אפס סובלנות

מנכ"ל חדו"ש בכנסת: הפתרון היחיד לקבורת העולים – בתי קברות אזרחיים

בדיון בוועדת העלייה בכנסת הובהר כי חברה קדישא בפתח תקוה תפסיק לקבור את יוצאי חבר המדינות בחלקה נפרדת בבית העלמין ירקון

בית העלמין ירקון. צילום: aharon mizrahi, wikipediaחלקה בבית העלמין ירקון (צילום אילוסטרציה). צילום: aharon mizrahi, wikipedia

חברה קדישא בפתח תקוה תפסיק לקבור את חולי חבר המדינות בחלקה נפרדת בבית העלמין ירקון. כך אמרו אתמול נציגי החברה בדיון בוועדת העלייה והקליטה של הכנסת.

יו"ר הוועדה, ח"כ אברהם נגוסה מהליכוד, אמר: "פורסם בתקשורת כי יוצאי ברית המועצות נקברו בחלקה נפרדת בבית העלמין ירקון, למרות שהיו יהודים על פי ההלכה. אנו מוקיעים כל מקרה של אפליה. המועצה הדתית בפתח תקוה התנערה לחלוטין מהנושא וציינה כי הקבורה בעיר היא באחריותה הבלעדית של חברה קדישא".

ח"כ יואל רזבוזוב מיש עתיד, שיזם את הדיון בוועדה, אמר כי ביקר בבית העלמין ירקון וכי בעקבות ביקורו הופסקה ההפרדה. "חשבתי שהלקח נלמד, אך התברר כי גם בבית הקברות סגולה מוקצית חלקה נפרדת המוגדרת 'של הרוסים'... מדובר בחלקות נפרדות מרוחקות וליד הגדר, ונקברים בהן יוצאי ברית המועצות בלבד", אמר רזבוזוב לפי ידיעה בערוץ 7. "על משרד הדתות להבהיר לכל חברות קדישא בארץ שאין לבצע אפליה כזאת".

מנכ"ל עמותת חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בדיון בוועדה: "הפרשה מוכיחה שהפתרון הנכון והיחיד לבעיית הקבורה של עולי חבר העמים הוא הקמת רשת של בתי קברות אזרחיים. בלי זה הביזיון יימשך.

"צריך לברך על העובדה שהפרסום התקשורתי וההתערבות הפרלמנטרית של ח"כית קסניה סבטלובה וח"כ רזבוזוב וועדת העלייה בראשות נגוסה הביאו להשמעת עמדה ברורה ותקיפה של הרשויות בדבר אי החוקיות של הפרדת עולים לאחר המוות, ולחזרתה של החברה קדישא בפתח תקוה ממדיניותה המגונה.

"עם זאת, הנושא כלל לא בא על פתרונו. ככל שמדובר על פגיעה בעולים, גם דבריהם של נציג החברה קדישא ומנהל אגף

מנכ"ל חדו"ש: בלי הקמת בתי קברות אזרחיים, יש לחשוש שהמצב יחמיר וגורמים רבניים קיצוניים יעמדו על בדיקת יהדות בשעת הפטירה

הקבורה במשרד לשירותי דת מלמדים שאנחנו רחוקים עדיין מפתרון. נציג החברה קדישא התנצל על ההפרדה בין עולים לוותיקים והבטיח שהדבר לא יישנה עוד, אך רמז כי מבחינת החברה קדישא דרושה הפרדה בין יהודים על פי ההלכה לעולים לא-יהודים בעיני ההלכה האורתודוקסית. גם איש המשרד לשירותי דת הזכיר בגילוי לב את חלקת המסופקים בבית העלמין בירושלים.

"כל עוד מתקיימת הפרדה זו, ויש להבין שהיא תימשך ואולי אף תתגבר, תמשיך להתקיים הפגיעה בעולים ובמשפחותיהם. לעניין זה אין פתרון אפשרי בכפיית חברות הקבורה האורתודוקסיות לקבור בצוותא את מי שהן אינן מכירות בו כיהודי. הפתרון היחיד הוא מימוש מלא, מהיר ונרחב של חוק הזכות לקבורה אזרחית חלופית, היינו הקמתם של בתי עלמין אזרחיים בכל רחבי הארץ. בלי זה, יש לחשוש שהמצב אפילו יחמיר וגורמים רבניים קיצוניים יעמדו על בדיקת יהדות בשעת הפטירה, הקשה למשפחה, בדומה לבדיקות הנעשות בעת הרשמה לנישואין. האם יעלה על הדעת לאפשר זאת?"

עו"ד אשר אקסלרוד, המייצג את החברה קדישא בפתח תקוה, הבהיר כי אין מקום לאפליה ואין מדיניות כזו. לדבריו, התופעה שנדונה בוועדה הופסקה והנהלת החברה קדישא התחלפה.

לדברי יצחק ישי, מנהל אגף הקבורה במשרד הדתות, הפרשה נודעה למשרדו רק מידיעה בעיתונות. מיד עם הפרסום הובהר לחברה קדישא בפתח תקוה כי הדבר אינו מקובל על המשרד. הוא ביקש לדווח לו על כל מקרה שכזה, אם יקרה, והבטיח לטפל בו באפס סובלנות.

ראש עיריית מעלות, שלמה בוחבוט, אמר: "אתם נאיביים בקשר לקליטת עולים. המדינה לא רוצה לקלוט, וראו נא מה קורה עתה עם העולים מצרפת. במעלות כולם נקברים ביחד".

לידיעה בערוץ 7



איך תוכל לפעול?