תמיד אמא
לא תישלל האפוטרופסות מאם שיצאה לשאלה
אב חרדי ביקש לשלול מגרושתו את האפוטרופסות על ילדיהם. בית המשפט דחה את הבקשה
02/02/2011 11:50
תגיות: הסכם גירושין · יציאה לשאלה · אפוטרופסות · בית דין רבני · בית המשפט המחוזי
בתי הדין הרבניים בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום: יוסי זמיר, פלאש 90
סעיף בהסכם גירושין, שבו ויתרה אם על האפוטרופסות על ילדיה הקטנים בנימוק שעזבה את דרך החיים החרדית, בוטל על ידי בית המשפט המחוזי בירושלים. האתר "פסק דין" מדווח, כי בית המשפט קבע שהורה אינו יכול לוותר על אפוטרופסותו המוחלטת על ילדיו ושמדובר בהוראה הנוגדת את תקנת הציבור.
האשה התחתנה ב-1997 וילדה שלושה ילדים. ב-2005 החליטו היא ובעלה להתגרש. בהסכם הגירושין שהוגש לבית הדין הרבני הסכימה האשה לוותר על האפוטרופסות על ילדיה, מאחר שבחרה בדרך חיים שונה מזו שלהם ושל בעלה. בהסכם היא אף התירה לבעל להגר עם הילדים לחו"ל וויתרה על זכויותיה בדירתם של בני הזוג, ברכב ובחשבון הבנק.
ההסכם אושר וניתן לו תוקף של פסק דין. כשנה לאחר מכן הגישה האשה לבית המשפט לענייני משפחה בקשה לביטול הסכם הגירושין ובקשתה התקבלה. בעלה הגיש ערעור על ההחלטה לבית המשפט המחוזי.
בסוף ינואר 2011 דחתה השופטת חנה בן עמי את הערעור. בהחלטתה נקבע, כי הורה אינו יכול לוותר על האפוטרופסות על ילדיו באופן עצמאי וללא הליך משפטי של אימוץ. לדבריה, פרשנות
בהחלטה נקבע, כי הורה אינו יכול לוותר על האפוטרופסות על ילדיו באופן עצמאי
אחרת אינה עולה בקנה אחד עם הדין הכללי ועם טובת הילד. לכן, גם אם הסכימה האם לוותר על האפוטרופסות, היא אינה רשאית לעשות כן.
עוד נפסק, כי במקרה הנדון קיימים פגמים ברצונה של האם, שיש בהם כדי להטיל ספק בתוקפו של ההסכם: האשה נישאה בהיותה כבת 16 ובהיותה בת 19 כבר היתה אם לשני ילדים. ההסכם נחתם יום לפני הגשת תביעת הגירושין והוגש יום אחריה. הוא מנוסח באופן חד צדדי וכולל ויתור גורף של האשה על זכויותיה. בדיון בבית הדין הרבני היא לא היתה מיוצגת, ואילו בעלה כן היה מיוצג.
למעלה מן הצורך נפסק, כי על פניו הוראות ההסכם הנוגעות לוויתור נוגדות את תקנת הציבור וגם משום כך דינן להתבטל. "...הסכם בו הורה מוותר על האפוטרופסות על ילדיו, אך ורק בשל אורח חייו השונה מבחינה דתית, עומד בסתירה כה ברורה לערכים המקובלים בחברה הישראלית, הכוללים הן את הזכות להורות, הן את טובת הילד והן את חופש הדת והמצפון, ואף מטעם זה דין ההוראות הרלוונטיות בו להתבטל", כתבה השופטת.
לידיעה המלאה / לפסק הדין