לקחי מדד הדת והמדינה

פער בלתי נסבל בין רצון הציבור למדיניות הממשלה בתחום הדת והמדינה

במכתב לחברי הכנסת עם פתיחת כנס החורף של הכנסת קובעים ראשי חדו"ש כי הפער בין עמדות הציבור למדיניות הממשלתית מתסכל במיוחד, מכיוון שהקואליציה הנוכחית היא הזדמנות היסטורית לשינוי

31/10/2014 07:29

תגיות: מדד הדת והמדינה ·  נישואין אזרחיים ·  תחבורה ציבורית בשבת ·  לימודי ליבה ·  ממשלה ·  כנסת ·  חדו"ש

כנס בכנסת למען נישואים וגירושין אזרחיים. 27.7.2011. צילום: אסף מוסמן, חדו''שכנס בכנסת למען נישואים וגירושין אזרחיים (צילום אילוסטרציה). צילום: אסף מוסמן, חדו''ש

66% מהציבור היהודי תומכים בנישואין אזרחיים – שיא של כל הזמנים – ולמרות זאת הכנסת אינה מקדמת ולו יוזמה אחת לנישואין אזרחיים או לברית זוגיות. 70% מהציבור תומכים בתחבורה ציבורית בשבת, אבל גם בעניין זה הממשלה אינה נוקטת צעדים. הנתונים על עמדות הציבור עולים ממדד הדת והמדינה, דו"ח שפרסמה חדו"ש ערב ראש השנה. עם פתיחת כנס החורף של הכנסת פנו ראשי חדו"ש לחברי הכנסת במכתב המצביע על הפערים וקורא להם לקדם יוזמות לשינוי המדיניות בתחום מרכזי זה. המכתב וממצאים מרכזיים ממדד הדת והמדינה מובאים להלן.

ח"כ נכבד/ה

כמדי שנה פרסמה חדו"ש בערב ראש השנה, בשיתוף עם ynet, את דו״ח מדד הדת והמדינה, מחקר דעת הקהל השנתי שעורך עבור העמותה מכון סמית. כמדי שנה התוצאה הבולטת ביותר של המדד היא הפער הגדול והבלתי נסבל בין עמדות הציבור בעד חופש דת ושוויון בנטל לבין מדיניות הממשלה והכנסת. השנה הפער הזה בולט במיוחד ומתסכל במיוחד, בגלל ההזדמנות ההיסטורית שיוצרת הקואליציה הנוכחית, הזדמנות שבינתיים אינה מנוצלת.

לדו"ח המלא של מדד הדת והמדינה 2014

לקראת תחילת כנס החורף הכין סמנכ"ל חדו"ש, שחר אילן, ניתוח פוליטי של תוצאות המדד (ראו טבלה מצורפת). לצורך העניין בנינו טבלה המרכזת עמדות של מצביעי המפלגות השונות בנוגע לשבע שאלות מרכזיות של המדד וחישבנו את ממוצע התשובות. ממוצע התמיכה של מצביעי יש עתיד והעבודה בנושאי חופש דת ושוויון בנטל עומד על כ-85% והממוצע של מצביעי מרצ, התנועה וקדימה על 91%. גם הממוצע של מצביעי הליכוד עומד על 71%. במצב הזה קשה להבין איך נעשו כל כך מעט רפורמות ושינויים בנושאי דת ומדינה בתקופת ממשלה הזו. לא פלא שכמעט 80% מהציבור אינם מרוצים ממדיניות הממשלה בנושאי דת ומדינה (גילוי נאות: הנתון הזה כולל גם רמה גבוהה מאוד של חוסר שביעות רצון ממדיניות הממשלה בנושאי דת ומדינה בציבור החרדי).

הנה כמה דוגמאות לפער בין רצון הציבור למצב בשטח:

• התמיכה בהכרה בנישואים אזרחיים הגיעה במדד הזה לשיא של כל הזמנים, 66%. למרות זאת לא התחילה הכנסת לקדם אפילו אחת מהיוזמות הרבות לנישואין אזרחיים או אפילו לברית הזוגיות. זאת, למרות שורת התחייבויות מפורשות שנתן שר האוצר יאיר לפיד לציבור.

• 70% מהציבור היהודי תומכים בתחבורה ציבורית בשבת, גם זה שיא של כל המדדים. קשה לחשוב על חוק חברתי ובטיחותי יותר מחוק שיאפשר בשבת ניידות לבני השכבות החלשות, לקשישים ולצעירים, וימנע תאונות דרכים רבות. למרות זאת, מתבצר משרד התחבורה בהתנגדותו.

81% מהציבור סבורים שיש לחייב את החינוך החרדי בלימודי ליבה. למרות זאת האכיפה בפועל כמעט לא החלה

• 81% מהציבור סבורים שיש לחייב את החינוך החרדי בלימודי ליבה, כולל 89% ממצביעי הליכוד. החוקים הדרושים כבר עברו וההחלטות הדרושות כבר התקבלו בממשלה. מדובר באחד הנושאים הגורליים ביותר לעתיד המדינה וכלכלתה. למרות זאת האכיפה בפועל כמעט לא החלה.

• ראש הממשלה בנימין נתניהו פתח בשבוע האחרון במסע חיזור בלתי מובן אחר המפלגות החרדיות. זאת, למרות ששני שליש מהציבור וקרוב ל-70% ממצביעי הליכוד ביתנו תומכים בממשלה ללא מפלגות אלו.

ברקע כבר מתחילים להישמע דיבורים על בחירות מוקדמות. גם אם אפשר להעריך שהבחירות לא יערכו בשנה הקרובה, הרי נראה שתהליכים שלא יחלו בכנס הקרוב כבר לא יעברו בתקופת כהונתה של הכנסת הנוכחית. זו תהיה החמצה היסטורית. זה גם יגביר את תחושת חוסר האמון של הציבור בהבטחות הפוליטיקאים שלו ויביא לשחיקה נוספת של אמון הציבור במערכת הדמוקרטית הישראלית. אין ספק שיהיה גם תשלום בקלפי, בין היתר באמצעות הצבעה למפלגת מצב רוח חדשה שעדיין לא הבטיחה ולכן גם לא נדרשה לקיים.

עדיין לא מאוחר. עדיין אפשר להוביל חוק נישואין אזרחיים כמו שרוצים שני שלישים מהציבור היהודי בישראל. אפשר לעצור את הזרמת התקציבים לכל מוסד חרדי שיסרב ללמד את תוכנית הליבה. אפשר להתנות את ההטבות שמחלקת המדינה לאזרחים במיצוי כושר ההשתכרות ובשירות בצבא או בשירות לאומי. זה לא רק הדבר הצודק כלפי אזרחי המדינה והנכון לעתיד המדינה. זה גם יאפשר למפלגות הקואליציה לבוא לבוחרים ולומר: הפעם באמת עשינו את מה שהציבור מצפה לו, כפי שהבטחנו.

הרב אורי רגב, עו"ד   שחר אילן

מנכ"ל                    סמנכ"ל מחקר והסברה

 



איך תוכל לפעול?