זוגיות לא דרך הרבנות
עתירה נוספת בדרישה לרשום כנשואים את הזוגות שהתחתנו ב"נישואי יוטה"
עמותת חדו"ש הגישה עתירה מינהלית נגד רשות האוכלוסין, בדרישה לרשום זוג יהודי שהתחתן ב"נישואי יוטה" מטעמי מצפון. עתירה זו מצטרפת לעתירה שהוגשה במרס האחרון בשם שמונה זוגות נוספים, אשר תלויה ועומדת
16/11/2021 11:00
תגיות: נישואי יוטה · הרבנות הראשית · מתן כהנא ·
תמיכה בנישואים אזרחיים - מפלגות הקואליציה
עמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון הגישה לבית המשפט המחוזי בתל אביב עתירה מינהלית נגד רשות האוכלוסין, אשר מסרבת לרשום בני זוג ישראלים שנישאו ב"נישואי יוטה" – נישואים אזרחיים הנערכים באמצעות "זום" או אפליקציות דומות. טקסים אלה נערכים מול רושמי נישואים מוכרים במדינת יוטה בארה"ב, בעוד בני הזוג עצמם נמצאים בישראל. טקסים בהיוועדות חזותית מוכרים על ידי החוק ביוטה בדומה לנישואים אחרים מכל סוג, ובשנה האחרונה הם הפכו לפופולריים מאוד בקרב ישראלים הרואים את המונופול של הרבנות הראשית על נישואי יהודים בישראל ככפייה דתית או שאינם יכולים להתחתן בישראל בשל ההגבלות הדתיות.
בעתירה מייצגת חדו"ש בני זוג יהודים ישראלים אשר סירבו להתחתן ברבנות בהתאם לצו מצפונם. עתירה זו מצטרפת לעתירה קודמת שהגישה חדו"ש במרס השנה בעניינם של זוגות נוספים ועודנה מתנהלת בבית המשפט המינהלי בירושלים.
מאז אוקטובר 2020 נישאים זוגות ישראליים רבים באמצעות המסגרת החוקית שיצר מחוז יוטה בארה"ב לנישואים אזרחיים בהיוועדות מרחוק באמצעות זום. רשות האוכלוסין בחנה ביסודיות את חוקיות הטקס והחליטה לרשום את הזוגות הראשונים כנשואים, על בסיס פסיקה עקבית של בית המשפט העליון ונוהלי רשות האוכלוסין עצמה. הגופים המקצועיים אמנם השתכנעו בחובתם לרשום את הנישואים, אבל מיד לאחר הפרסום התקשורתי התערב שר הפנים אז, הרב אריה דרעי, והורה לרשות להפסיק את הרישום. חדו"ש פנתה לרשויות בדרישה שיפעלו בהתאם לחוק והפסיקה המחייבת לרשום במרשם האוכלוסין זוגות שמציגים תעודת נישואים רשמית ומאושרת של מדינה זרה. למרות זאת הרשויות מסרבות לרשום את הזוגות וגם שרת הפנים היום, איילת שקד, שותפה להתנגדותו של דרעי.
לאחר חודשים רבים שבהם המדינה לא הסבירה את סירובה ולנוכח חיובה להשיב לעתירות שהוגשו, כתבה רשות האוכלוסין לרוב הזוגות ותירצה את סירובה בכך שאף על פי שנישואיהם נערכו בהתוועדות מרחוק בפני עורך נישואים רשמי של יוטה, מכיוון שבני הזוג היו בישראל בעת עריכת הנישואים הם כפופים לחובה של יהודים בישראל להינשא רק על פי דין תורה.
כאמור, במרס האחרון הגישה חדו"ש עתירה מינהלית לבית המשפט המחוזי בירושלים נגד שר הפנים, רשות האוכלוסין והיועץ המשפטי לממשלה, אשר סירבו לרשום למעלה מ-150 זוגות ישראליים (באותה עת) שנישאו כחוק בנישואים אזרחיים באמצעות
למרות הפסיקה המחייבת לרשום במרשם האוכלוסין זוגות שמציגים תעודת נישואים רשמית של מדינה זרה, הרשויות מסרבות לרשום זוגות שהתחתנו בנישואי יוטה
היוועדות מרחוק במדינת יוטה בארה"ב, וביניהם רבים שאינם יכולים כלל להינשא בישראל בשל המונופול של הרבנות [כהן וגרושה, כהן וגיורת, עולים מרוסיה שהרבנות אינה מכירה ביהדותם ועוד] וכן זוגות יהודים חילוניים שאינם מוכנים להיכנע לכפייה הדתית שבמתן המונופול על נישואי יהודים לרבנות. חדו"ש מייצגת בעתירה שהוגשה אז גם שמונה מהזוגות שנישאו בנישואי יוטה, והרבנים ספקטור ולוינסקי ממדינת יוטה המשיאים זוגות ישראליים.
העתירה, שהוגשה על ידי היועץ המשפטי וסמנכ"ל חדו"ש, עו"ד שגיא אגמון, ומנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, מפרטת את העקרונות המשפטיים הרבים שהשר והרשות מפרים, ובעיקר את העובדה כי באופן עקבי, מאז שנות ה-60, דחה בית המשפט העליון את ניסיונותיו של משרד הפנים לסרב לרשום נישואים אזרחיים של ישראלים בחו"ל.
רק בשבוע שעבר הכריז השר לשירותי דת, מתן כהנא, כי הוא "משוכנע שבמדינת ישראל אנשים צריכים להיות מסוגלים לממש את הזוגיות שלהם, גם אם הם לא רוצים לעשות את זה דרך הרבנות". הגם שהשר כהנא מיהר להצטדק בפני מבקריו ולהבהיר שאינו מתכוון לאפשר נישואים אזרחיים, רוב גדול בציבור היהודי בישראל רוצה בחופש נישואים. מדד הדת והמדינה השנתי של חדו"ש הראה ש-63% מהציבור היהודי הבוגר תומכים בהכרה שווה של המדינה בכל סוגי הנישואים (אזרחים ודתיים, לרבות רפורמיים וקונסרבטיביים). בנוגע ל"נישואי יוטה", רוב גדול דוחה את טענת המדינה שהעובדה שבני הזוג נמצאו פיסית בישראל בעת עריכת הטקס באמצעות התוועדות מרחוק מחייבת אותם להינשא ברבנות כתנאי לרישומם.
מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, הבהיר עם הגשת העתירה כי "למעלה משישים שנה מנסה משרד הפנים, אשר ברוב שנותיו נשלט על ידי פוליטיקאים אורתודוקסים, וגם עתה עומדת בראשו שרה המזדהה כחילונית אך לדעתה יש להכיר בישראל רק בנישואים ברבנות, למנוע מישראלים את הזכות להינשא כרצונם, ובאופן המכבד את תפיסת עולמם ואמונותיהם. בית המשפט העליון דחה באופן עקבי את מאמציהם והכיר בזכותם של ישראלים להירשם כנשואים אם נישאו בחו"ל על פי דיני המדינה שבה נערכו הנישואים. כך דחה בג"ץ תירוצים ונסיונות שונים של המדינה לעצור את הרישום, ועתה אנחנו עומדים בפני ניסיון נוסף לפגוע בזכות הנישואים של ישראלים – ואנחנו מקווים שגם הפעם יעמוד בית המשפט לצד זכויות האזרח וכבוד האדם וידחה את עמדת משרד הפנים".