ארוכה הדרך לחופש הנישואין

72% מהציבור היהודי בעד נישואין וגירושין אזרחיים

76% מהציבור הערבי בישראל תומכים בחופש נישואין. לפי סקרים שערכו מכון סמית ומכון יאפא לעמותת חדו"ש, לקראת יום האהבה, 72% מהציבור היהודי ו-76% מהציבור הערבי תומכים באמירה כי "לכל תושב יש זכות להינשא בארץ עם מי שהוא בוחר, בדרך שבה יבחר ועל פי אמונתו"

טקס נישואים. צילום: Jason Hutchens, wikipediaטקס נישואים (צילום אילוסטרציה). צילום: Jason Hutchens, wikipedia

72% מהציבור היהודי ו-76% מהציבור הערבי תומכים באמירה כי "לכל תושב יש זכות להינשא בארץ עם מי שהוא בוחר, בדרך שבה יבחר ועל פי אמונתו". למרות התמיכה הגבוהה בעמדה זו, בשני המגזרים מבינים זכות זו באופן שונה. 72% מהציבור היהודי, אך רק 43% מהציבור הערבי, תומכים בהנהגת נישואין וגירושין אזרחיים בישראל. ל-66% מהציבור היהודי אין אמון בבתי הדין הרבניים ו-67% מהיהודים סבורים כי הם יוצרים אפליה לרעת הנשים. עם זאת, 67% מהציבור היהודי היו בוחרים לעצמם או לילדיהם נישואין דתיים, כל עוד החלופות לנישואין הדתיים אינן מוכרות באופן שווה על ידי המדינה.

לעומת זאת, 88% מהאוכלוסייה הערבית היו בוחרים בנישואים דתיים ובקרבם 50% מביעים אמון בבתי הדין הדתיים ו-71% אינם סוברים כי הם מפלים לרעה נשים. בקרב הדור הערבי הצעיר ניכר כבר מפנה בעמדות; 60% מגילאי 25 עד 34 במגזר הערבי תומכים בהנהגת נישואין וגירושין אזרחיים, לעומת 27% תמיכה בלבד בקרב האוכלוסייה שמעל גיל 65. גם 79% מהחילונים הערבים בעד נישואין וגירושין אזרחיים לעומת 44% מהמסורתיים / השמרנים ו-31% מהדתיים.

51% מהציבור היהודי אינם מרוצים מפעילות המפלגה שבעדה הצביע בבחירות האחרונות לכנסת לקידום או למניעת חופש נישואים. על פי דפוסי ההצבעה, רוב מצביעי מפלגות הקואליציה החילוניות אינם מרוצים. רק 24% מהמשיבים במגזר הערבי ציינו שהם מצפים מהרשימה הערבית לתמוך בהנהגת נישואין וגירושין אזרחיים, לעומת 61% שציינו שהיא לא צריכה לתמוך בכך.

כך עולה מסקרים שביצעו מכון סמית ומכון יאפא בהזמנתה של עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון לקראת יום ולנטיין, חג האהבה הבינלאומי, שיחול מחר, 14 בפברואר. זו הפעם הראשונה שבה נבדקות עמדות הציבור הערבי בשאלות אלה. הסקר נערך בעת ובעונה אחת בציבור היהודי ובמגזר הערבי בישראל. הסקר בציבור היהודי נערך על ידי מכון סמית ובוצע ב-27 בספטמבר 2016

מנכ"ל חדו"ש, הרב רגב: הנתונים שבים ומוכיחים כי מדיניות ממשלות ישראל לדורותיהן סותרת את רצון הציבור, התומך באהבה ובמתן אפשרות לבטאה בנישואין על פי בחירה ובביטול הכפייה הדתית בנישואין וגירושין

בקרב 500 איש כמדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל. הסקר במגזר הערבי נעשה על ידי מכון יאפא ונערך בקרב האוכלוסייה הערבית הבוגרת בישראל לפי מדגם מייצג של 512 נסקרים. הסקר נערך בין 1 ל-5 באוקטובר 2016.

הסמכות היחידה בישראל לביצוע טקסי נישואים היא הסמכות הדתית. טקס הנישואים נערך על ידי איש דת המוכר על ידי המדינה, במסגרת עדה דתית שאליה משתייכים שני בני הזוג. היהודים מתחתנים דרך הרבנות הראשית, והסמכויות הדתיות הנוצרית, המוסלמית והדרוזית בישראל מסדירות את טקסי הנישואים והגירושים של הרשומים בקהילתן. בישראל לא קיימת מסגרת חוקית לקיום טקסי נישואים בין זוגות המשתייכים לשתי דתות שונות או כשאחד מבני הזוג מוגדר כחסר דת. מאחר שחקיקה זו משפיעה על כל העדות הדתיות בישראל, החליטה חדו"ש לבדוק השנה, במקביל לציבור היהודי בישראל, גם את עמדת המגזר הערבי המורכב מהדת הנוצרית, המוסלמית והדרוזית.

את הנתונים המלאים והמפורטים ניתן לראות בדו"ח המלא שערכה חדו"ש.

מנכ"ל עמותת חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, אמר על תוצאות הסקרים: "סקרי חדו"ש חושפים לראשונה את עמדות הציבור הערבי בישראל בנושא חופש הנישואין ונושאים נלווים. חופש הנישואין וביטול המונופול הדתי של הרבנות הראשית זוכים לתמיכה נרחבת בציבור היהודי. הציבור הערבי שמרני יותר באופן משמעותי, אחוז החילונים בו נמוך בהרבה מן המגזר היהודי, אך בקרב הדור הצעיר גוברות הנטייה הליברלית והתמיכה בחופש בחירה אמיתי".

"נתונים אלה", אמר רגב, "שבים ומוכיחים כי מדיניות ממשלות ישראל לדורותיהן סותרת את רצון הציבור, התומך באהבה ובמתן אפשרות לבטאה בנישואין על פי בחירה ובביטול הכפייה הדתית בנישואין ובגירושין. עם זאת, לארגונים המקדמים את חופש הנישואין מצפה עדיין עבודה רבה. הדרך לבחירה חופשית עתירת מכשולים, עד שנצליח להוציא את ישראל מן המעמד המפוקפק של הדמוקרטיה היחידה בעולם המערבי השוללת מאזרחיה את חירות הנישואין".

לידיעה ב-nrg



איך תוכל לפעול?