אתגר הנישואים האזרחיים
נייר מחקר של חדו"ש: שני שליש מהציבור בעד נישואים אזרחיים, שליש יתחתנו באמצעותם
החוקרים ד"ר גיא בן-פורת וד"ר יריב פניגר מעריכים: הפער בין התמיכה לעניין האישי הוא הסיבה לכך שהמפלגות הגדולות לא מקדמות נישואים אזרחיים. מנכ"ל חדו"ש הרב רגב: "לקראת הבחירות הבאות חייבים לדרוש מהמפלגות להתחייב: ממשלה אזרחית שתבצע מהפכה אזרחית, כולל נישואים אזרחיים"
26/07/2011 15:44
תגיות:
''דוחסים אותנו למסגרת אחת'', מהקמפיין של המטה לבחירה חופשית בנישואים
לקריאת נייר המחקר
מליאת הכנסת צפויה להצביע ביום רביעי על חוק נישואים וגירושים אזרחיים שיזם הפורום למען בחירה חופשית בנישואים, וקיים חשש כבד שכמו בפעמים קודמות הצעת החוק תדחה. 63% מהאוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל תומכים במתן אפשרות לנישואים אזרחיים. 31.6% מהאוכלוסייה היהודית, כמעט שליש, בטוחים או חושבים שהיו מתחתנים בנישואים אזרחיים אם היתה אפשרות כזו. כלומר: שיעור התומכים בנישואים אזרחיים כפול משיעור המתכוונים להשתמש בהם.
הפער המרתק הזה בין שיעור התמיכה בנישואים אזרחיים לכוונה להשתמש בהם נחשף בנייר מחקר שמפרסמים היום ד"ר גיא בן-פורת וד"ר יריב פניגר מאוניברסיטת בן גוריון. הנייר מתפרסם במסגרת מחלקת המחקר של עמותת חדו"ש - לחופש דת שוויון. את הנייר ביססו החוקרים על סקר שערכו מכון ב.י. ולוסיל כהן בפקולטה למדעי החברה של אוניברסיטת תל אביב וכלל 605 מרואיינים המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל.
בקרב החילונים תמכו 88% בהנהגת נישואים אזרחיים, בקרב מצביעי קדימה 83%, בקרב מצביעי העבודה 85%, בקרב מצביעי ישראל ביתנו 82%
על פי ממצאי המחקר, רוב גדול של 63% מכלל המשיבים תמכו במתן אפשרות לנישואים אזרחיים, 25% התנגדו ו-12% לא השיבו. בקרב החילונים תמכו 88% בהנהגת נישואים אזרחיים, בקרב מצביעי קדימה 83%, בקרב מצביעי העבודה 85%, בקרב מצביעי ישראל ביתנו 82%, אבל בקרב מצביעי הליכוד רק 46%. פניגר ובן-פורת כותבים שהסיבה העיקרית לפער בין מצביעי הליכוד למצביעי שאר המפלגות הגדולות היא ש"רוב מצביעי הלכוד אינם חילונים אלא מסורתיים או דתיים".
בתשובה לשאלה, אם היו נישואים אזרחיים בישראל האם היית מתחתן באמצעותם, ענו 31.6% מהמשיבים שהם בטוחים או חושבים שיעשו זאת. 63.8% ענו שהם בטוחים שלא או חושבים שלא. בקרב החילונים קצת יותר מחצי (53.8%) בטוחים או חושבים שיתחתנו בנישואים אזרחיים. החוקרים מסכמים: "התמיכה העקרונית בנישואים אזרחיים אינה מיתרגמת להעדפה אישית".
להערכת בן-פורת ופניגר, הפער בין התמיכה העקרונית לעניין האישי הוא כנראה הסיבה מדוע רוב המפלגות הגדולות לא הפכו את הנישואים האזרחיים לנושא מרכזי בסדר היום שלהם. הם סבורים ש"כל עוד רוב הציבור היהודי איננו מעוניין בנישואים אזרחיים באופן אישי, יתקשה הנושא
חופה, צילום: TheYoYoMan, flickr
הזה לחרוג משולי סדר היום הפוליטי". ההצעה המרכזית שלהם היא לעודד מספר גדל והולך של ישראלים להתחתן בנישואים שלא באמצעות הרבנות כדי להפוך את ההכרה בנישואים האלה לעניין אישי.
מנכ"ל חדו"ש הרב עו"ד אורי רגב אומר ש"נייר המחקר של פניגר ובן-פורת מוכיח שוב את התמיכה הנחרצת של הציבור הישראלי בחופש הדת". לדבריו, "ברגע שתהיה לציבור אופציה אמיתית של נישואים אזרחיים יגדל בהרבה מספר המשתמשים בהם. הבוחר הישראלי", אמר רגב, "עייף מהבטחות בחירות לכיבוד חופש הדת והשוויון שאחריהן מוקמות קואליציות של כניעה למפלגות החרדיות והמשך ההתעלמות מעקרונות חופש הדת. הציבור מבין יותר ויותר עד כמה הדבר חותר תחת האופי הדמוקרטי של ישראל ופוגע בביטחונה וכלכלתה, וכך נתפס הדבר גם בעולם".
רגב קרא לחברי הכנסת להתעלות ביום רביעי להצביע בעד רצון הציבור ולהעביר את חוק הנישואים והגרושים האזרחיים שיזם הפורום למען בחירה חופשית בנישואים. בהנחה שהקואליציה תפיל את החוק, אמר רגב, ש"לקראת הבחירות יש לדרוש ממנהיגי המפלגות התחייבות פומבית ומפורשת להקים ממשלה אזרחית שתבצע מהפכה אזרחית, כולל חופש בחירה בנישואים".
לידיעה ב-NRG
לידיעה ב"הארץ"