שילוב מהיר

ביתר ומודיעין עילית בראש מהפכת התעסוקה החרדית

הערים החרדיות החדשות מושכות אוכלוסייה צעירה, שמתאפיינת בפתיחות ובנכונות להשתלב בעבודה. אם הממשלה מעוניינת בשילוב חרדים בעבודה עליה לסייע למהפכה, כותב אסף מלחי ב-"TheMarker"

חרדים בונים גג של בית כנסת חדש בביתר עילית, 02.12.2009, צילום: נתי שוחט, פלאש 90חרדים בונים גג של בית כנסת חדש בביתר עילית, עיר שבה היתה עלייה מרשימה בתעסוקת חרדים. צילום: נתי שוחט, פלאש 90

בשנים האחרונות גוברת ההשתלבות של גברים ונשים חרדים בשוק העבודה. השינויים בתעסוקת חרדים אינם מתרחשים באופן דומה בכל הקהילות והאזורים, מציין אסף מלחי במאמר ב-"TheMarker".

לדבריו, מנתוני סקר כוח אדם של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי חרדים תושבי ערים ותיקות כמו ירושלים ובני ברק משתלבים בשוק העבודה בקצב אטי יחסית. לעומת זאת, בערים חרדיות חדשות העלייה בשיעור התעסוקה מהירה. בערים ביתר עילית ומודיעין עילית עלה שיעור התעסוקה של גברים חרדים מ-39% ב-2010 ל-57% ב-2015. שיעורי התעסוקה של תושבי ירושלים ובני ברק כמעט ולא גדלו באותה תקופה.

אחד ההסברים להבדלים הוא ההגירה של זוגות חרדיים צעירים מערים ותיקות לערים החרדיות החדשות. בעקבות מצוקת הדיור בערים הוותיקות עלה הגיל הממוצע של האוכלוסייה החרדית

בביתר עילית ובמודיעין עילית עלה שיעור התעסוקה של גברים חרדים מ-39% ב-2010 ל-57% ב-2015

בערים  אלה בשנים האחרונות.

שיעורי התעסוקה של גברים חרדים מבוגרים נמוכים מאוד זה שנים רבות. ביישובים חרדיים חדשים יש פתרונות דיור זולים, שמתאימים לאורח החיים החרדי. בחלק מיישובים אלה עודדה הממשלה הקמת עסקים המותאמים לאורח החיים החרדי.

מלחי, מנהל תחום מחקר חרדים במינהל המחקר במשרד הכלכלה, מציין כי האוכלוסייה החרדית הצעירה המתגוררת בערים החרדיות החדשות מתאפיינת בפתיחות ובנכונות להשתלבות בעבודה, בעוד שקהילות חרדיות ותיקות הן אדוקות ושמרניות יותר.

הוא מציין כי קובעי המדיניות הממשלתית צריכים לשים לב להבדלים בין תושבי היישובים החרדיים החדשים לתושבי הערים הוותיקות. לדבריו, על הממשלה לסייע למהפכה התעסוקתית ביישובי הפריפריה החרדיים, אחרת עלול להיווצר בהם מחסור במקומות עבודה בתוך זמן קצר.

למאמר ב-"TheMarker"



איך תוכל לפעול?