גט עם גושפנקה
לשכת עוה"ד ורבני צהר יקדמו הסכם קדם נישואין
שני הגופים חיברו מסמך שבו מתחייבים בני הזוג לתמוך זה בזה כלכלית גם לאחר הפרידה. הצד שיסרב לכך יידרש לשלם סכום גבוה. באופן זה ההסכם ימנע סרבנות גט
01/03/2015 11:04
תגיות: ארגון צהר · לשכת עורכי הדין · "הסכם מאהבה" · סרבני גט · עגינות · הרב רפי פוירשטיין · הרב דוד סתיו · עו"ד רונן דליהו
ראש רבני צוהר, הרב דוד סתיו. צילום: פלאש 90
רבנים מארגון צהר ומשפטנים מלשכת עורכי הדין ניסחו מסמך רשמי, שנועד למנוע עגינות וסרבנות גט.
במסמך, שמכונה "הסכם מאהבה", שני בני הזוג מתחייבים לשלם בתקופת הנישואים מזונות זה לזה, בסכום של כ־6,000 שקלים בחודש או סכום המהווה מחצית מהכנסותיהם. הם חותמים גם, כי כל עוד ברצונם להמשיך בקשרי הנישואים, הם מוותרים זה לזה על הסכום. אם יבקש אחד מבני הזוג להיפרד, יחול התשלום הגבוה על הצד שיסרב לכך. באופן זה, ההסכם יאפשר פרידה בלי שצד אחד ייחשב כמי שמסרב לתת גט או כמעגן את הצד השני.
ההסכם נועד להתגבר על הקושי ההלכתי של גט המושג בכפייה. בכתבה ב"ישראל היום" נכתב כי ההלכה קובעת, שגט צריך להתקבל מתוך רצון חופשי של נותן הגט. גט בכפייה נחשב מעושה ופסול ופעמים רבות קביעה כי הגט לא ניתן מרצון מביאה לעגינות. "הסכם מאהבה" נועד לשמש מעין הסכם קדם־נישואים, כלומר הסכם ממון בין בני הזוג.
"אדם שמוכן לשלם חצי מהמשכורת שלו, לאורך כל ימי חייו, לבן זוג שלא יחיה אתו – זו התאבדות כלכלית", אומר הרב רפי פוירשטיין, מראשי ארגון צהר. "החידוש הגדול הוא שאתה יוצר זכות של חבות כלכלית מהרגע הראשון של הנישואים... אנחנו לא מטילים קנס אלא ממשיכים התחייבות לפרנס את בן הזוג. זה עול שהאדם הסביר לא יעמוד בו וירצה להתגרש. בכך אנו מקווים
הרב סתיו: הבעיה ההלכתית היא שאי אפשר לכפות על מישהו לתת גט... בהסכם הזה אף אחד לא יכול לטעון שהוא לא נותן מרצונו החופשי
למנוע מקרים רבים של סרבנות גט".
יו"ר ארגון צהר, הרב דוד סתיו, מוסיף: "הבעיה ההלכתית היא שאי אפשר לכפות על מישהו לתת גט, שצריך לתת אותו מתוך רצון. בהסכם הזה אף אחד לא יכול לטעון שהוא לא נותן מרצונו החופשי, כיוון שמתחייבים מראש לסכום מזונות ומוותרים עליו כל עוד חיים יחד. ברגע שלא חיים עוד באחווה ובשלום, אתה בעצם אומר, 'איני רוצה עוד את הנישואים האלה', ומאפשרים את הפרידה".
עו"ד ד"ר רונן דליהו, מומחה בתחום דיני משפחה וירושה ויו"ר הפורום הארצי לדיני משפחה של לשכת עורכי הדין, מסביר, "ההסכם הזה, שמטיל סנקציות על סרבן ושיש בו הסכמה להתיר את הקשר במקרה המסוים, הוא גושפנקה הלכתית. ברגע שחותמים על הסכם כזה מאפשרים לבית הדין מנגנון הלכתי להתיר את הקשר. עד היום, כשהיינו מכניסים תנאים כאלה, היו אומרים לנו בבית הדין שזה גט מעושה, שאתה מאלץ מישהו להסכים לגט בכפייה. הגט צריך להיות חופשי ומשוחרר. כשאחד הצדדים מסכים לסנקציות האלה מתוך אהבה – זה חידוש משמעותי.
"אנחנו מקווים שבתי הדין הרבניים יקבלו את ההסכמים הללו", מוסיף דליהו. "סוד ההצלחה יהיה תהליך ממושך, זה לא יקרה מחר בבוקר. אנחנו יודעים שהרבה רבנים תומכים בזה, גם אם זו הסכמה שבשתיקה. בהחלט מדובר בצעד שיפחית את הסכסוכים המשפטיים ועשוי לצמצם את ההתדיינות בנושא סרבנות גט".
לכתבה ב"ישראל היום"