נורמות חשוכות בהשכלה הגבוהה

חדו"ש: היוזמה להפרדה באוניברסיטאות רק תזיק לקמפוסים החרדיים

עמותת "בית מדרש ישיבתי" יוזמת הפעלת מסלולי לימוד שבהם תהיה הפרדה בין גברים לנשים במוסדות אקדמיים

בניין הקמפוס החרדי בקרית אונו. צילום: דוד שי, ויקיפדיהבניין הקמפוס החרדי בקרית אונו. צילום: דוד שי, ויקיפדיה

"עמותת 'בית מדרש ישיבתי', שחברים בה ראשי הישיבות, המכינות והמדרשות, מגבשת 'קבוצת רכישה' במטרה לממש את כוח הקבוצה במשא ומתן מול האוניברסיטאות, כדי להשיג תנאים תורניים, יחד עם קבלת תואר אוניברסיטאי". כך נאמר במודעה שהופצה בשבועות האחרונים בישיבות הסדר, במכינות קדם צבאיות ובמדרשות.

המודעה, מדווח מוסף "הארץ", היא למעשה ניסיון לשכנע אוניברסיטאות ליצור מסלולי לימוד נפרדים לסטודנטים ולסטודנטיות, בהתאם למגמת ההפרדה המגדרית המאפיינת את החינוך הדתי. לפי מחקר שערך אריאל פינקלשטיין בהזמנתה של תנועת "נאמני תורה ועבודה", בשנת 2000 למדו 40% מתלמידי החינוך היסודי בחינוך הממלכתי-הדתי בכיתות נפרדות. ב-2013 למדו בכיתות נפרדות 57% מהתלמידים.

מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, אמר על הדרישה להפרדה בין נשים לגברים בלימודים במכללות ובאוניברסיטאות: "נראה שחלק מרבני החרד"לים הקנאים מרגישים שלאחר שהצליחו לכפות את נורמות ההפרדה החשוכות על החינוך הממלכתי-הדתי, הגיע הזמן להתחיל לכפות אותן גם על המוסדות להשכלה גבוהה. לא ירחק היום שבו ידרשו להפסיק ללמד באוניברסיטאות את התפתחות המינים בביולוגיה ואת תולדות התפתחות התורה שבעל פה".

רגב הציע ש"בשלב ראשון יורו אותם רבנים לנציגים שלהם בכנסת, בממשלה וברשויות המקומיות לפרוש, בשל הצורך לעבוד עם כל כך הרבה נשים. כל זמן שג'ובים ותקציבים עומדים שם לפני ערך הצניעות, יהיה ברור שהערך שבאמת שולט ביוזמות האלו הוא צביעות כוחנית".

לדברי מנהל עמותת בית מדרש ישיבתי, עשרות רבות של סטודנטים הביעו עניין בתוכנית ההפרדה

לדבריו, "לא רק שהיוזמה לא תכניס הפרדה לאוניברסיטאות, היא עלולה לחבל קשות בהסכמה לקמפוסים הנפרדים הקיימים לטובת הציבור החרדי ולהזיק לשילוב החרדים באקדמיה". רגב הסביר ש"עולם האקדמיה חושש מאוד מהקמפוסים הנפרדים החרדיים ומסכים בלית ברירה ובגלל האינטרס הלאומי לשלב את הציבור החרדי בחברה ובעבודה. אחד החששות הגדולים הוא קביעת תקדים להתפשטות ההפרדה לתוך האוניברסיטאות עצמן ולפגיעה קשה בערכי החופש האקדמי. היוזמה המיותרת והכוחנית של עמותת בית מדרש קהילתי מגשימה את חששות המתנגדים להפרדה באקדמיה ותפעל כבומרנג".

אביב זגלמן, מנהל עמותת "בית מדרש ישיבתי", אמר כי הצורך במסלולים נפרדים לגברים ולנשים עלה בשיחות של רבני הישיבות עם בוגרים הלומדים באוניברסיטאות. לדבריו, העמותה מתכוונת לאגד קבוצות של סטודנטים לפי פקולטה ואז לפנות לאוניברסיטאות ולנהל מכרז על אותם סטודנטים. הוא טען כי "עשרות רבות" של סטודנטים הביעו עניין בתוכנית ההפרדה.

היוזמה אינה הניסיון הראשון ליצור מסלולים אקדמיים נפרדים לציבור הדתי. מהמועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) נמסר כי "פניות דומות נדחו בעבר". במוסדות אקדמיים בישראל פועלים כעשרה מסלולים שבהם יש הפרדה בין גברים לנשים, אך הם מיועדים לחרדים בלבד.

לכתבה ב"הארץ"



איך תוכל לפעול?