דו"חות במספר אדיר

עלייה משמעותית בקנסות שמטילה הרבנות על בתי עסק

למעלה משבועיים אחרי פסיקת בג"ץ שהתירה לבתי עסק להציג תעודות כשרות של גופים פרטיים – בלי להציג את המלה "כשר" – נראה הפיקוח של הרבנות בתחום מתהדק

פקחי הרבנות הראשית בודקים תעודת כשרות בדוכן בפסטיבל טעמים ברובע היהודי בירושלים. 28.03.2011. צילום: רובין סלבדורי, פלאש 90פקחי הרבנות הראשית בודקים תעודת כשרות בדוכן ברובע היהודי בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום: רובין סלבדורי, פלאש 90

לפני כשבועיים פסק בג"ץ כי מסעדות ובתי עסק בתחום המזון יכולים להציג ללקוחותיהם תעודות שלפיהן הם נתונים להשגחת כשרות, גם מטעם גופים שאינם הרבנות הראשית. בתי עסק שונים סיפרו כי הקנסות שמטילה הרבנות הראשית, בטענה להונאה בכשרות, עלו בשנה האחרונה.

פקח של הרבנות הראשית ביקר השבוע במסעדת עמינדב בתל אביב, המחזיקה בכשרות פרטית. הפקח הודיע לבעלים, השף ישי אטיאס, שהמסעדה אינה חוקית מפני שיש בה מצג כשרות המנוגד להחלטת בג"ץ. לדברי אטיאס, את תעודת הכשרות שבידיו קיבל מארגון "השגחה פרטית", אחרי פסיקת בג"ץ ובעקבות ייעוץ משפטי.

לפי כתבה ששודרה בכתבה ב"כאן 11" ועלתה באתר "בחדרי חרדים", נראה כי מאז פסיקת בג"ץ החליטה הרבנות הראשית להיאבק במסעדות ובעסקים שאינם כפופים למשגיחי כשרות מטעמה. מספר הביקורים של פקחים מטעם הרבנות הראשית עלה, וגם מספר הקנסות שמוטלים על עסקים.

על מסעדת פסטה בסטה בשוק מחנה יהודה בירושלים, שמציגה תעודת כשרות מטעם ארגון "השגחה פרטית", הוטל קנס של 2,000 שקל. הילה סמדג'ה, מנהלת חנות גחלילית בראשון לציון, אמרה שקיבלה דו"ח שלפיו עליה לשלם קנס בסך 2,000 שקל

משה דגן, מנכ"ל הרבנות הראשית: בג"ץ אפשר לבעל העסק להציג את הסטנדרטים שעליהם הוא מקפיד, אבל לא אפשר לגוף חיצוני להוציא תעודה כזו או אחרת

בטענה שממתקים הנמכרים בחנות אינם כשרים. הקנס הוטל אף על פי שהמנהלת הראתה לפקח מטעם הרבנות את אריזת הממתקים, שעליה נכתב כי הם כשרים. "לאחר שהגשנו ערעור הכפילו לנו את הסכום", הוסיפה סמדג'ה.

משה דגן, מנכ"ל הרבנות הראשית לישראל, אמר: "מבחינתנו מצג כשרות שהוא מטעם גוף כשרות כזה או אחר, זו הונאה בכשרות. בג"ץ אפשר לבעל העסק להציג את הסטנדרטים שעליהם הוא מקפיד, אבל לא אפשר לגוף חיצוני להוציא תעודה כזו או אחרת, ולכן במקומות האלה אנחנו לא מתכוונים לעבור לסדר היום".

מסמך רשמי של הרבנות הראשית משקף עלייה משמעותית במספר הקנסות שמטילה הרבנות בטענה להונאה בכשרות בשנה האחרונה. בשנת 2012 הוטלו 846 קנסות בסכום כולל של 1,323,000 שקל. בשנת 2016 זינק מספר הקנסות ל-1,346 ושוויים עלה ל-2,424,000 שקל.

תני פרנק מתנועת "נאמני תורה ועבודה" אמר: "מספר הדו"חות הוא אדיר, ולצערנו אנחנו יודעים שהרבה מאוד דו"חות מוצאים לעסקים סתם, על לא עוול בכפם. בעצם, בסופו של דבר זה סוג של רדיפה של עסקים שברובם מנסים להיות כשרים ולספק שירות לציבור שלהם".

לידיעה ב"בחדרי חרדים"



איך תוכל לפעול?