בלי קשר לכשרות
חדו"ש בתזכורת לבתי המלון: הוסר איסור הרבנות על הצבת עצי אשוח
עד לפני שנתיים איימה הרבנות בשלילת אישורי הכשרות ממלונות שיציבו סמלי חג נוצריים. למרות הסרת הנהלים, על פי דרישת חדו"ש, יש רבנויות מקומיות המתעלמות מנוהלי הרבנות החדשים ויש שאוסרות כליל על עריכת אירועים לרגל חג המולד, הסילבסטר ונובי גוד
30/11/2016 14:54
תגיות: בתי מלון · הרבנות הראשית · חג המולד · סילבסטר · נובי גוד · חדו"ש · הרב אורי רגב
עצי אשוח ברומניה (צילום אילוסטרציה). צילום:
Britchi Mirela, wikipedia
לקראת סוף השנה האזרחית וחגיגות חג המולד, סילבסטר ונובי גוד, פנתה עמותת חדו"ש למנכ"ל התאחדות המלונות בישראל, נועז בר ניר, ולמנכ"ל התאחדות המלונות בירושלים במכתב תזכורת לכך שהוסר האיסור שהטילה הרבנות על הצבת עצי אשוח בבתי המלון.
עד לפני כשנתיים איימה הרבנות בשלילת אישורי הכשרות ממלונות שלא צייתו לדרישה זו, אך בעקבות שורת פניות של מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, שונו תקנות אלו ונמחקו מהן הדרישות שעסקו בכפיית איסורי שבת במלון ובאיסורים הנובעים מעוינות לנצרות, שאין להם קשר אמיתי עם דיני הכשרות.
למרות הנהלים החדשים הגיעו לידי חדו"ש ידיעות ופניות על כך שעדיין יש רבנויות מקומיות המתעלמות מן הנהלים החדשים ואוסרות על הצבת סמלי חג לכבוד תיירים נוצרים, ומשגיחי הכשרות מאיימים על בעלי העסקים בשיבושים ואף בשלילת תעודת הכשרות. חלק מהרבנויות המקומיות אף הרחיבו איסור זה ודרשו מבתי המלון שלא לאפשר כלל עריכת אירועים פרטיים ו/או אירועים של קבוצות צליינים לרגל חג המולד, סילבסטר ונובי גוד.
הרבנות דרשה מבתי מלון שלא להציב עצי אשוח בניגוד לחוק איסור הונאה בכשרות, הקובע כי "במתן תעודת הכשר יתחשב הרב בדיני הכשרות בלבד". הדרישה גם מנוגדת לפסיקת בית המשפט העליון. בפנייה לראשי התאחדות המלונות מציעה חדו"ש לסייע לבתי מלון שירצו בכך להתמודד עם הרבנות המקומית באזורם ככל שייתקלו בבעיות או במדיניות שונה בתחום זה.
הרב עו"ד אורי רגב, מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, אמר: "לאחר שחדו"ש הצליחה להביא לשינוי נוהלי הרבנות ולביטול מדיניותה רבת השנים לכפות שמירת שבת ונהלים אנטי-נוצריים על בתי המלון, הבנו שיש צורך לוודא כי הנהלים החדשים
מנכ"ל חדו"ש: אנחנו מציעים את עזרתנו באכיפת החוק על רבנויות סרבניות, הממומנות על ידי המדינה אבל מזלזלות בחוקיה
מתקיימים בפועל, שכן אנו שומעים על רבנויות שאינן רואות את עצמן כפופות לחוק ולפסיקת בית המשפט העליון. אנחנו מבינים את המצב העדין שבו מוצאים את עצמם בתי המלון ומציעים את עזרתנו לאכיפת חוקי המדינה על רבנויות סרבניות, הממומנות מקופת המדינה אבל מזלזלות בחוקיה".
רקע
בסוף 2013 פנה הרב רגב לשר לשירותי דת אז, נפתלי בנט, ולסגנו הרב אלי בן דהן, שניהם מהבית היהודי, ואל היועץ המשפטי לממשלה אז עו"ד יהודה וינשטיין, בדרישה שיפעלו לעצור את העבירות על החוק שמבצעת הרבנות הראשית בנושאי הכשרות. רגב התייחס לנוהלי הכשרות לבתי מלון ואכסניות ולאולמות אירועים, שבהם קבעה הרבנות הראשית תנאים הקשורים לשמירת שבת ואיסור על שימוש בסמלים נוצריים, בלי שום קשר לכשרות המזון.
דרישת הרבנות נעשתה בניגוד לחוק איסור הונאה בכשרות, הקובע כי ״במתן תעודת הכשר יתחשב הרב בדיני הכשרות בלבד״. היא נעשתה גם בניגוד לפסיקות בג"ץ, שהבהירו שבמתן תעודת הכשרות תביא הרבנות בחשבון רק שיקולי כשרות ולא שיקולים כמו שמירת שבת או צניעות. התערבות חדו"ש נדרשה בין היתר משום שבתי המלון עצמם לא העזו להתמודד במישרין עם הסחטנות של הרבנות, מחשש לתגמול וענישה.
מכתבו של רגב פתח תהליך ממושך שארך יותר משנה, שבו נדרשה הרבנות לבחון מחדש את חוקיות דרישותיה. בסופו של דבר, בהתערבות היועץ המשפטי לממשלה, נאלצה הרבנות הראשית לשנות את נוהליה ולפרסם נהלים חדשים על בסיס דרישות חדו"ש. ואלה השינויים העיקריים:
• בוטל האיסור על צילום ועל השימוש במכשירי וידיאו ואודיו ובכלי נגינה באירועים הנערכים בבתי מלון בשבת, להוציא בעת הגשת המזון.
• בוטלה החובה שקליטת אורחים, עזיבתם וקבלת תשלומים יתבצעו רק על ידי לא יהודים.
• בוטל האיסור על השימוש בסמלי חג נוצריים, דוגמת הצבת עץ אשוח בכריסטמס ובסילבסטר. האיסור הזה הוסר גם מנוהל אולמות השמחות.