חובת גילוי

חדו"ש: לפרסם כל הסכם בין הליכוד למפלגות החרדיות על הקדמת הבחירות

מנכ"ל חדו"ש, הרב אורי רגב: "הגיעה העת לחייב את הנבחרים לחשוף הסכמים כה חשובים לעתיד המדינה"

ראש הממשלה בנימין  נתניהו ויו''ר ש''ס, אלי ישי במליאת הכנסת 03.03.10. צילום: מרים אלסטר, פלאש 90ראש הממשלה, בנימין נתניהו, וחבר הכנסת מש''ס, אלי ישי, במליאת הכנסת. צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון דורשת לפרסם כל הסכם בכתב או בעל פה שהושג או יושג בין הליכוד למפלגות החרדיות לפני ההצבעה על הקדמת הבחירות. מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, כתב ליועץ המשפטי לממשלה, יהודה ויינשטיין, וליועץ המשפטי לכנסת, איל ינון, כי "חובה לחשוף בזמן אמת לאור השמש הסכמים בעלי חשיבות כה רבה לעתיד השלטון והמדינה, בין אם נעשו בכתב או בעל פה. זאת, כדי לאפשר לציבור ולנבחריו לכלכל את צעדיהם ולשקול את יחסם לנציגיו".

"בימים האחרונים", כתב רגב לשני היועצים המשפטיים, "נחשף הציבור למעט מזעיר מן המשא ומתן הפוליטי המתקיים מאחורי הקלעים במגמה לקצר את ימיה של הקואליציה הממשלתית ולהקדים את הבחירות לכנסת". הוא מציין ש"על פי הפרסומים הרבים ברור שנדונים שינויי חקיקה ומדיניות מרחיקי לכת, הנתבעים על ידי המפלגות החרדיות".

רגב מצטט בין היתר את הפרשן הפוליטי של העיתון החרדי "בקהילה", יעקב ריבלין, שכתב בסוף השבוע שעבר: "ביהדות התורה התגבשה ההחלטה לדרוש מנתניהו הרבה יותר. בראש ובראשונה לבטל את סעיף הסנקציות הפליליות בחוק הגיוס ולהמיר אותו בסנקציות כלכליות בלבד. דרישה שנייה, לבטל את החלטת הממשלה על תקנות הגיור החדשות. ואחרון חביב, הכנסת שינויים בתקציב המדינה. מאחר שהם מכירים את הקליינט, דרשו הנציגים החרדים את ההבטחות בכתב... בלשכת נתניהו דחו על הסף את הדרישה להתחייבות בכתב".

על פי הפרסומים הרבים ברור שנדונים שינויי חקיקה ומדיניות מרחיקי לכת, הנתבעים על ידי המפלגות החרדיות

חוק הממשלה, תשס״א-2001, קובע: ״נעשה הסכם בכתב בקשר לכינונה של ממשלה או בקשר להבעת אי אמון בה או בקשר להצבעה על חוק התקציב... ימסרו הצדדים את נוסחו המלא למזכיר הכנסת, בתוך שלושה ימים מיום החתימה״. רגב קורא לוויינשטיין ולינון להורות למפלגות לפרסם כל הסכם על הליכה לבחירות בתמורה לשינויי חקיקה ותקציב. לדבריו, "הגיעה העת להבהיר לנבחרי הציבור שחובת הגילוי המוטלת עליהם מחייבת חשיפה בזמן אמת של הסכמים בעלי חשיבות כה רבה לעתיד השלטון והמדינה, גם אם לא נעשו בכתב, וקל וחומר – אם נעשו בכתב".

רגב מצטט בעניין זה מפסיקת נשיא בית המשפט העליון לשעבר, מאיר שמגר, כי "אין אפשרות לקיים את אמון הציבור על יסוד הנסתר ממנו". עוד הוא מצטט את נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרן ברק, כי "חובת הגילוי נגזרת מהצורך של האזרח בכלל ושל חבר הכנסת בפרט לקבל מידע חיוני להכרעותיו הפוליטיות. לחובת הגילוי היבט נוסף. הידיעה של הצדדים להסכם, כי ההסכם ייחשף ויהא לביקורת הכלל, משפיעה על עצם תוכנו של ההסכם. בצדק צוין, כי אור השמש הוא המטהר הטוב ביותר, ואור המנורה הוא השוטר היעיל ביותר".

ראו ידיעה ב"כיכר השבת"



איך תוכל לפעול?