מדד הדת והמדינה 2015
שיא בתמיכה בחופש הדת
86% מהציבור היהודי תומכים בחופש דת ומצפון בישראל, אבל הפער בין עמדות הציבור למדיניות הממשלה מתרחב
09/09/2015 10:40
תגיות: מדד הדת והמדינה · · מכון רפי סמית · חופש הנישואין · הרבנות הראשית · כשרות
הפגנה נגד חוק האברכים בכיכר ציון, נובמבר 2010. צילום: יוסי זמיר, פלאש 90
ממצאי מדד הדת והמדינה 2015 מגלים שנמשכת העלייה בתמיכה בחופש הדת והשוויון בנטל. מצד שני, קיים פער משמעותי בין עמדות הציבור לבין ההסכמות בנושאי דת ומדינה בהסכמים הקואליציוניים. 79% מהציבור היהודי מתנגדים לכוונת הקואליציה להגדיל את תקציב הישיבות וההטבות לאברכים. 82% מהציבור הישראלי תומכים, בניגוד להסכמים, בחיוב החינוך החרדי בלימודי ליבה.
מדד הדת והמדינה הוא מחקר דעת הקהל השנתי השיטתי והמקיף ביותר בישראל בנושאי הדת והמדינה. חדו"ש עורכת אותו באמצעות מכון רפי סמית מאז הקמתה ב-2009. בחמש השנים האחרונות מתפרסם המדד בשיתוף עם אתר ynet. לצד פרסום הממצאים בכלי התקשורת משתמשים בו מקבלי החלטות, מעצבי דעת קהל ופרשנים בישראל ובתפוצות וכן ארגוני החברה האזרחית. אין דומה לו במעקב ובניתוח של הלכי הרוח בציבור בתחומי חופש הדת והשוויון בנטל.
לקריאת הדו"ח המלא
את הפער בין עמדות הציבור למדיניות הממשלה ממחישות גם התוצאות בנושאי חופש הנישואין והגירושין. 64% מהישראלים בעד הכרה בכל סוגי הנישואין, כולל נישואין אזרחיים, רפורמיים וקונסרבטיביים. לא מדובר על נתון תיאורטי גרידא. 70% מהחילונים ו-67% מהעולים היו בוחרים במסגרת נישואין לא אורתודוקסית, אם היתה כזו. תוצאה מרגשת: לראשונה 64% מהיהודים בישראל גם בעד הכרה בנישואין או ברית זוגיות לבני אותו מין.
את האתגר שעומד בפני החפצים בשינוי מבטא הנתון הבא: 62% מכלל הציבור היהודי מתנגדים לכך שהמפלגות החילוניות יציבו את נושא הנישואין והגירושין האזרחיים כתנאי לכניסה לקואליציה (58% מהחילונים תומכים בהתניה). כלומר, כדי שהפוליטיקאים
67%, שני שלישים מהציבור היהודי בישראל, מתנגדים להתניית תעודת כשרות בשיקולים של שמירת שבת
ירגישו לחץ להעביר חוק חופש נישואין וגירושין אזרחיים נדרשים ארגוני חופש הדת, וחדו"ש בכלל זה, לשכנע את הציבור המסורתי והציבור הדתי המתון שחופש הנישואין אינו רק ערך תיאורטי. הוא חייב להפוך לחלק חשוב ומרכזי בסדר היום הפוליטי.
את המיאוס מהמונופול של הרבנות הראשית ומהכפייה החרדית שמנציח מונופול זה מדגישים גם הנתונים הברורים הבאים: 73%, כמעט שלושה רבעים מהציבור היהודי, בעד ביטול המונופול של הרבנות הראשית על הכשרות. 67%, שני שלישים מהציבור היהודי בישראל, מתנגדים להתניית תעודת כשרות בשיקולים של שמירת שבת. חדו"ש רשמה השנה הישג חשוב בתחום זה, כשהביאה לשינוי נוהלי הכשרות בבתי המלון, כך שיאפשרו שימוש בכלי נגינה, השמעת מוסיקה, צילום והקרנה באירועים הנערכים בשבת. למרבה הצער, עכשיו דרוש מאבק נוסף כדי שהרבנות תקיים את הנהלים החדשים.
נתון מעודד הוא שהתמיכה בחופש הדת הגיעה במדד הנוכחי לשיא. 86% מהציבור היהודי תומכים בחופש דת ומצפון בישראל. מעודדת גם העלייה שחלה בקרב הציבור החרדי, מ-40% בלבד שתמכו בחופש דת ומצפון במדד הקודם ל-56% במדד הנוכחי. מדאיגה המסקנה העולה מהממצאים, כי חלק מהמשיבים החרדים מתכוונים לחופש הדת שלהם בלבד ולא של דתות אחרות. 59% מהחרדים תומכים במניעת תפילות נוצריות בחדר הסעודה האחרונה מעל קבר דוד, לעומת 11% בלבד בכלל הציבור. 24% מהחרדים סבורים שלא צריך לטפל בתופעה של קיצונים חרדים היורקים ליד אנשי דת נוצרים, מכיוון ש"זו לא עבירה ולא בעיה".
ממצאים נוספים:
79% מהציבור היהודי מתנגדים לכוונת הקואליציה להגדיל את תקציב הישיבות וההטבות לאברכים. בין מצביעי הליכוד – 81% מתנגדים, בין מצביעי כולנו – 87% ובין מצביעי הבית היהודי – 69% מתנגדים.
לא מרוצים מהממשלה. 80% מהציבור אינם מרוצים מפעילות הממשלה בנושאי דת ומדינה. הן החילונים (95%) והן החרדים (81%) שותפים לחוסר שביעות הרצון.
המקובלים לא מקובלים. 81% מהציבור היהודי מתנגדים להתייעצות של בכירים בפוליטיקה, בכלכלה ובמערכת החוק עם מקובלים, דוגמת הרב יאשיהו פינטו והרנטגן.
לשמור על ועדת הכספים. 65% מהציבור היהודי ו-71% מהלא חרדים מעדיפים ממשלה בלי המפלגות החרדיות. 65% מהציבור ו-72% מהלא חרדים מתנגדים לכך שנציג יהדות התורה יקבל את ראשות ועדת הכספים.
הלהט"בים נוסקים. 64% מהיהודים בישראל בעד הכרה בנישואין אזרחיים או בברית זוגיות של בני אותו מין, עלייה של 8%. גם בקרב עולי חבר העמים יש לראשונה רוב של 53% לתומכים בהכרה בזוגיות של בני אותו מין.
תחבורה בשבת בבקשה. 72% מהציבור תומכים בהפעלת תחבורה ציבורית בשבת, כולל 61% ממצביעי הבית היהודי.
אין ליבה? אין כסף. עלייה משמעותית חלה בשיעור הסבורים שיש לשלול מימון ממוסדות חרדיים שאינם מלמדים לימודי ליבה – מ-61% במדד 2014 ל-66% השנה.
רפורמים מזרחיים. 9% מהיהודים בישראל מגדירים עצמם כשייכים לזרם הרפורמי (5%) או הקונסרבטיבי (4%). 9% מהמשיבים ממוצא מזרחי הגדירו עצמם כמשתייכים לזרם ליברלי, לעומת 8% מהמשיבים ממוצא אשכנזי.