על חינוך ואחריות

לאוטמן יוצא למאבק על תוכנית הליבה

התעשיין הוותיק, ראש תנועת "הכל חינוך", מאמין ששינוי בחינוך וחקיקה שתקדם את לימודי הליבה בכל המגזרים הם המפתחות לרווחה ולשוויון

דב לאוטמן, ראש תנועת ''הכל חינוך''. צילום: Carny, wikipedia דב לאוטמן, ראש תנועת ''הכל חינוך''. צילום: Carny, wikipedia

המחאה החברתית ברחובות הערים מעוררת תקווה בלבו של דב לאוטמן, נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר ומייסד חברת הטקסטיל דלתא. בשיחה עם עמרי מניב מ-nrg מדגיש לאוטמן, שהדרך לשוויון ורווחה מתחילה בשיפור מערכת החינוך.

בתחילת החודש הונחה בכנסת הצעת החוק "אחריות המדינה לחינוך". את החוק יזמה תנועת "הכל חינוך" בראשותו של לאוטמן. על פי החוק, משרד החינוך יכיר רק בבתי ספר שילמדו את תוכנית הליבה. רק בתי ספר כאלה יקבלו תקצוב מהממשלה. תנאי נוסף למימון בתי ספר יהיה שמיון התלמידים לא יתבסס על אפליה על רקע מוצא, רמה דתית, גובה הציונים או כל קריטריון אחר. לפי הצעת החוק, תינתן העדפה תקציבית לתלמידי הפריפריה, כדי שתלמידים ביישובים מבוססים לא יקבלו חינוך טוב יותר מאלה המתגוררים ביישובים עניים.

לאוטמן בטוח, שהמחאה תסייע להעביר את החוק וכי השינוי באווירה הציבורית יביא לכך שחברי הכנסת ישתכנעו בחשיבותו. "יכול מאוד להיות שש"ס פחות ילחצו נגד החוק. ש"ס לא רוצה בחירות, כי היא מפחדת מאריה דרעי. החרדים לא יפילו את הממשלה על זה. לשום סיעה בקואליציה בחירות הן לא דבר טוב עכשיו". לדברי לאוטמן, אם ראש הממשלה בנימין נתניהו יעשה את החשבון, הוא יתמוך בהצעת החוק. "אישית, אני מתכוון לפגוש את כל חברי הכנסת מהקואליציה ולשכנע אותם להצביע בעד".

בתשובה לשאלה אם יש פרטנרים ליוזמה הזו בציבור החרדי אומר לאוטמן: "לא בצורה גלויה. היתה לי שיחה בת שעתיים וחצי עם השר אלי ישי ועוד שעתיים עם סגן שר החינוך מנחם אליעזר מוזס, ושניהם אמרו לי: 'תהיה סבלני. תראה, יש במכללה בקרית

ללמוד אנגלית זו לא טרפה. החרדים בניו יורק לומדים אנגלית וחשבון. הבעיה היא שפה המנהיגות החרדית חוששת, שאם הוא ילמד אנגלית, חשבון ומדעים, הוא ייצא לתרבות רעה

אונו 600 חרדים, ובמכללה אחרת עוד 700 חרדים'. אמרתי לישי: 'תפסיק לבלבל את הראש, בשלושה שבועות נולדים יותר חרדים מאשר כל אלה. להיות סבלני זה אומר לחכות עוד 25 שנה. אני חרד מאוד מהמצב. אין כלי טוב לצמצם פערים מאשר הלימודים וההשכלה.

"לא יעלה על הדעת שילדים בבתי ספר בשדרות וברעננה יקבלו אותו סכום ממשרד החינוך, כשעיריית רעננה מוסיפה לתלמידים שלה עוד כסף. מתברר שיש היום מנהלי בתי ספר שכשבא ילד עם ציונים יותר נמוכים, הם אומרים שאין מקום. במשרד החינוך אומרים שמנהל מסוים מפלה. אז הוא מפלה, וההורים בדרך כלל שמחים שהוא מפלה, כי אם הוא לא מקבל ילד שהציונים שלו נמוכים, בית הספר נחשב יותר טוב".

לאוטמן מייחס את החשיבות הרבה ביותר בתחום החינוך לתוכנית הליבה. הוא מודע למהומה שיעורר כל ניסיון להכניס לימודי מתמטיקה ואזרחות ל"ישיבה הקטנה", המקבילה החרדית לבית ספר תיכון. למרות זאת, הוא עומד על דעתו בעניין. "על זה אנחנו לא מוכנים לוותר", אומר לאוטמן. "היום 25% מהבנים בגיל 18 לא למדו אנגלית וחשבון, לא יודעים להיכנס למחשב, והאחוז הולך וגדל. ללמוד אנגלית זו לא טרפה. החרדים בניו יורק לומדים אנגלית וחשבון. הבעיה היא שפה המנהיגות החרדית, בעיקר האשכנזית, חוששת שאם הוא ילמד אנגלית, חשבון ומדעים, הוא ייצא לתרבות רעה. הספרדים נגררים אחרי האשכנזים".

לראיון ב-nrg



איך תוכל לפעול?