הקצנה שקטה

דחיקת נשים מהמרחב הציבורי – תהליך מסוכן

במאמר ב"ישראל היום" מזהיר עו"ד יזהר הס כי הרחקת נשים מהבמה היא רק ביטוי אחד להקצנה של חלק מהציבור הדתי-הלאומי

הפגנה נגד הפרדה בין גברים לנשים ברחובות מאה שערים. מפגינה נושאת שלט אישה זה לא בושה. בג''צ הורה למשטרה למנוע את ההפרדה 29.09.10. צילום: גילי יערי, פלאש 90מפגינה עם השלט "אישה זה לא בושה" במאה שערים (צילום אילוסטרציה). הסירוב לשמוע שירת נשים הוא רק קצה הקרחון. צילום: גילי יערי, פלאש 90

פרשת הדחתם של ארבעה צוערים שסירבו להאזין לזמרות בטקס צבאי היא רק קצה הקרחון של תופעה רחבה הרבה יותר, כותב עו"ד יזהר הס. לדבריו, באירועים ציבוריים רבים המתקיימים במימון המדינה מופיעים בעיקר זמרים גברים. מספרן של הזמרות המשתתפות באירועים אלה נמוך בהרבה.

במאמר המתפרסם בעיתון "ישראל היום" מזכיר הס, מנכ"ל התנועה המסורתית, כמה מופעים שהיו לאחרונה שבהם היה רוב מכריע של זמרים גברים. בסדרת מופעי קיץ בירושלים שיזם משרד התרבות והספורט הופיעו רק גברים; בסדרת הופעות נוספת ביוזמת המשרד, שהתקיימו ב-12 יישובים שונים, עשרה מבין שנים עשר הזמרים היו גברים.

הס כותב, כי אין להניח שמשרד התרבות מנחה ארגונים שהוא מממן להקפיד על האיסור ההלכתי על שירת נשים. לדבריו,

יש השואפים להפוך את הציונות הדתית למודל מרוכך של חרדיות לאומית, ולפעמים לאומנית

סביר יותר להניח שמנהלי מחלקות התרבות ברשויות המקומיות מנסים לפעול בהתאם לבון-טון של הציונות הדתית, שהאיסורים שלפיהם הוא פועל הולכים ומחמירים. "אם חלק לא קטן מהציבור הדתי-הלאומי רואה בשירת נשים דבר פסול, אז כדי לקיים אירוע המוני שימשוך ציבור מגוון – צריך שנשים לא יופיעו על הבמה", הוא כותב.

מצב זה מלמד שהנורמה הרואה באישה סמל מין, מישהי שקולה נועד אך ורק לפתות גברים, הוטמעה. היא הוטמעה בקרב הציבור הדתי-הלאומי, מדגיש הס. כך, מציבור שכרת שותפות אמת עם המהפכה הציונית, "יש השואפים להפוך את הציונות הדתית למודל מרוכך של חרדיות לאומית, ולפעמים לאומנית. דחיקת האישה מהמרחב הציבורי... היא אחד מביטוייו של התהליך המדאיג הזה", מסכם הס.

למאמר המלא



איך תוכל לפעול?