חדו"ש בנייר עמדה לחברי הכנסת:

"חוק השוויון בנטל – כל החסרונות, אפס יתרונות"

נייר עמדה שחיבר סמנכ"ל חדו"ש, שחר אילן, קובע כי מדובר ב"חוק שוויון בנטל ללא שוויון בנטל". מנכ"ל חדו"ש, הרב אורי רגב: "על חברי הכנסת מוטלת האחריות לתקן את החוק כדי למנוע החמצת ההזדמנות ההיסטורית"

ראש השב''כ לשעבר ואיש יש עתיד יעקב פרי בדיון של המכון הישראלי לדמוקרטיה בירושלים 25.11.2012 צילום: יונתן סינדל פלאש 90יו"ר ועדת השרים לגיבוש חוק שוויון בנטל, יעקב פרי. צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

"חוק פרי לא רק שלא יביא שוויון בנטל, אלא ירע בהרבה את המצב הקיים". כך קובע נייר עמדה שחיבר סמנכ"ל חדו"ש, שחר אילן. עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון העבירה היום את נייר העמדה ליו"ר המיועדת של הוועדה להכנת חוק השוויון בנטל, ח"כ אילת שקד מהבית היהודי, ולשאר חברי הכנסת. חדו"ש מתריעה שמדובר ב"חוק נטול שוויון בנטל". אילן, לשעבר הפרשן לעניינים דתיים של "הארץ", הופיע לפני כל הוועדות שעסקו בנושא השוויון בנטל, החל מוועדת טל, ו/או הגיש להן ניירות עמדה.

לדו"ח המלא

במכתב לחברי הכנסת מציין מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, כי "אם תעבור הצעת החוק בלי שינויים מהותיים, מספר תלמידי הישיבות שיתגייסו יפחת דרמטית. למרות זאת צפוי עימות קשה עם החברה החרדית. כלומר, הצעת החוק תביא לכל החסרונות של מהלך שוויון בנטל, לצד אפס יתרונות".

אלה עיקרי הבעיות בהצעת החוק:

• דחיית יישום חובת השירות בארבע שנים עלולה למנוע את יישומה כליל. היא מגלגלת תפוח אדמה לוהט זה למגרשה של הקואליציה הבאה, אשר ללא ספק בה ייפתח הנושא מחדש.

• אין סיכוי שיעדי הגיוס שנקבעו לארבע השנים הקרובות יושגו. זאת הן בגלל הפטור ההמוני שיינתן ל-11 מחזורים של תלמידי ישיבות, כ-50 אלף בחורי ישיבה ואברכים בסך הכל, והן בגלל העימות עם הציבור החרדי, שיביא להטלת איסור חברתי ואולי גם רבני על השירות.

• סנקציית מאסר אינה יעילה כשמדובר בציבור דתי מאורגן. היא לא תביא לאכיפת חובת השירות.

יינתן פטור המוני ל-11 מחזורים של תלמידי ישיבות, כ-50 אלף בחורי ישיבה ואברכים בסך הכל

• דחיית תחילת השירות של תלמידי הישיבות לגיל 21 מהווה פגיעה קשה בשוויון. היא תהפוך את השירות להרבה פחות יעיל והרבה יותר יקר.

אלה עיקרי ההצעות לפתרון של חדו"ש:

• החלה מיידית אך הדרגתית של עקרון חובת השירות בהתאם לצורכי הצבא ויכולת הקליטה שלו. את החלת חובת השירות אפשר ליישם באמצעות הפיכת יעדי השירות, שהציעה ועדת פרי, למחייבים ונקיטת סנקציות נגד תלמידי ישיבות שיבחרו להפר את החוק.

• המרת סנקציית המאסר בסנקציות כלכליות.

• העלאת הגיל שמעליו יינתן פטור מלא מיידי משירות צבאי מ-22 ל-24. הענקת הפטור משירות למי שיהיו ביום כניסת החוק לתוקף בני 18 עד 24, לגיל 26 ולא מוקדם יותר.

• תלמידי הישיבות, מלבד מכסת 1,800 המתמידים והעילויים, יחלו בשירות בגיל 19.

רגב כותב לחברי הכנסת כי "ראוי להקדיש תשומת לב רבה למסקנתו של אילן, כי העברת החוק כמות שהיא תביא להחמצת ההזדמנות ההיסטורית לשוויון בנטל. היא גם תגרום לכך שהמאבק ישוב ויובא לפתחו של בית המשפט העליון. אין ספק שלמציעי חוק השוויון בנטל היו כוונות טובות. אין גם ספק שיש צורך בהחלת החוק בהדרגה ותוך פשרות. אלא שהמתווה שנבחר עתיד להכשיל את המהלך כולו. על חברי/ות הכנסת מוטלת האחריות לבצע את השינויים הדרושים כדי שהמטרה החשובה כל כך לא תסוכל בגלל טעויות מיותרות".

 



איך תוכל לפעול?