עלות הכשרות

דו"ח שהוכן באוצר: עלות הכשרות – 3 מיליארד שקלים

מומחה חיצוני בדק כמה משלמת תעשיית המזון על השגחת כשרות מטעם הרבנות

אולם שמחות ובו שלטים המכריזים על כשרות המזון. צילום: יעקב, ויקיפדיהאולם שמחות ובו שלטים המכריזים על כשרות המזון. צילום: יעקב, ויקיפדיה

דו"ח שהכין מומחה חיצוני, שהוגש למשרד האוצר, חושף מהי עלות הכשרות לצרכנים בישראל. לפי הדו"ח, חותמת כשרות מטעם הרבנות הראשית מוסיפה 1.8 שקלים למחירו של כל קילוגרם עוף. התשלום על עוף בהשגחת מהדרין (השגחה משולבת של הרבנות ושל גוף מכשיר נוסף) הוא 3.3 שקלים לקילוגרם. בהשגחה מחמירה, עלות ההכשרה היא 4.8 שקלים לכל קילוגרם עוף. בקניית קילוגרם של בשר בקר ישראלי, 41 שקלים הם למעשה תשלום על הכשרות. אם רוכשים בשר בקר מיובא, 27 שקלים לקילוגרם מהמחיר הם עלות הכשרות. גם בתחום מוצרי חלב יש לכשרות עלות לא מבוטלת. שבעה שקלים לכל קילוגרם גבינה צהובה הם

600 מיליון שקל מתוך העלות הכללית של הכשרות נובעים מקיומו של גוף אחד בלבד שמעניק תעודת כשרות – הרבנות

למעשה תשלום על כשרות. במקרה של גבינה רכה, מחיר הכשרות הוא תשעה שקלים לקילוגרם. על כל קילוגרם של גבינה רכה משלם הצרכן ארבעה שקלים לשירותי כשרות. לפי הדו"ח, תעשיית המזון כולה – כולל מסעדות ובתי מלון – משלמת 3 מיליארד שקלים על כשרות. מסכום זה, 600 מיליון שקל הם העלות הנובעת מקיומו של גוף אחד בלבד שמעניק את הכשרות – הרבנות. בידיעה בחדשות 2 מודגש כי לרבנות יש מונופול על מתן הכשרות. במשרד האוצר מעוניינים שהרבנות תסתפק בהכשרת משגיחי הכשרות ותיווצר תחרות בתחום, אבל מימוש כוונות אלה ייתקל בהתנגדות פוליטית קשה. לידיעה בחדשות 2



איך תוכל לפעול?