חתונה תחת השגחה

מסע הייסורים של זוגות מחו"ל שרוצים להתחתן בישראל

הרבנות הראשית מתייחסת בחשדנות ליהודים החיים בחו"ל שרוצים להתחתן בישראל, דורשת מהם אישורים ומעכבת את הטיפול בבקשתם

טקס נישואים. צילום: Jason Hutchens, wikipediaענידת טבעת בטקס נישואים. צילום: Jason Hutchens, wikipedia

זוג יהודי צעיר שחי בחו"ל מחליט להתחתן בישראל ומזמין את קרוביו לנסוע לחגוג אתו בארץ הקודש. עורך הדין אלעד קפלן כותב כי התמונה מסובכת וכי רוב הזוגות אינם מודעים לכך שהרעיון להתחתן בישראל הוא ראשיתו של מסע ייסורים מפרך. בחלק מהמקרים חולפת למעלה משנה מהפנייה של הזוג לרבנות בישראל ועד שמתקבלת תשובה.

קפלן, מנהל המחלקה למדיניות ציבורית ומשפטית בעמותת "עתים", כותב כי היו זוגות שנדחו על הסף ללא כל הסבר, גם לאחר שהביאו את כל המסמכים הנדרשים. עשרות זוגות פנו ל"עתים" בבקשה לסיוע בארגון חתונה בישראל. חלקם נאלצו לדחות את מועד החתונה בגלל העיכוב, אחרים ויתרו על הרישום לנישואים בישראל.

אחד המכשולים הוא הדרישה של מחלקת אישות וגֵרות ברבנות הראשית, כי בני הזוג יוכיחו את יהדותם. כדי להירשם ברבנות, הזוגות נדרשים להמציא אישור יהדות מרבני הקהילות בחו"ל. לדברי קפלן, פקידי הרבנות חושדים בכולם. הם אינם מכירים

אחד המכשולים הוא הדרישה של מחלקת אישות וגֵרות ברבנות הראשית, כי בני הזוג יוכיחו את יהדותם

ברבים מהרבנים המכהנים בחו"ל ואינם מפרסמים נהלים למתן תשובה לזוגות החיים בתפוצות. הם חוששים שלישראל יבואו אנשים שאינם יהודים, יספרו שהם יהודים וכך יתחתנו עם יהודיות. לכן כל בקשה להירשם לנישואים בישראל נבדקת בקפדנות.

במאמר ב-ynet כותב קפלן, כי הקשיים שמערימה הרבנות בישראל ידועים לכל, ולכן חששות אלה מופרכים. "רק מעטים עולים על מטוס כדי לקשור בין ברית הנישואים לבין זיקתם למדינת ישראל", הוא כותב. "למעשה, ככל שהרבנות עמלה על הגבהת החומות, הרבה יותר יהודים מבקשים להתחתן אצל הגויים, מאשר גויים אצל היהודים".

היה ראוי שבישראל יקבלו בחום את הזוגות מחו"ל, תוך חיזוק הזיקה והאהדה כלפי ישראל, כותב קפלן. אבל פקידי הרבנות מעדיפים להעביר אותם בדיקות והשפלות, תוך התייחסות לחתן ולכלה כאילו היו חשודים בעבירה.

למאמר ב-ynet



איך תוכל לפעול?