חריש לכל
הרב רגב: קרטל חריש נבע משכרון כוח
ועדת המכרזים של מינהל מקרקעי ישראל פסלה את ההצעות שהגיש ועד הדיור החרדי המאוחד לרכישת מגרשים בחריש
18/01/2013 08:29
תגיות: חריש · ועד הדיור החרדי · מינהל מקרקעי ישראל · משרד הבינוי והשיכון · חדו"ש
שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס מש"ס, מציג את תוכניות העיר החרדית חריש. צילום: אורן נחשון, פלאש 90
ועדת המכרזים של מינהל מקרקעי ישראל החליטה לפסול את 12 ההצעות לרכישת מגרשים שהגיש ועד הדיור החרדי המאוחד לרכישת מגרשים ביישוב חריש. הצעת חברת "באמונה", שגם היא נבחנה, לא נפסלה.
בין החברות שזכו במכרזים בחריש נמצאות חברות הנדל"ן י.ח דימרי, צ. לנדאו, אשדר, דונה, א.פ.י נתיב פיתוח, ג'יי הנדסה ויזמות, מגידומ השקעות, א. גיברין, ע.ע אבו ראס, קחם חברה להשקעות וריסדור. "TheMarker" מציין כי בין העמותות שזכו במכרז נכללות העמותה למען דיור בר השגה בחריש ובקציר, תשבת, ועדת ערבים לדיור, תמימי דרך לחריש, עמותת נאות חנן, שילת דניאל עמותה לדיור. המשתתפים במכרזים זכו בהצעות לפי מחיר של 68 עד 132 אלף שקל לקרקע ליחידת דיור. עמותת "חריש הירוקה" בשם עמותת "נאות חריש", שפנתה לוועדת המכרזים בדרישה לפסול את ועד הדיור החרדי, זכתה גם היא.
מנכ"ל עמותת חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, מברך את ועדת המכרזים של מינהל מקרקעי ישראל על פסילת ההצעות של עמותות הקרטל החרדי בחריש. "מדובר במקרה קלאסי של שכרון כוח של עסקנים שהתרגלו שהכל מותר להם", אומר רגב. "עסקני הקרטל, ביניהם מאיר פרוש ורפאל פנחסי, לא הסתפקו בהטבות של כמאתיים אלף שקל לדירה שלא מקבל שום מגזר אחר. הם רצו גם להכתיב ולתאם את מחירי הדירות ולהבטיח את זכייתם של אנשיהם ברוב המכריע של המכרזים".
לדבר רגב, "למרבה הצער, גם לאחר הפסילה קיים חשש שרק אחד מכל חמישה רוכשי דירות יהיה לא חרדי. כך לא יזכה
הוועד החרדי המאוחד הוקם כדי למנוע תחרות בין עמותות שתביא להעלאת המחירים במכרז
הציבור הלא חרדי ליהנות ממחירי סוף הקדנציה שסידר משרד הבינוי השיכון רק לציבור החרדי".
ועד הדיור החרדי המאוחד הוא חברה בע"מ בבעלותם של מאיר פרוש, חבר הכנסת ושר הבינוי והשיכון לשעבר; סגן ראש עיריית ירושלים, יוסף דייטש; מזכיר מועצת חכמי התורה של ש"ס, רפאל פנחסי; איש העסקים וראש עיריית בני ברק לשעבר, מרדכי קרליץ; איש העסקים אברהם סלונים; ונאמן ביתו של הרב עובדיה יוסף, אמיר קריספל. חלק מהבעלים השתתפו בעבר בישיבות לתכנון העיר חריש.
לפי מודעות שפורסמו בקרב הציבור החרדי, הוועד החרדי המאוחד הוקם כדי למנוע תחרות בין עמותות שתביא להעלאת המחירים במכרז. הטענה המרכזית של עמותת "חריש הירוקה", שלפיה היה תיאום מחירים בין עמותות חרדיות, מתיישבת עם הפרסומים שהופצו לציבור החרדי.
"כלכליסט" מציין כי במכרז לחריש מוצעות 4,634 יחידות דיור ב-29 מתחמים. מיד לאחר מועד הגשת ההצעות הסתמן כי העמותות החרדיות המאוגדות תחת ועד הדיור החרדי הציעו מחירים הגבוהים מההערכות (למעלה מ-40 אלף שקל לקרקע ליחידת דיור). לכן היה צפוי שהוועד יזכה בשלושה מתחמים גדולים, שבכל אחד מהם כ-500 יחידות דיור, ובמתחמים קטנים נוספים. חברי עמותת "חריש הירוקה" אמרו כי המשמעות של ביטול המכרזים של העמותות החרדיות היא הפיכת חריש ליישוב מעורב.
לידיעה ב"TheMarker"
לידיעה ב"כלכליסט"