התעלמות מטובת הילד
הרב רגב: בתי הדין הרבניים יכולים להאשים רק את עצמם
בג"ץ פסל החלטה של בית דין רבני, שחייב אם למול את בנה
01/07/2014 14:09
תגיות: בג"ץ · ברית מילה · בית הדין הרבני · גירושין · השופטת מרים נאור · הרב עו"ד אורי רגב
ברית מילה (צילום אילוסטרציה). צילום:
Cheskel Dovid, wikipedia
בג"ץ קיבל עתירה שהגישה אם, שבית הדין הרבני חייב אותה למול את בנה. פסיקת בג"ץ, שניתנה שלשום, ביטלה את ההחלטה של בית הדין הרבני.
"בית הדין הרבני היה נטול סמכות לדון במחלוקת בעניין ברית המילה ויש מקום לביטול כל ההחלטות שניתנו בעניין", קבעה השופטת מרים נאור. השופטת נאור הסבירה כי בית הדין הרבני האזורי לא בחן את הסוגיה מהזווית של טובת הילד. היא קבעה כי האב – המבקש לערוך לבנו ברית מילה – רשאי לפנות לבית המשפט לענייני משפחה.
בתגובה על החלטת בג"ץ אמר מנכ"ל עמותת חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב: "דייני בתי הדין הרבניים יכולים להאשים רק את עצמם בפסק הדין של בית המשפט העליון. הם בחרו בפעם המי יודע כמה לחרוג מסמכותם ולהפעיל אותה, מתוך התעלמות מהעיקרון המכריע של טובת הילד. טוב שבית המשפט העליון העביר את הדיון למקום המתאים לו – בית המשפט למשפחה".
רגב ציין כי "במשך שנים היה ברור לכל שהמוני היהודים בישראל מלים את ילדיהם מרצון ומתוך החלטה חופשית. טעות נוראה עשה בית הדין הרבני בנתניה, כשהפך את נושא הברית לשאלה של כפייה. פעם נוספת הוכיחו בתי הדין הרבניים עד כמה חיוני לבטל את המונופול שלהם על ענייני הגירושין בישראל".
מנכ"ל חדו"ש: טעות נוראה עשה בית הדין הרבני בנתניה, כשהפך את נושא הברית לשאלה של כפייה
לדברי רגב, "מדובר בפסק דין חשוב ביותר של בית המשפט העליון, אשר לא זו בלבד שהוא קובע שאין לבתי דין רבניים סמכות בנושא עריכת ברית מילה. הוא אף רומז לכך שאולי גם בנושאי חינוך יהיה מקום לפתוח מחדש את שאלת סמכותו של בית הדין הרבני".
הסוגיה הגיעה לבית הדין הרבני בנתניה לאחר שבמסגרת הליך גירושין דרש אביו של התינוק, כיום כבן שנה, למול את בנו. האם סירבה לכך מטעמים עקרוניים. האב טען שהתינוק לא נימול בשעתו מכיוון שהיה פג, וכי הוא והאם הסכימו למול אותו כשיגדל ויתחזק.
לטענת האם, האב העלה את עניין ברית המילה לראשונה בדיון בבית הדין הרבני האזורי. באוקטובר 2013 קבע בית הדין הגדול בנתניה כי יש למול את התינוק וקנס את האם ב-500 שקלים על כל יום עיכוב בביצוע ההחלטה. ב-nrg מציינים שהאם עתרה לבג"ץ, בטענה כי לבית הדין הרבני אין סמכות לדון בשאלת עריכת המילה.
את העתירה קיבלו שישה שופטים מתוך שבעה. הנימוק העיקרי שעליו נשענת החלטת בג"ץ הוא שאין לכרוך את סוגיית ברית המילה בתביעת הגירושין.
ב"ישראל היום" נכתב כי נשיא בית הדין הרבני הגדול, הרב יצחק יוסף, אמר שההכרעה "מסמלת את המשך המגמה המדאיגה לצמצום סמכויות בית הדין". גם יו"ר ש"ס, אריה דרעי, יצא נגד בג"ץ ואמר ש"ההחלטה היא לא פחות משערורייה".
לידיעה ב-nrg
לידיעה ב"ישראל היום"