חוק מונע שילוב
בג"ץ: החוק מעודד חרדים לא ללמד את תוכנית הליבה
בדיון בעתירה נגד החוק השופטים מתחו עליו ביקורת, אבל לא מצאו עילה משפטית לביטולו
05/10/2011 18:14
תגיות: לימודי ליבה · בג"ץ · אמנון רובינשטיין · ישיבות
שר החינוך לשעבר, אמנון רובינשטיין, וראש אכ''א לשעבר, אלעזר שטרן, בדיון בבג"ץ על חוק תוכנית הליבה. צילום: קובי גדעון, פלאש 90
שופטי בג"ץ מותחים ביקורת על החוק המתיר לישיבות לא ללמד את מקצועות הליבה. עם זאת, תשעת השופטים הדנים בעתירה, בראשות נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש, התקשו למצוא עילה חוקתית לביטול החוק. העתירה נגד החוק, שמעגן את עצמאותן של הישיבות החרדיות ומאפשר להן להמשיך לקבל תקציבים ממשרד החינוך, הוגשה במאי 2010. על העתירה חתמו, בין השאר, הפרופסורים אמנון רובינשטיין ואוריאל רייכמן והאלוף (מיל') אלעזר שטרן, שהיה ראש אכ"א וקצין חינוך ראשי.
העותרים דורשים מבית המשפט להורות לכנסת ולמשרד החינוך לנמק מדוע לא ייקבע כי "חוק מוסדות חינוך תרבותיים ייחודיים" מבוטל – או לחלופין מדוע לא ייקבע כי חוק זה אינו פוטר מוסדות אלה מלימוד תוכנית הליבה. היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד אייל ינון, טען כי בסוגיית לימודי הליבה בישיבות החרדיות אין לדון במסגרת משפטית. "זוהי סוגיה שראויה לדיון ציבורי, העותרים הם לא קבוצה שנפגעת. בית המשפט הוא
העותרים: בגלל החוק נמנע מעשרות אלפי תלמידים חינוך הכולל את הידע ומיומנויות היסוד החיוניים ל"מימושה המלא של... היכולת להתפרנס בכבוד ולהשתלב בחברה הישראלית"
לא המקום להילחם את מלחמתם, הם צריכים לעשות זאת במישור החברתי והציבורי", טען ינון. בידיעה ב-ynet נכתב כי ביניש העירה בתגובה: "יש הבדל בין לא לפגוע לבין לעודד את המצב הקיים, כמו שהחוק עושה".
נשיאת בית המשפט העליון ציינה את החשיבות הרבה של מקצועות הליבה, אך תהתה: "מהי העילה המשפטית שמכוחה יש לבטל את החוק?" השופט אליקים רובינשטיין אמר לבא כוחם של העותרים: "אדוני יצא מהנחה שרבים מאתנו היו שמחים אם העולם החרדי היה כן לומד לימודי ליבה... השאלה היא האם הגענו למקום שבו אנו צריכים להפעיל את סמכותנו?"
העותרים טוענים, שבגלל החוק נמנע מעשרות אלפי תלמידים חינוך הכולל את הידע, הכלים ומיומנויות היסוד החיוניים ל"מימושה המלא של האוטונומיה האנושית, היכולת להתפרנס בכבוד והיכולת להשתלב בחברה הישראלית כאזרח פעיל, תורם ושווה זכויות".
לידיעה המלאה