מהלך נואש

הרב יצחק יוסף פועל לשינוי התנאים למינוי דיינים

בשיתוף עם גורמים בוועדה למינוי דיינים מקדם הרב הראשי הספרדי החמרה של התנאים המאפשרים לאדם להציג מועמדות למשרה, כדי לקבל בלעדיות על מינוי דיינים בבית הדין הרבני הגדול

הרב יצחק יוסף. צילום: אני יצרתי, ויקיפדיההרב יצחק יוסף. צילום: אני יצרתי, ויקיפדיה

הרב הראשי הספרדי, יצחק יוסף, פועל בשיתוף עם גורמים חרדיים במועצת הרבנות הראשית לשינוי התנאים למינוי דיינים בבית הדין הרבני הגדול. השינוי יצמצם משמעותית את כוחה של הוועדה למינוי דיינים ויותיר את הרב יוסף, נשיא בית הדין הרבני הגדול, בעל סמכות בלעדית כמעט בכל הנוגע למינוי דיינים בבית הדין הרבני הגדול.

לדיינים בבתי הדין הרבניים יש השפעה רבה על חיי היום-יום של אזרחים רבים ועל יחסי דת ומדינה בישראל, בעיקר בגלל הסמכות הנתונה בידם להכריע בסוגיות כמו גירושים וגיור. וואלה מציין כי לאחרונה חסם הרב יוסף ניסיון למנות את הדיין הרב אוריאל לביא לבית הדין הגדול, משום שהתיר עגונה שבעלה בתרדמת. פסיקתו של הרב לביא עוררה התנגדות עזה מצדם רבנים חרדים, ובהם הרב יוסף.

החוק קובע שכדי להתמנות לדיין בבית הדין הרבני הגדול דרוש למועמד רוב של שמונה מתוך 11 חברי הוועדה. שנים ארוכות שום מועמד לא זכה ברוב כזה, בגלל חילוקי דעות פוליטיים בוועדה. חמישה מחברי הוועדה למינוי דיינים הם חרדים והשאר מייצגים את הציונות הדתית או את ציבור הנשים.

בספטמבר האחרון אישר השר לשירותי דת, דוד אזולאי מש"ס, את מינויים של שלושה דיינים חדשים לבית הדין הרבני הגדול לתקופה של שנה. השלושה לא מונו על ידי הוועדה אלא במסלול חוקי המאפשר לרב יוסף לקבוע מי יהיו הדיינים במינוי זמני.

לאחרונה קבע בג"ץ כי לבית הדין הרבני הגדול יש למנות דיינים במינוי קבוע, ולא במינוי זמני. בעקבות הפסיקה הואץ הליך בחירתם של דיינים קבועים. עם זאת, גופים שונים פועלים לשנות את התנאים למינוי דיין בבית הדין הרבני הגדול, כדי שהדיינים

אישור החמרת התנאים יעניק לרב יוסף בלעדיות כמעט מלאה על ההחלטה מי יוכל להתמודד על התפקיד

שם יהיו בעיקר חרדים. לדוגמה, כדי לקדם מינויים לפי טעמו פועל הרב יוסף – בשיתוף גורמים נוספים – כדי שייקבע שדיין שירצה להתמודד על התפקיד יידרש לקבל את אישור נשיא בית הדין הרבני הגדול.

כדי לשנות את התנאים הוקמה לפני כחצי שנה ועדה מיוחדת. הוועדה קבעה כי תנאי הקבלה לתפקיד יוחמרו. בין השאר, כדי שאפשר יהיה להתמודד על תפקיד דיין קבוע, יידרש ותק של עשר שנים בתפקיד דיין בבית הדין האזורי. כן תידרש חוות דעת מנשיא בית הדין הרבני הגדול – הרב יוסף. אישור החמרת התנאים יעניק לרב יוסף בלעדיות כמעט מלאה על ההחלטה מי יוכל להתמודד על התפקיד.

עורך הדין הראל גולדברג, היועץ המשפטי לרבנות הראשית, הפיץ חוות דעת שבה הביע התנגדות נחרצת לצעדיו של הרב יוסף. אלא שמלבד חוות הדעת הזאת לא עומדים קשיים נוספים בפני החרדים המבקשים לחזק את כוחם בבית הדין הרבני הגדול. אישור התנאים החדשים תלויים כעת בהסכמות בין יוסף, המזוהה עם ש"ס, לשר אזולאי ולמועצת הרבנות הראשית.

עו"ד יזהר הס מהתנועה המסורתית מסר בתגובה: "המהלך הנואש של הרב הראשי הוא עוד חוליה בתהליך ההיאחזות של הרבנות בקרנות המזבח. מינוי הדיינים משפיע על כל זוג שלישי במדינת ישראל... אני מקווה שההחלטה הקיצונית הזו תעיר את הישראלים והישראליות שיבחרו ביהדות פתוחה כהלכה".

מלשכת הרב הראשי יצחק יוסף טרם התקבלה תגובה.

לידיעה בוואלה



איך תוכל לפעול?