כתובה בתשלום

מועצות דתיות גבו כספים שלא כדין על "כתובה מהודרת"

בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע כי המועצות הדתיות בבת ים, בגבעתיים, בשדרות ובחיפה צריכות להחזיר כקבע מיליון שקל לזוגות ששילמו להן בעד שירותים הניתנים בתמורה לאגרת רישום לנישואים

אם הכלה מציגה את הכתובה בחתונה. צילום: יעקב, ויקיפדיהאם הכלה מציגה את הכתובה בחתונה (צילום אילוסטרציה). צילום: יעקב, ויקיפדיה

המועצות הדתיות בבת ים, בגבעתיים, בשדרות ובחיפה גבו כספים שלא כחוק מזוגות שנרשמו לנישואים. ארבע המועצות גבו מזוגות שהתחתנו אצלן סכומים גבוהים מהאגרה המותרת בחוק, בתמורה למה שהגדירו "כתובה מהודרת".

בסך הכל גבו המועצות הדתיות האלה כרבע מיליון שקל בניגוד לחוק – כך קבע בית המשפט המחוזי בתל אביב. במסגרת הסדר פשרה נקבע לפני כשבועיים, כי המועצות הדתיות צריכות להחזיר את הכסף לזוגות.

רישום לנישואים כרוך באגרה בסך 700 שקלים. בני הזוג משלמים בעד פתיחת תיק נישואים, הדרכת כלות, הדרכת חתנים, עריכת החופה על ידי רב מרבני המועצה הדתית המקומית והנפקת תעודת נישואים בשני עותקים.

הסדר הפשרה התקבל לאחר תביעה ייצוגית שהגישה שעמותת "עתים", העוסקת בסיוע ובהכוונה בתחום שירותי הדת, נגד

לפי תביעה ייצוגית של עמותת עתים, מכל זוג נגבו בין 30 ל-70 שקל בעד כתובה מהודרת

המשרד לשירותי דת והמועצות הדתיות. בכתב התביעה נטען כי המועצות גבו את הכסף "באופן שיטתי ובסכומים בלתי אחידים, ללא כל הסכמה בחוק ובניגוד להוראות הדין". נטען גם כי "מדובר בהטעיה שיטתית של ציבור הזוגות המבקשים להינשא" וכי המועצות הדתיות לא סיפקו את המידע שלפיו תשלום אגרה בעד הכתובה אינו מחויב על פי חוק.

לפי התביעה, מציין ואלה, מכל זוג נגבו בין 30 ל-70 שקלים בעד כתובה מהודרת. לפי ההערכות, אלפי זוגות שהתחתנו בשנתיים האחרונות שילמו סכומים נוספים שנגבו מהם בניגוד לחוק.

הרב ד"ר שאול פרבר, יו"ר עמותת "עתים", אמר כי החלטת בית המשפט "מקדמת עמידה בנהלים על ידי מועצות דתיות. מדובר בגופים ציבוריים האמונים על מתן שירותי דת לציבור. לא ייתכן כי מועצה כזו או אחרת תחליט, על דעת עצמה ובניגוד לחוק, לחייב את הזוג בתשלום אגרה נוספת".

לידיעה בוואלה



איך תוכל לפעול?