חזרה לבית הדין
שר הדתות עוקף את הוועדה ומחזיר דיינים שכבר פרשו
השר דוד אזולאי ונשיא בית הדין הרבני, הרב הראשי יצחק יוסף, מתכוונים להחזיר למערכת בתי הדין הרבניים עשרה דיינים שפרשו, כ"דיינים עמיתים". נגד אחד מהם התנהלה חקירה פלילית וחלק מהרבנים שיוחזרו שנויים במחלוקת וידועים כמחמירים עם נשים
21/08/2015 14:15
תגיות: בתי הדין הרבניים · דיינים עמיתים · דוד אזולאי · הרב יצחק יוסף · משרד הדתות · הוועדה לבחירת דיינים
שר הדתות, דוד אזולאי מש''ס. צילום:
אבי אוחיון, לע''מ
הרב משה חיים אוחנונה, שהיה דיין בבית דין רבני, נאלץ לצאת לחופשה עד לפרישתו לגמלאות במארס בשנה שעברה בעקבות חקירה פלילית נגדו. לפי החשד, הוא ניסה לשכנע אשה לחזור בה מתלונה על מעשים מגונים מצד גיסה, ומשסירבה גילה עוינות לאחותה בתיק גירושין שניהלה. המשטרה המליצה להעמידו לדין בגין הדחת עדים, שיבוש מהלכי משפט וחקירה והפרת אמונים. לאחרונה החליטה פרקליטות מחוז תל אביב לסגור את התיק נגדו מחוסר ראיות.
אוחנונה הוא אחד מעשרה דיינים שכבר פרשו לגמלאות, ששר הדתות דוד אזולאי ונשיא בית הדין הרבני, הרב הספרדי הראשי יצחק יוסף, מתכוונים להחזיר למערכת בתי הדין הרבניים. השר והרב הראשי הודיעו שהעשרה יוחזרו לתפקידם כדיינים עמיתים, כדי להתמודד עם העומס בבתי הדין הרבניים.
דיינים עמיתים הם דיינים שכבר פרשו לגמלאות, אבל לפי תיקון לחוק מ-2006 ניתן למנות אותם להמשיך לשפוט עד גיל 75. אזולאי והרב יוסף החליטו למנות את עשרת הדיינים העמיתים תוך עקיפה של הוועדה לבחירת דיינים – שאמורה להתכנס בהרכבה החדש ב-10 בספטמבר ולבחור 31 דיינים חדשים לבתי הדין האזוריים ולבית הדין הרבני הגדול. אם איש מחברי הוועדה למינוי דיינים לא יסתייג מהם, ייכנסו לתוקף מינוייהם של העשרה. אם יוגשו הסתייגויות בנוגע למינוי דיין, העניין יעלה לדיון בוועדה.
מלבד אוחנונה, אזולאי והרב יוסף מבקשים להשיב לבית הדין הרבני את הרבנים חיים שלמה רוזנטל, חיים שלמה שאנן, שמעון מלכא, ישראל יפרח, נחום פרובר, אברהם צבי שיינפלד, יקותיאל כהן, אברהם עטיא ומסעוד אלחדד. פסיקותיהם והתנהלותם של חלק מהמועמדים שנויות במחלוקת.
לפי כתבה ב"הארץ", מינויו של עטיא מתעלם מפסיקת בג"ץ מ-2007. הרכב בראשות עטיא דן במקרה של אשה שהתגיירה בבית הדין של הרב חיים דרוקמן ובעלה הסכים לתת לה גט. בדיון בבית הדין חשפה האשה שאינה שומרת שבת והרכב בראשות עטיא הודיע כי
הנהלת בתי הדין הרבניים: הנשיא והשר ערים לתלונות שהוגשו בעבר נגד דיינים, ולכן התירו לחברי הוועדה לבחירת דיינים לעיין בכל ההחלטות החסויות בתלונות שהוגשו
גיורה, שאושר 15 שנים קודם לכן, מבוטל ולכן אין צורך בגט. לאחר שבית הדין הרבני הגדול אישר את הפסיקה עתרו האשה וארגוני נשים לבג"ץ. השופט אליקים רובינשטיין, בהסכמת השופטות מרים נאור ודורית ביניש, ביטל את הפסיקה וקבע כי מדובר ב"החלטה מצערת עד מאוד".
מהפסיקות של הרבנים יפרח, שיינפלד, פרובר ואוחנונה עולה כי כל אלה נוטים ללחוץ על נשים המבקשות להתגרש ולהתנות את מתן הגט בהעברת הדיון בנושאי רכוש ומזונות להכרעת בית הדין הרבני, במקום לבית המשפט לענייני משפחה.
הרכב שבו היה חבר הרב אלחדד בבית הדין הרבני האזורי בירושלים דן ב-2000 במקרה שבו גילתה אשה שבעלה סכיזופרן. היא סיפרה שהבעל הפעיל נגדה אלימות פיזית ונפשית, כולל תקיפה וניסיון אונס. האשה טענה גם שבעלה משוכנע שהיא משתפת פעולה עם אחיו בניסיון להרוג אותו. הבעל סירב לתת לאשה גט וטען: "אני משיח בן יוסף ומשיח בן יוסף אסור לו לגרש את אשתו". אלחדד ודיין נוסף סברו שאין מקום לחייב את הבעל בגט. בית הדין הרבני הגדול הפך את הפסיקה.
מהנהלת בתי הדין הרבניים וממשרד הדתות נמסר: "זה כמה שנים שתקני דיינים רבים אינם מאוישים בבתי הדין... מערכת בתי הדין היתה מעדיפה שהציבור יקבל דיינים במשרות מלאות ותקניות, ואולם העומסים הכבדים מאלצים אותם לעשות שימוש חוקי בדיינים שיצאו לגמלאות, בדרך של מינויים לדיינים עמיתים... הפעילויות אלה של הדיינים העמיתים יפחיתו את העומסים הרבים על הדיינים הרגילים ואלו יוכלו להקדיש יותר זמן למשפטים מורכבים הנדונים לפני מותבים של שלושה דיינים.
"הנשיא והשר ערים לתלונות שהוגשו בעבר נגד דיינים, ולכן עשו שימוש בסמכותם והתירו לחברי הוועדה לבחירת דיינים לעיין בכל ההחלטות החסויות בתלונות שהוגשו לנציב תלונות הציבור על שופטים... תיק החקירה נגד הדיין הרב משה אוחנונה נסגר בלי להעלות ממצא פלילי".
לכתבה ב"הארץ"