנה. מדובר בהעברה שנעשית על פי ההסכמים הקואליציוניים של יהדות התורה וש"ס. בהסכמים נאמר כי "הממשלה תפעל ללא דיחוי, ולא יאוחר ממועד העברת התקציב הקרוב, להגשת ולהעברת חוק הבטחת הכנסה לתלמידי הישיבות".
מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה: "נראה שסחטנותן של המפלגות החרדיות אינה נחה לרגע. עוד לא הספקנו להתאושש מסכומי העתק שאישרה הקואליציה בתקציב 2015 לאברכים ולחינוך ללא ליבה וכבר מגיעים תקציבים חדשים ב-2016". רגב ציין ש"רק סמלי הוא שזו ההעברה התקציבית הראשונה של השנה. יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, מוכיח שוב שהוא היו"ר הסקטוריאלי ביותר שהיה אי פעם לוועדת הכספים. יהדות התורה עושה הכל כדי להזרים כספים לאברכים ולהשאיר אותם בכוללים כשהם עניים ותלויים בפוליטיקאים והממשלה משתפת פעולה תוך פגיעה חמורה בעתיד המשק והכלכלה".
רגב הוסיף: "כבר פעמיים ביטל בג"ץ את קצבת הבטחת ההכנסה הבלתי חוקית לאברכים ובכל פעם היא שבה בתחפושת חדשה – קצבה, מלגה ועכשיו קרן. מדהים שהממשלה אינה אומרת לא לאף אחת מהגחמות של העסקנים מיהדות התורה וש"ס, כאילו מדובר בגזירת גורל שהמדינה תשקיע בהשארת גברים חרדים בישיבות ובהרחקתם משוק העבודה".
מנהלת המחלקה המשפטית של המרכז הרפורמי לדת ומדינה, עו"ד אורלי ארז-לחובסקי, אמרה בתגובה: "בג"ץ פסל פעמיים את
ארז-לחובסקי: האברכים הם הקבוצה היחידה שתמשיך לקבל כדבר שבשגרה קצבת הבטחת הכנסה, בלי לדרוש מיצוי כושר השתכרות
הסדר הבטחת הכנסה לאברכים, תוך שהוא קובע שמדובר בתשלום מפלה ובלתי חוקי. מצער שממשלת ישראל לא הפנימה את המסר ומבזה את פסיקת בית המשפט העליון". ארז-לחובסקי ציינה ש"הגדלת תקציב הסיוע לסטודנטים לא משנה את העובדה שקבוצת האברכים היא הקבוצה היחידה שתמשיך לקבל כדבר שבשגרה קצבת הבטחת הכנסה, בלי לדרוש מיצוי כושר השתכרות, באופן שיוצר תמריץ שלילי להשתלבות בתעסוקה וכולא את האברכים ומשפחותיהם במלכודת עוני. זהו אסון לחברה החרדית ולמשק הישראלי בכללותו".
רקע:
ביוני 2010 קבע בג"ץ, לאחר עשור של דיונים, כי קצבת הבטחת ההכנסה לאברכים אינה חוקית משום שהיא מפלה קבוצות אוכלוסייה אחרות בחברה הישראלית, והורה להפסיק לשלם אותה בסוף אותה שנה. אבל בדצמבר 2010 קיבלה הממשלה החלטה עוקפת בג"ץ, שבה אישרה את המשך תשלום קצבת ההכנסה לאברכים לתקופה של חמש שנים לכל אברך. נקבע כי כל אברך מעל גיל 29 יקבל את הקצבה לכל חייו, כלומר תשלום הקצבה לא הופסק.
ההחלטה הזו גרמה למאבק ציבורי רחב שזכה לכינוי המאבק נגד "חוק האברכים". בעקבות החלטה זו הגישו בינואר 2011 כמה גופים עתירה נוספת לבג"ץ: התנועה הרפורמית, עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, התאחדות הסטודנטים, נאמני תורה ועבודה, התנועה המסורתית, ישראל חופשית ותנועת אומץ.
העותרים יוצגו על ידי עו"ד אורלי ארז-לחובסקי מהמרכז הרפורמי לדת ומדינה ועו"ד גלעד ברנע. הם טענו כי החלטת הממשלה, להעניק "מלגות לימודים ועידוד השתלבות" לאברכים, מהווה בעצם המשך הקצבאות המפלות וממשיכה את הפגיעה הקשה בשוויון. בחודש מאי 2014 קיבל בית המשפט העליון את העתירה בהרכב מורחב, שבראשו ישב נשיא בית המשפט העליון אז, אשר גרוניס. בפסק הדין, שכתב השופט אליקים רובינשטיין, נקבע כי אכן מדובר בפגיעה בשוויון שאינה חוקתית וכי ההסדר שנקבע אינו מקיים את התכלית שעליה הצהירה הממשלה – קידום השתלבות בתעסוקה של אברכי כוללים. עם זאת, בג"ץ אישר תקופת היערכות להפסקת הקצבה עד לסוף אותה שנה.
ב-2014 שולמה הקצבה לכ-9,500 אברכים, בסכום כולל של 110 מיליון שקל. בינואר 2015 הופסק התשלום. בנובמבר האחרון העבירה הממשלה החלטה המחדשת את הקצבה, תחת השם קרן סיוע ללומדי תורה. ההעברה התקציבית שמתוכננת בוועדת הכספים מיועדת ליישם החלטה זו ולאפשר את העברת הקצבאות כבר החודש.
לידיעה ב"TheMarker"