דו"ח של חדו"ש:

מועצות ללא נשים

רק 22 נשים מכהנות במועצות דתיות, אחת מכל עשרים חברים. אין יו"ר אישה ואין ממונה אישה

הפגנה נגד הפרדה בין גברים לנשים ברחובות מאה שערים. מפגינה נושאת שלט אישה זה לא בושה. בג''צ הורה למשטרה למנוע את ההפרדה 29.09.10. צילום: גילי יערי, פלאש 90מפגינה נושאת שלט: "אישה זה לא בושה". צילום: גילי יערי, פלאש 90

ממצאים עיקריים בדו"ח של חדו"ש על נשים במועצות הדתיות:

• 23 שנים עברו מאז התקבל פסק דין שקדיאל. למרות זאת, רק 22 נשים מכהנות במועצות דתיות, התקדמות של חברת מועצה לשנה בממוצע (ראו רשימה בסוף הדו"ח).

• על פי בדיקת חדו"ש, בישראל 66 הרכבי מועצות דתיות מכהנים, שבהם כ-450 חברים. כלומר, מדובר בפחות מ-5% מחברי המועצות הדתיות. רק אחת מכל עשרים חברים היא אישה.

•בממוצע, רק באחת מכל שלוש מועצות דתיות יש אישה. רק במועצה אחת, הרצליה, יש שתי נשים. סביר להניח שלכך יש קשר לעובדה שראש עיריית הרצליה, יעל גרמן, היא אישה בעלת עמדות ליברליות.

• כלומר, בשנת 2011 נשים נתפסות עדיין במועצות הדתיות כמי שאמורות רק לצרוך את השירותים, כולל שירותים לנשים בלבד כמו טהרת המשפחה והדרכת כלות. אבל יכולתן להשפיע על המדיניות ועל חלוקת המשאבים אפסית.

• גם פריסת המועצות שבהן מונו נשים מאוד לא שוויונית. 13 מהנשים מונו למועצות במרכז הארץ, שבע בצפון, שתיים בגדה ואף אחת בדרום. העובדה שאין נשים שמכהנות בדרום הארץ בולטת במיוחד, משום שמהפכת הנשים במועצות הדתיות החלה בעיר הדרומית ירוחם, עירה של לאה שקדיאל.

לקריאת הדו"ח המלא

כיוון שאין בנמצא דו"ח קודם, אי אפשר להשוות את הממצאים לקדנציה קודמת. 20 מהנשים מכהנות ב-48 המועצות שמונו בקדנציה הנוכחית. שתיים ב-18 המועצות שנותרו עדיין מהקדנציה הקודמת. ייתכן שהדבר מעיד על שיפור מסוים, אבל קשה לדעת בוודאות, שכן לא ידוע כמה נשים היו במועצות שהתחלפו. בשני מקרים מסרו במועצות דתיות על כוונה למנות נשים בהרכבים הבאים, אבל הרכבים אלה לא נכנסו לתוקף עד סגירת הדו"ח ב-28.2.2011.

הנתונים על הקדנציה הנוכחית מבוססים על הרכבי המועצות כפי שפורסמו ברשומות ועל שיחות טלפון למועצות.

רק באחת מכל שלוש מועצות דתיות יש אישה. רק במועצה אחת, הרצליה, יש שתי נשים

הנתונים על מועצות שיש בהן הרכב או ממונה מקדנציה קודמת מבוססים על שיחות טלפון עם המועצות. חשוב להדגיש: אחריות השר לשירותי דת בנושא זה גדולה במיוחד. השר אחראי למינוי 45% מחברי המועצות. תקנה חדשה מ-2008 אף מאפשרות לו למנות את כל חברי המועצה, אם עברה שנה מאז הבחירות לרשויות המקומיות ולא הושגה הסכמה בין הגורמים הממנים. על פי דיווח ב"הארץ", השר לשירותי דת, יעקב מרגי, ניצל תקנה זו לא פעם. (בענייין התקנה, ראו: הארץ, 29.11.2009)

• סמכויותיהם של חברים במועצות הדתיות מוגבלות. רוב הסמכויות מוחזקות בידי היו"רים. אין יו"ר אישה במועצה דתית וככל הידוע כיהנה בתפקיד רק אישה אחת, בכפר סבא, במשך תשעה חודשים.

• ב-2004 קבע ראש הממשלה אז, אריאל שרון, תקנות חדשות שמאפשרות למנות ממונים למועצות שמועד הקמתן הסתיים. עם הקמת המשרד לשירותי דת ב-2008 עברה הסמכות הזאת לידי השר לשירותי דת. ב-67 מועצות דתיות, חצי מהמועצות, יש ממונים או מורשי חתימה (מתוכן כ-60 מועצות שבהן יש ממונים). 41 מהם מונו בקדנציות קודמות ו-26 בנוכחית. עד היום לא מונתה שום אישה לתפקיד ממונה, אף על פי שמדובר במינוי מינהלי שאין כל ספק שאמור לעמוד במבחן כללי השוויון.

הנתונים האלה מביכים במיוחד, מכיוון שבמשך חלק גדול מהעשור האחרון כיהנה אישה, ברוריה פרנסיס, כסמנכ"ל למועצות דתיות במשרד הדתות ואחר כך במשרד ראש הממשלה (כאשר שירותי הדת סופחו למשרד ראש הממשלה). מתברר, אם כן, שבישראל של שנות ה-2000 אישה יכולה להיות ממונה על ראשי מועצות דתיות וממונים על מועצות דתיות, אבל אינה יכולה לכהן בתפקידים אלה.

המשרד לשירותי דת לא העביר תגובה לממצאים, למרות מספר פניות.



איך תוכל לפעול?