הספירה לאחור

האיום על החזון הציוני מתחיל בכיתה א'

בעוד כמה שנים, למעלה מ-50% מהתלמידים ישתייכו לזרמים לא ציוניים, ובעיקר לזרם החרדי. בהמשך יותר ממחצית בוגרי התיכון לא יתגייסו לצה"ל ולא יהיו שותפים בשוק העבודה, כותב בן דרור ימיני

תלמידי בית ספר חרדי בביתר עילית משחקים על גג המוסד 22.03.10. צילום: נתי שוחט, פלאש 90תלמידים בבית ספר חרדי בביתר עילית. 45% מתלמידי כיתה א' לומדים בזרמים לא ממלכתיים. צילום: נתי שוחט, פלאש 90

מנהיגי ישראל של היום - מימין, ממרכז ומשמאל - יואשמו על ידי ההיסטוריה בהבאת חורבן על ישראל. לא בגלל הסכם שלום שהיה או לא היה, גם לא בגלל המצב הכלכלי. זה עלול להיות חורבן באמצעות מערכת החינוך, כותב בן דרור ימיני ב-nrg. לדבריו, לנגד עינינו מתרחשים תהליכים, שאם לא ייעצרו יביאו קץ על החזון הציוני.

הוא מצטט דברים שאמר שחר אילן, סמנכ"ל חדו"ש, בהופעתו בוועדת טרכטנברג: "היעדרות החרדים משוק העבודה יוצרת נזק של 15 מיליארד שקל לשוק. כ-60% מהגברים החרדים אינם עובדים וכ-60% מהחרדים מצויים מתחת לקו העוני". למרות יוזמות ראויות לברכה, שיצרו מסלולים של השכלה אקדמית, שירות צבאי והכשרה מקצועית לחרדים, המדדים ארוכי הטווח מעידים על החמרת הבעיה. ימיני מדגיש כי הבעיה מתחילה בחינוך, בכיתות א'.

"יותר ויותר מתלמידי מערכת החינוך אינם חלק מהחינוך הממלכתי. במדינת ישראל הולך ונוצר רוב לא ציוני ואנטי-ציוני במוסדות החינוך. מדי שנה יש עלייה בחלקם היחסי של החרדים, לעומת ירידה בחלקם היחסי של תלמידים בזרם הממלכתי", כותב ימיני ומוסיף נתונים. בכיתות א' לומדים השנה 139,161 תלמידים, 36,685 מהם במגזר הלא-יהודי, 26,043 במגזר החרדי ו-76,433 בזרמים הממלכתיים. כלומר, 55% מתלמידי כיתה א' לומדים בזרמים הממלכתיים ו-45% מהם בזרמים האחרים.

ימיני, שמדי שנה מפרסם מאמר אזהרה דומה תוך עדכון הנתונים, כותב גם שבכל אחת מהשנים האחרונות חלקם של התלמידים

שחר אילן: היעדרות החרדים משוק העבודה יוצרת נזק של 15 מיליארד שקל לשוק

החרדים בקרב ילדי כיתה א' עולה בכאחוז. רוב התלמידים במגזר זה אינם מתגייסים לצה"ל. הוא מציין שמספרית יש עדיין יתרון למסלול הממלכתי, אבל גם בו מתחולל כרסום. "בהתחשב בעובדה שיותר ויותר תלמידים במגזר שאמור להיות ציוני אינם מתגייסים, הרי שאפשר להעריך שמקרב אלה שהתחילו כיתות א', למעלה מחמישים אחוז לא יתגייסו – רובם, כמובן, חרדים וערבים".

לדבריו, הפנייה ההולכת וגדלה לחינוך החרדי אינה פועל יוצא של גידול בילודה החרדית. חלק מההורים ששולחים את ילדיהם לחינוך החרדי אינם חרדים. הם נענים לפיתויים כמו יום לימודים ארוך, ארוחות צהריים, הסעות ועוד. התוצאה ארוכת הטווח, גם בקרב המתגייסים החדשים, היא התנתקות ממעגלי היצירה והעבודה.

בתהליך אשמים, לטענת ימיני, הפוליטיקאים מהמפלגות הציוניות. "חוק נהרי הראשון" גרם לתקצוב מוסדות חרדיים בסך 75% מהתקצוב שמיועד לבתי ספר ממלכתיים. "חוק נהרי השני" העלה את התקצוב ל-100%. "מה שקורה בגני ילדים ובכיתות א' יהפוך למציאות של ישראל. בעוד 12 שנים, אם התהליך לא ייעצר, חמישים אחוז מבני מחזור הגיוס יהיו פטורי גיוס - מחמת 'תורתם אומנותם' או מחמת לאומיותם", הוא כותב. "המחאה החברתית, אם לא תחסל את עצמה בגין השתלטות של גורמים עוינים, היא הזדמנות אדירה ונדירה לשינוי ולהפסקת הספירה לאחור. נקווה שהמחאה תצעד גם בכיוון הזה".

למאמר המלא



איך תוכל לפעול?