עיתון ושלטון

"כלכליסט": בכירי "יום ליום" והג'ובים בישראמקו

תחקיר של העיתון מתאר רשת קשרים ענפה בין ש"ס לחברת ישראמקו, שותפה מרכזית בקידוח תמר. האם זה ההסבר להתנגדותו של ח"כ נסים זאב להמלצות ועדת ששינסקי?

שר הפנים, אלי ישי, מנשק את ידו של מנהיג ששר הפנים, אלי ישי, מנשק את ידו של מנהיג ש"ס, הרב עובדיה יוסף 14.12.09. צילום: אביר סולטן, פלאש 90

"המלצות ועדת ששינסקי הן כפיות טובה של המדינה. ברוך השם, סוף סוף גילו תגליות בעלות ערך חשוב לכלכלת המדינה. אי אפשר לגנוב ציבור בשם ציבור אחר למען הציבור". לאמירה הזאת, בראיון ששודר בגלי צה"ל, אחראי ח"כ נסים זאב מש"ס.

לפי תחקיר מאת סיון איזסקו, שפורסם ב"כלכליסט", זאב נהפך ללשון המאזניים בהצבעה בוועדת הכלכלה על המלצות הוועדה. משהחליט שהוא מתנגד להמלצות, החלטת הוועדה כולה היתה להתנגד להן. לפי התחקיר, יש רשת קשרים ענפה וסבוכה, שפועלת הרחק מהעין הציבורית, בין ש"ס לבין קבוצת אקויטל, שמחזיקה בחברת ישראמקו – אחת השותפות המרכזיות במאגר הגז תמר.

הקו המחבר בין ישראמקו לבין ש"ס הוא ביטאונה של ש"ס, "יום ליום". התחקיר מגלה כי שורה של בעלי תפקידים בהנהלת העיתון משמשים בעלי תפקידים בחברות שונות מקבוצת אקויטל ובחברת פוליגון, שנמצאת בשליטת קובי מימון. כשם שזאב נהפך ללשון המאזניים בוועדת הכלכלה, כך בבוא היום גם שרי המפלגה עשויים להיות לשון המאזניים בממשלה (שכן סיעת הליכוד צפויה לתמוך בהמלצות הוועדה וישראל ביתנו צפויה להתנגד).

מערכת הקשרים שנחשפת בתחקיר, נאמר ב"כלכליסט", עלולה להכניס את חברי הכנסת של ש"ס ואת שרי המפלגה לניגוד עניינים חמור בעת שהמלצות הוועדה יגיעו להצבעות מכריעות בממשלה ובכנסת.

"יום ליום" הוחזק עד לשנת 2003 בידי תנועת ש"ס, אולם בשנה זו הגיע לסף קריסה כשצבר חובות בהיקף של יותר מ־10 מיליון שקל. לעיתון מונו שני נאמנים זמניים, עו"ד אריאל פופר ורו"ח אמיר אליאס, שפעלו למצוא משקיע פרטי שייכנס לחברה במסגרת הסדר חוב עם נושיה.

ב"כלכליסט" נכתב כי עו"ד פופר איתר משקיע, שדרש לשמור על אנונימיות. את ההשקעה, כפי שעולה ממסמכי הסדר החוב, ביצע המשקיע האלמוני באמצעות שתי חברות: נורוויץ אחזקות ומתי נכסים ובניין. על פי דו"חות רשם החברות, הן נורוויץ אחזקות והן מתי נכסים ובניין מוחזקות בידי חברות אוף שור הרשומות בפנמה. מבדיקה ברשם החברות עולה כי כל נכסיו של הביטאון של ש"ס משועבדים לטובת חברת מתי נכסים.

כדי להמחיש את הקשר בין תנועת ש"ס לבין המשקיע המסתורי, נכתב ב"כלכליסט", כדאי לעיין במסמך מספטמבר 2003 החתום בידי יו"ר המפלגה, אלי ישי. בפקס, שנשלח ממכשיר הפקס

מערכת הקשרים שנחשפת בתחקיר עלולה להכניס את חברי הכנסת של ש"ס לניגוד עניינים בדיון על המלצות ועדת ששינסקי

של חברת אקויטל, בעלת השליטה בישראמקו, קרא ישי לכל תומכי ש"ס לעשות מנוי על עיתון "יום ליום" על רקע גיוס המשקיע החדש לעיתון של המפלגה.

רונן פרץ, מנכ"ל "יום ליום", כותב "כלכליסט", משמש במקביל לעבודתו בביטאונה של ש"ס גם דירקטור מטעם בעלי השליטה בחברות אקויטל ונפטא המחזיקות בשליטה בישראמקו. בנוסף מכהן פרץ כדירקטור בחברת הנדל"ן הציבורית פוליגון, שנמצאת כיום בשליטת קובי מימון, מכוח הסכם שליטה. מימון משמש כיום יועץ בתשלום לחברות נפטא ונצבא מקבוצת אקויטל, ואף נפגש באחרונה עם שר האוצר יובל שטייניץ לאחר פרסום המלצות הביניים של ועדת ששינסקי, יחד עם יזמי גז נוספים.

זאת ועוד, "כלכליסט" מציין כי הנאמן שמינה בית המשפט המחוזי בירושלים לביצוע הסדר החוב לעיתון "יום ליום", רו"ח רענן קופ, משמש מאז 2004 במקביל מבקר הפנים של פוליגון שבשליטת קובי מימון. עו"ד דב פישלר, בא כוחה של מתי נכסים, שהזרימה לעיתון את הכספים במסגרת ההסדר, משמש במקביל עורך דין פנימי של חברת נצבא שגם היא מקבוצת ישראמקו.

על פי רשם החברות, רפי מלאכי, שהיה ראש לשכת שר העבודה והרווחה בתקופתו של אלי ישי, שימש דח"צ בחברת פוליגון בשנים 2004-2002. בחלק מן התקופה, עד נובמבר 2003, כיהן גם כמנכ"ל "יום ליום". עוד על פי רשם החברות, הדירקטורים בעיתון "יום ליום" הם יעקב ריינר, יגאל ינאי ויהודה אוחנה, גזבר מפלגת ש"ס. מלבד אוחנה, כל היתר שימשו בעבר או משמשים כיום נושאי משרה בחברות הקשורות לישראמקו.

מש"ס נמסר בתגובה לתחקיר כי "אלי ישי ומפלגת ש"ס יצביעו בעד מסקנות ועדת ששינסקי לכשאלו יגיעו לשולחן הממשלה". ח"כ נסים זאב מסר בתגובה: "אני לא בניגוד עניינים. אני זועק את זעקת אלפי המשקיעים שנפגעים ממסקנות ועדת ששינסקי".

מנכ"ל עיתון "יום ליום" רונן פרץ, המשמש גם דירקטור באקויטל, נפטא ופוליגון, מסר: "הדירקטורים בעיתון 'יום ליום' הם יגאל ינאי, יהודה אוחנה מש"ס ואני, שמשמש דירקטור ומנכ"ל העיתון. מוניתי כמינוי מקצועי ואני לא קשור לש"ס. ש"ס קובעת את התכנים בעיתון. אני מנהל את העיתון ברמה התפעולית".

לתחקיר ב"כלכליסט"



איך תוכל לפעול?