שוויון למתגיירים

גיור בכל הזרמים

במאמר בירחון לשכת עורכי הדין קורא יזהר הס להוציא את המונופול על הגיור מידי האורתודוקסים החרדים

יזהר הס, מנכ''ל התנועה המסורתית בישראליזהר הס, מנכ''ל התנועה המסורתית בישראל

בידי מי יש להפקיד את הסמכות להנפיק תעודת גיור בישראל, שואל יזהר הס במאמר המתפרסם בירחון לשכת עורכי הדין. הס מתעמת עם התשובה שנתן לשאלה זו פרופ' ידידיה שטרן, שלפיה יש להעניק סמכות זו לשלושה גופים: הרבנות הראשית, הרב הצבאי הראשי וראש מערך הגיור.

הס מזכיר כי אחד האתגרים המשמעותיים העומדים לפתחה של ישראל כיום הוא גיורם של 300 אלף עולים מחבר המדינות, שהגיעו למדינה היהודית מתוקף חוק השבות אבל אינם יהודים על פי ההלכה. לדבריו, התשובה שמספק פרופ' שטרן לאתגר מכופפת את הפתרון באופן ההולם את תפיסתו האורתודוקסית. היא מתעלמת מהזרמים הלא אורתודוקסיים, אף על פי שהם הרוב בעם היהודי.

"פתרון אמיתי לבעיית הגיור בישראל אמנם טמון בהרחבת מעגל המגיירים, בהגדלת מנעד השערים והאופציות להצטרפות לעם היהודי, אך הגבול שקבע שטרן הוא שרירותי במידה רבה", כותב הס, מנכ"ל התנועה המסורתית. שטרן, לדבריו, סבור שהמונופול

כל המבקש להצטרף לעם היהודי יוכל לעשות זאת באמצעות בית דין מוכר של אחד הזרמים היהודיים, בלי סמכות אורתודוקסית עליונה

האורתודוקסי-החרדי על הגיור הוא רע, איך אינו מציע להעניק סמכות גיור גם לזרמים אחרים, אלא רק להרחיב את המונופול ולצרף אליו גם אורתודוקסים מתונים.

שטרן צודק כשהוא קובע כי ככל שישראל תקשה את תנאי הגיור, יפחתו ממדי העלייה, מוסיף הס. "אולי המסקנה היא להתבונן בתרבות היהודית העשירה שהתפתחה גם בגולה, בעיקר בצפון אמריקה במאתיים השנים האחרונות, ולתהות שמא קמצוץ של חוכמה מצוי גם בה? אולי דרכה של היהדות הקונסרבטיבית והיהדות הרפורמית, לצד היהדות האורתודוקסית, יכולה לספק עוד דרכים ראויות להיות יהודי ולהצטרף לעם היהודי?"

הס סבור כי "יש לצאת בקריאה ברורה, חוצת מחנות, שלפיה כל המבקש להצטרף לעם היהודי יוכל לעשות זאת באמצעות בית דין מוכר של אחד הזרמים היהודיים, בלי סמכות אורתודוקסית עליונה שיכולה לאשר או לפסול את תקפותו של הליך הגיור".

למאמר המלא



איך תוכל לפעול?