אפליה בבית הקברות

בעקבות הפרדה בהלוויה, תביעה נגד חברה קדישא בנתניה

תושבת נתניה, שהופרדה ממכריה בהלוויה של חבר קרוב, תובעת כ-32 אלף שקל

בית הקברות טרומפלדור בתל אביב (תמונת אילוסטרציה. לחברה קדישא תל אביב אין קשר לפרשה). צילום: alonuziel, flickrבית הקברות טרומפלדור בתל אביב (לחברה קדישא תל אביב אין קשר לפרשה). צילום: alonuziel, flickr

תביעה על סך 32 אלף שקל הוגשה נגד חברה קדישא בנתניה, בגלל הפרדה בין נשים לגברים בבית הקברות. את התביעה הגישה סוזן אייד, תושבת נתניה.

אייד סיפרה לרענן בן-צור מ-ynet, כי בינואר השנה השתתפה בהלוויה של חבר קרוב, שהתקיימה בבית העלמין בשכונת ותיקים בעיר. ברחבת ההספדים בבית הקברות הונחו אדניות גדולות, שחצו אותה לשניים. "עם תחילת הטקס ניגש למיקרופון הרב מטעם חברה קדישא, ולתדהמת כולנו ביקש מהגברים לעמוד בצד אחד של המחיצה ומהנשים לעמוד בצד אחר", ציינה אייד בכתב התביעה. "על אף התנגדותם של רבים ממשתתפי ההלוויה לדרישה, נמנענו מלהקים מהומה נוכח רגישות המעמד ומילאנו בלית ברירה אחר הוראות הרב. אף אני נאלצתי לגשת לצד של הנשים והופרדתי ממכרים שבאתי עמם".

ההפרדה עוררה בה תחושות של השפלה, זעם ועלבון. "איני מבינה איך ייתכן שבמקום ציבורי כמו בית עלמין יכול מישהו

איני מבינה כיצד מישהו יכול להורות לי לעמוד בנפרד ממכרי הגברים, ברגע קשה זה של פרידה מידיד קרוב

להורות לי היכן לעמוד, רק מפני שאני אישה", התפלאה אייד. "איני מבינה כיצד מישהו יכול להורות לי לעמוד בנפרד ממכרי הגברים, ברגע קשה זה של פרידה מידיד קרוב".

אייד פנתה לבית משפט לתביעות קטנות בנתניה והגישה תביעה נגד חברה קדישא בעיר, בסיוע שירותי הייעוץ המשפטי של המרכז לפלורליזם של התנועה הרפורמית. בכתב התביעה ציינה כי אינה מסוגלת להשתחרר מהתחושה שנעשה מעשה שלא כדין, אשר פגע בה קשות. לדבריה, ההפרדה בין נשים לגברים אינה פוגעת רק בנשים, אלא בכל מי שמגיע לבית העלמין ומבקש להיות עם בני משפחתו ברגע כה קשה.

התביעה מסתמכת על חוק איסור אפליה, ששימש בסיס גם לתביעה נגד ההפרדה בין גברים לנשים באוטובוסים. במרכז לפלורליזם יהודי ציינו כי מדובר בתביעה ראשונה מסוגה, ורמזו כי המאבק נגד הפרדה בין נשים לגברים בבתי העלמין עשוי להתרחב.

לידיעה ב-ynet



איך תוכל לפעול?