מחוץ לבועה
2,000 נשים דתיות התגייסו לצה"ל ב-2015
מספר הנשים הדתיות הבוחרות בשירות צבאי הוכפל בחמש השנים האחרונות, למרות התנגדותם של הרבנות הראשית ורבנים בכירים בציונות הדתית
15/02/2017 13:20
תגיות: ציונות דתית · נשים · צה"ל · הרב יעקב אריאל · הרב שלמה אבינר · גדי איזנקוט · פקודת השילוב המשותף · נפתלי בנט
חיילות בגדוד חי''ר (צילום אילוסטרציה). צילום:
Israel Defense Forces, Wikipedia
מספרן של הצעירות הדתיות המתגייסות לצה"ל הוכפל בחמש השנים האחרונות. ב-2015 התגייסו כ-2,000 נשים מהציונות הדתית. בעוד שבעבר התגייסו נשים דתיות בעיקר לחיל החינוך, היום הן משרתות בתפקידים מגוונים – מקורס טיס, דרך פיקוד חי"ר ועד ליחידות מודיעין ותקשוב.
נשים צעירות אלה, לפי "דבר ראשון", מתגייסות לצה"ל למרות התנגדותם של הרבנות הראשית ורבים מבכירי הרבנים בציונות הדתית. לכך יש להוסיף את הפטור משירות צבאי שמקבלות נערות המצהירות כי הן מקיימות אורח חיים דתי.
לדוגמה, הרב הראשי של רמת גן, הרב יעקב אריאל, הסביר כי יש איסור הלכתי על גיוס נשים: "נשק הוא אפוא לבוש גברי ואשה הנושאת נשק עוברת על איסור 'לא יהיה כלי גבר על אשה', אלא אם כן היא זקוקה לו להגנה עצמית, משום פיקוח נפש. אך הופעה חיילית, כשהנשק הוא חלק מהלבוש החיילי, אסורה".
פקודת השילוב המשותף, שפורסמה בספטמבר 2016, נועדה להסדיר שירות משותף לנשים ולגברים. בתגובה להחלת הפקודה
צעירה דתית: הם רוצים שנהיה בבועה, כאילו היציאה מהבועה היא שתקלקל אותנו
אמר הרב שלמה אבינר, מחשובי הרבנים בציונות הדתית, כי הפקודה היא "ייהרג ואל יעבור". הרב חיים דרוקמן אף שוחח עם הרמטכ"ל, גדי איזנקוט, בניסיון לשנות את הפקודה.
חודשיים לאחר מכן פרסמה קבוצת רבנים מכתב, הקורא לשר החינוך נפתלי בנט מהבית היהודי שלא לחזק עמותות התומכות בבנות דתיות שמתגייסות לצבא. בסוף דצמבר 2016 נפגשו עשרות רבני ערים, ראשי ישיבות, ראשי מכינות קדם צבאיות ורבני יישובים מהציונות הדתית לישיבת חירום בעקבות פקודת השילוב המשותף.
צעדים אלה לא הצליחו להביא לשינוי המגמה – יותר ויותר בוגרות של מערכת החינוך הממלכתית-הדתית מתגייסות לצה"ל. "אנחנו יודעות שיש בעיות בצבא", אומרת אחת מהן. "הם רוצים שנהיה בבועה, כאילו היציאה מהבועה היא שתקלקל אותנו".
מגמה זו מתחזקת הודות לפעילותה של מכינת צה"לי, שהוקמה לפני 11 שנים על ידי הקיבוץ הדתי, המכינה צעירות לשירות בצבא. "הרעיון היה לתת מענה לצורך חינוכי לבנות הדתיות שבוחרות בשירות צבאי", מספרת מיכל נגן, ראשת המכינה.
לכתבה ב"דבר ראשון"