הממשלה נגד הציבור
כשני שלישים מהציבור היהודי מתנגדים להחלטות הממשלה בעניין הכותל והגיור
בסקר מיוחד שנערך השבוע בהזמנת חדו"ש נמצא כי רוב הציבור היהודי שולל את החלטת הממשלה להשעות את "פשרת הכותל" ואת החלטת ועדת השרים לחקיקה לקדם את "חוק הגיור הממלכתי"
29/06/2017 18:32
תגיות: פשרת הכותל · חוק הגיור הממלכתי · החלטת ממשלה · מכון סמית · חדו"ש · הרב אורי רגב
מתנגדים / תומכים להחלטת הממשלה להקפיא את מתווה הכותל
בעקבות הסערה שפרצה לאחר החלטות הממשלה ביום א' בנושא מתווה הכותל וחוק הגיור, על פי דרישת המפלגות החרדיות (החלטת הממשלה להשעות את "פשרת הכותל" עם התנועה הרפורמית, התנועה הקונסרבטיבית ונשות הכותל וכן החלטת ועדת השרים לחקיקה לתמוך ב"חוק הגיור הממלכתי"), בדקה חדו"ש את עמדות הציבור ביחס להחלטות אלה.
ממצאי הסקר, שנערך על ידי מכון סמית ביום שלישי, 27 ביוני 2017, בקרב מדגם של 500 נשאלים המייצג את האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל (טעות דגימה: 4.5%), הם חד משמעיים: כשני שלישים מהציבור היהודי הבוגר בישראל מתנגדים להחלטות הממשלה! סקר זה מצטרף לסדרת סקרים שיזמה חדו"ש בעבר ואשר ממחישים את התנגדות הציבור למדיניות הממשלה בנושאי דת ומדינה ואת התמיכה הרחבה גם בחקיקה שתרחיב את חופש הדת והמצפון, למשל בתחום הזכות למשפחה וחירות הנישואין.
הרב עו"ד אורי רגב, מנכ"ל עמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון, אמר בתגובה לתוצאות הסקר: "הספין של נציגי הממשלה נכשל בעליל, והציבור אינו קונה תירוצים דוגמת 'שימור הסטטוס-קוו'". רגב הדגיש כי "ממצאי הסקר חשובים במיוחד לנוכח הניסיון של תומכי ההחלטה לטעון כי רוב העם תומך בשליטה של הרבנות האורתודוקסית בכל מתחם הכותל המערבי ומתנגד לאפשר לזרמים הלא-אורתודוקסיים ולנשות הכותל להתפלל על פי אמונתם, וכי מדובר במיעוט קטן המנסה לכפות את דעתם של הזרמים הדתיים הליברליים בחו"ל על המציאות בישראל.
הרב רגב: ממצאי הסקר מוכיחים עד כמה התנתקה הממשלה מרצון העם ומצורכי המדינה, ובמקום זאת השרים מצביעים כבובות אשר המנהיגות החרדית האנטי-ציונית מושכת בחוטיהן
"הסקר מוכיח פעם נוספת עד כמה התנתקו ראשי השלטון מרצון העם ובמקום זאת הם מצביעים כבובות אשר המנהיגות החרדית האנטי ציונית מושכת בחוטיהן. דוגמה מובהקת להתעלמות מרצון הציבור מצויה בדברי יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן, בראיון בימים האחרונים, ביחס לתמיכת הקואליציה בחוק הגיור: 'אנחנו מדינה שיש בה רוב אורתודוקסי מובהק, וגם אלה החילונים חושבים שהם אורתודוקסים'. יש לקוות", אמר רגב, "כי הסערה שפרצה ואשר הביאה את ראשי יהדות ארצות הברית לחבור למתנגדים בישראל בעוצמה חסרת תקדים תפקח את עיניו של ראש הממשלה להבין כי הוא וממשלתו עברו את הקו האדום והם ישלמו את המחיר בפגיעה באינטרסים האסטרטגיים האמיתיים של ישראל בשל הכניעה הנמשכת לפוליטיקאים החרדים".
63% מן הציבור היהודי הבוגר הביעו התנגדות להחלטת הממשלה להקפיא את מתווה הכותל ורק 37% תמכו בה. בקרב המתנגדים גם 32% מן הציבור שהגדיר עצמו "דתי", 55% מן הציבור ה"מסורתי קרוב לדת", 69% מן ה"מסורתי לא כ"כ קרוב לדת" ו-84% מהציבור החילוני. התנגדות הביעו גם 82% מקרב העולים מבריה"מ לשעבר.
גם בדיקת התוצאות לפי התפלגות ההצבעה בבחירות האחרונות מצביעה על רוחב ההתנגדות והיקפה: 80% ממצביעי ישראל ביתנו, 84% ממצביעי כולנו, 51% ממצביעי הבית היהודי ו-48% ממצביעי הליכוד. כצפוי, בקרב האופוזיציה ההתנגדות גדולה אף יותר: 94% ממצביעי המחנה הציוני ומרצ ו-84% ממצביעי יש עתיד מתנגדים להחלטת הממשלה.
מתנגדים / תומכים לאישור ''חוק הגיור הממלכתי''
השאלה שנשאלה היתה: "לפי דרישת המפלגות החרדיות הממשלה החליטה להשהות ולא ליישם את 'פשרת הכותל' שנועדה להסדיר את אפשרות התפילה של נשות הכותל וקהילות רפורמיות וקונסרבטיביות באזור קשת רובינזון במתחם הכותל המערבי. האם את/ה תומך/ת או מתנגד/ת להחלטת הממשלה שלא ליישם את פשרת הכותל?"
באשר לחקיקת "חוק הגיור הממלכתי", הביעו 64% התנגדות מול 36% בלבד שהביעו תמיכה. בחינת התפלגות התשובות מצביעה על אחוז גדול יותר של מתנגדים לחוק הגיור מאשר לביטול פשרת הכותל בקרב הציבור ה"מסורתי לא כ"כ קרוב לדת" (77%) אך קטנה יותר בקרב הציבור ה"מסורתי קרוב לדת" (48%) והדתי (22%).
אשר לעמדות הציבור לפי הצבעתו בבחירות האחרונות, התנגדות הביעו רוב מצביעי הליכוד (57%), כולנו (80%) וישראל ביתנו (84%) מקרב מפלגות הקואליציה, וכצפוי גם בשאלה זו היתה ההתנגדות אף גדולה יותר באופוזיציה: 91% – המחנה הציוני ומרצ, 89% – יש עתיד.
השאלה שנשאלה היתה: "ועדת השרים לחקיקה אישרה, בהתנגדות השרים ליברמן ושטייניץ, את דרישת המפלגות החרדיות לחוק את 'חוק הגיור הממלכתי'. הצעת החוק נועדה לעקוף פסיקה של בית המשפט העליון ולקבוע לראשונה שבנוגע לגיורים המתבצעים בישראל, המדינה תכיר אך ורק בגיורים של בתי הדין הפועלים מטעם הרבנות הראשית, ולא תכיר בגיורים של בתי דין אורתודוקסיים ליברליים וכן בגיורים של בתי דין רפורמיים וקונסרבטיביים. האם את/ה תומך/ת או מתנגד/ת שהכנסת תעביר חקיקה כזאת?"