חיזוק האחיזה היהודית

חדו"ש: לדרוש ממנהיגי החרדים בלוד התחייבות להימנע ממאבקי דת

הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה בלוד אישרה תוכנית להקמת שכונה חרדית בעיר, שבה ייבנו כ-3,600 יחידות דיור

בניין עיריית לוד. צילום: מיכאלי - שיחה, ויקיפדיהבניין עיריית לוד. צילום: מיכאלי - שיחה, ויקיפדיה

לפני כ-13 שנים רכשו עמותות חרדיות את מרבית זכויות הבנייה בקרקעות ששוחררו לבנייה במושב אחיסמך, הצמוד ללוד. התוכניות לבנייה באותן קרקעות לא יושמו מאז, וגם ראש העירייה החדש בלוד, יאיר רביבו, סירב לאשר את הבנייה לחרדים. רק לאחר התערבות של משרד הבינוי והשיכון חתם רביבו על התוכניות. בעקבות החתימה תתאפשר בניית שכונה של 3,600 יחידות דיור לחרדים בלוד.

שחר אילן, סמנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, אמר שאינו צופה עימות בין האוכלוסייה הערבית והאוכלוסייה החרדית בלוד. לדברי אילן, המדינה עושה שוב ושוב עסקאות עם האוכלוסייה החרדית, שבמסגרתן העניקה לחרדים הטבות מפליגות בדיור בתמורה להתיישבות בצמוד לאוכלוסייה ערבית. "זה הצליח בביתר עילית וזה קורה עכשיו בשכונת הר יונה בנצרת עילית ובחריש בכניסה לוואדי ערה", הבהיר. לדבריו, "האוכלוסייה החרדית מסתדרת עם האוכלוסייה הערבית טוב יותר מאשר עם החילונים".

חששו של אילן הוא מעימותים בין חילוניים לחרדים בעיר, ולשיטתו יש לחתום כעת על אמנה חברתית בין החרדים לחילונים, כדי שלא יהיו חיכוכים בעתיד. "מצד אחד, יש לברך על כל פתרון דיור לציבור החרדי, שנמצא באזור עתיר תעסוקה ומשתלב במאמץ לשלב את הציבור החרדי במעגל העבודה", אמר אילן. "מצד שני, ראוי היה לדרוש ממנהיגי הציבור החרדי וממנהיגי המתיישבים

ראש העירייה רביבו אמר כי הכנסת אוכלוסייה חרדית וחלשה ללוד אינה מהלך שיבריא את העיר, וסירב לאשר את הבנייה

החרדיים בלוד התחייבויות מפורשות להימנע ממאבקי דת ומדרישות קנאיות, על מנת שלוד לא תהפוך לסיוט בלתי נסבל נוסח בית שמש".

התוכנית להקמת השכונה החדשה אושרה עוד ב-1995, אבל לפי ידיעה ב"גלובס", מאז התעכבה חתימתם של ראשי העירייה השונים בעיר, והתוכנית לא הופקדה בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה. ראש העירייה רביבו אמר כי הכנסת אוכלוסייה חרדית וחלשה ללוד אינה מהלך שיבריא את העיר, וסירב לאשר את הבנייה.

בשבועות האחרונים נכנס לתמונה משרד השיכון, בעקבות לחץ של חברי כנסת חרדים. המשרד התחייב לסייע בתקצוב מוסדות ציבור בלוד, על מנת לקדם את החתימה על התוכנית ואת הפקדתה. בימים הקרובים ישווק המשרד מחדש את 700 יחידות הדיור שבבעלותו. בידי עמותות חרדיות יש זכויות בנייה לכ-2,300 יחידות. לפי ההערכות, המחירים בשכונה החדשה יהיו החל מכ-750 אלף שקל לדירת שלושה חדרים.

אישור התוכנית נובע גם מהרצון לחזק את האחיזה היהודית בלוד. בעיר מתגוררים כ-70 אלף תושבים, פחות מ-70% מהם יהודים. כניסתם של למעלה מ-20 אלף חרדים לעיר תגדיל את האוכלוסייה בתוך שנים אחדות ל-100 אלף תושבים. 

לידיעה ב"גלובס"



איך תוכל לפעול?