תשובה בתוך שבוע
בג"ץ למדינה: להשיב מדוע לא יופסקו ההקצבות לישיבות
משרד החינוך התחייב שהקריטריונים החדשים להקצבות לישיבות יהיו זמניים, אבל שר החינוך, שי פירון, האריך את תוקפם בשלישית. פרקליטם של העותרים, עו"ד ברנע: "התשלום לישיבות בניגוד לדין". מנכ"ל חדו"ש, הרב רגב: "בוחרי יש עתיד יזכרו"
05/11/2013 14:21
תגיות: בג"ץ · חוק טל · שוויון בנטל · תלמידי ישיבות · חדו"ש · הרב אורי רגב · שי פירון · יאיר לפיד · גלעד ברנע · זהרה ברגר צור · רוני בריזון
ישיבת פוניבז' בבני ברק (צילום אילוסטרציה). צילום: נתי שוחט, פלאש 90
המשנה לנשיא בית המשפט העליון, השופטת מרים נאור, הורתה אתמול למדינה להשיב עד 10 בנובמבר מדוע לא תופסק הזרמת ההקצבות לישיבות. בית המשפט הוציא הוראה זאת בעקבות בקשה להוצאת צו ביניים שהגישו לבג"ץ עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הפורום לשוויון בנטל, ישראל חופשית וח"כ לשעבר רוני בריזון משינוי, באמצעות פרקליטם עו"ד גלעד ברנע.
הבקשה הוגשה לאחר ששר החינוך, שי פירון, האריך בפעם השלישית את תוקף הקריטריונים הבלתי חוקיים שמאפשרים את המשך הזרמת הכספים למרות ביטול חוק טל. היא מכוונת בין היתר כלפי השר פירון ושר האוצר, יאיר לפיד, שניהם מ"יש עתיד".
בראשית אוגוסט 2012 פג תוקפו של חוק טל, שהסדיר את דחיית השירות של תלמידי הישיבות, ובהוראת בג"ץ לא ניתן היה להאריך אותו. כתוצאה מכך נוצר מצב שבו לא ניתן היה עוד להעביר תקציב ל-52 אלף תלמידי ישיבות שאיבדו את מעמד דחיית השירות. סמנכ"ל חדו"ש, שחר אילן, העריך אז כי היקף הכספים המועברים לתלמידים אלה הוא 30 מיליון שקל בחודש.
ארבעת העותרים פנו לבג"ץ לראשונה באוגוסט 2012, כדי להפסיק את העברת ההקצבות הבלתי חוקית. כדי לעקוף את הבעיה פרסם שר החינוך אז, גדעון סער, קריטריונים חדשים המאפשרים לכאורה להעביר כספים גם לתלמידי ישיבות שאין להם דחיית שירות. ברנע הגיש בשם העותרים עתירה מתוקנת, שבה קבע שהקריטריונים החדשים בלתי חוקיים מכיוון שהמדינה אינה יכולה לממן את לימודיהם של עשרות אלפי גברים שאמורים להיות בצבא ולא בישיבה. בג"ץ הוציא צו על תנאי, שהורה למדינה לנמק מדוע לא ייקבע שהקריטריונים בלתי חוקיים ומבוטלים ויופסקו ההקצבות לישיבות.
ח"כ לשעבר רוני בריזון: 'למרבה הפלא לא נתניהו מורח את החרדים, אלא דווקא שני השרים של יש עתיד: פירון חותם ולפיד משלם'
למרות זאת, באמצע אוקטובר האריך שר החינוך הנוכחי, שי פירון מיש עתיד, את תוקף הקריטריונים בשלישית.
ברנע מבקש להוציא צו שיאסור על המשך ההקצבות לישיבות בשל ארבע סיבות:
א. המשיבים הצהירו והתחייבו פעם אחר פעם – כי התיקון למבחנים הינו בגדר "הוראת שעה" קצובה בזמן וקצרה;
ב. בניגוד למתחייב בחוק, לא התקיים הליך היוועצות תקין עם היועץ המשפטי לממשלה;
ג. לתיקון האחרון למבחנים לא קדם פרסום מוקדם להערות הציבור;
ד. התיקון למבחנים פורסם כחודש ומחצה לאחר חתימתו על ידי שר החינוך.
כאמור, אתמול הורתה השופטת נאור למדינה להשיב לפנייה עד 10 בחודש.
עו"ד ברנע אמר בתגובה: "העברת כספי התמיכות למוסדות התורניים הינה שלא כדין, בניגוד לעקרון השוויון ולהוראת סעיף 3א לחוק יסודות התקציב וכן בניגוד בוטה להתחייבויות מפלגתו של השר פירון לציבור ולבוחריה".
מנכ"ל עמותת חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה: "השר פירון מיש עתיד עושה – כמו קודמו גדעון סער מהליכוד – כל מאמץ אפשרי, כולל קריטריונים בלתי חוקיים, כדי להמשיך את הזרמת הכספים לישיבות. בוחריו בוודאי יזכרו לו זאת".
זהרה ברגר צור מהפורום לשוויון בנטל אמרה: "ממשלת ישראל עקבית בפעולותיה למען הגדלת אי השוויון בנטל: את החוק החדש מעקרים בוועדה באופן שיטתי מהשוויון המיוחל, את שכר החיליים לא עדכנו כבר שנים ואת העברת הכספים לתלמידי הישיבות ממשיכים, תוך רמיסת החוק, המוסר ושרידי המצפון".
ח"כ לשעבר רוני בריזון אמר בתגובה: "מיליארד שקל נשפכו על הישיבות בשנה האחרונה בלי שום בסיס חוקי או הצדקה כלשהי. למרבה הפלא לא נתניהו מורח את החרדים אלא דווקא שני השרים של יש עתיד: פירון חותם ולפיד משלם. אולי יפסיק בג"ץ, סוף סוף, את ההשתוללות הכספית הזו?"
לידיעה במגפון
לידיעה ב"כיכר השבת"