פשרה כואבת בכותל

חדו"ש: אסור שהפשרה שאושרה בכותל תהפוך למסך עשן

הממשלה אישרה את ההצעה להקים בכותל רחבה חדשה, שתיועד לתפילה משותפת של גברים ונשים, לנשות הכותל ולתפילה בנוסח התנועה הרפורמית והתנועה הקונסרבטיבית

תפילה ברחבת הכותל האלטרנטיבית הקרויה עזרת ישראל 17.07.2014 צילום: גרשון אלינסון פלאש 90תפילה ברחבת הכותל האלטרנטיבית, "עזרת ישראל". צילום: גרשון אלינסון, פלאש 90

הממשלה אישרה היום את ההצעה להקים ברחבה הדרומית של הכותל המערבי – באזור קשת רובינסון – רחבה לתפילה מעורבת של גברים ונשים. על פי הצעת הפשרה שאושרה בממשלה, הרחבה החדשה תיועד לתפילה של התנועה הרפורמית, התנועה הקונסרבטיבית ונשות הכותל. ברחבה זאת נשים יוכלו להניח תפילין, להתעטף בטלית ולקרוא בתורה.

ההצעה אושרה למרות התנגדות של החרדים ושל חלקים מהציונות הדתית. יו"ר הבית היהודי, השר נפתלי בנט, ושרת המשפטים איילת שקד, הצביעו בעד הסכם הפשרה. למתווה התנגדו השרים זאב אלקין, אורי אריאל, דוד אזולאי, אריה דרעי ויעקב ליצמן.

מנכ"ל עמותת חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה: "אפשר בהחלט להעריך את התנועה הרפורמית, התנועה הקונסרבטיבית ונשות הכותל, על שהסכימו לוויתור הלא פשוט של יצירת רחבה נפרדת מתוך מטרה להגיע לרגיעה. אבל צריך להיות ברור, מדובר בוויתור כואב. בעוד הציבור הליברלי נאלץ לנדוד לקשת רובינסון נמשך הכיבוש החרדי של הכותל המסורתי".

רגב ציין ש"ראש הממשלה, בנימין נתניהו, פיתח בחודשים האחרונים דפוס של מסרים כפולים בנושא שוויון בין זרמי היהדות – האחד לשיווק בתפוצות והאחד לצורכי פנים. כשנתניהו מדבר עם ראשי יהדות התפוצות הוא תומך בשוויון, בעוד בארץ הוא מתמיד באפליה כרגיל, והיא אף הולכת ומחמירה. גם פשרת הכותל אינה משנה את העובדה. ראש הממשלה נותר איתן במחויבותו האמיתית, להיכנע למפלגות החרדיות בכל נושא ולמכור את ערכי חופש הדת והמצפון. לכן יש לחשוש שההסכם בכותל ישמש לזריית חול נוספת בעיני יהדות התפוצות, כאילו אכן מדובר בשיפור גדול בתחומי חופש הדת. אסור שהפשרה הכואבת תסב את תשומת הלב מהצורך בשינוי דרמטי בישראל בתחומים לא פחות חשובים, כמו חופש הנישואין והגירושין או ההפסקה של הדרת הנשים".

לפי ידיעה ב-nrg, הליך ההקמה של הרחבה החדשה יושלם בתוך כשנה, שכן יש צורך בתכנון, בחפירות ארכיאולוגיות

גלעד קריב: החלטת הממשלה מעניקה הכרה חסרת תקדים ליהדות הרפורמית וליהדות הקונסרבטיבית ושמה סוף למונופול החרדי בכותל

ובבנייה של הרחבה. הרחבה החדשה תהיה פתוחה כל ימות השנה. המדינה תקצה 35 מיליון שקל להקמת המתחם ולתחזוקו.

"ישראל היום" מציין כי בשטח שבו תוקם הרחבה החדשה פועל זה שנים אחדות שטח תפילה ללא אורתודוקסים. עכשיו יקבל המקום אישור רשמי של אתר תפילה ללא אורתודוקסים ויהיה באחריות מנכ"ל משרד ראש הממשלה. רחבת הכותל היא באחריות רב הכותל והמקומות הקדושים.

ענת הופמן, מנכ"לית נשות הכותל, בירכה על ההחלטה בממשלה. "אנחנו נתחרה ברחבת התפילה הרגילה", אמרה הופמן. "אנחנו מזמינות את הציבור לבוא ולהתפלל אתנו. רב הכותל ניצח, משום שהוא קיבל סמכות אבסולוטית על רחבות התפילה שנותרו נפרדות. השאלה היא אם חרדיות קיצונית תשלוט בהן".

רב הכותל המערבי והמקומות הקדושים, שמואל רבינוביץ', אמר כי קיבל את הכרעת מזכיר הממשלה, אביחי מנדלבליט, שוועדה בראשותו גיבשה את ההסדר שאושר בממשלה, בלב כבד. "מאז החלה קבוצה שולית ומתלהמת זו של נשות הכותל את פעילותה התקשורתית, הפך הכותל ממקום מאחד ומלכד לזירת התכתשות בלתי פוסקת. חילול השם שגרמה הקבוצה הזאת והתומכים בה הוא נורא, ויידרשו שנים לתקנו", אמר רבינוביץ'.

מנכ"ל התנועה הרפורמית, הרב גלעד קריב, אמר: "החלטת הממשלה מעניקה הכרה חסרת תקדים ליהדות הרפורמית וליהדות הקונסרבטיבית, שמה סוף למונופול החרדי בכותל וקובעת שבאתר המקודש ביותר לעם היהודי, ובכל מקום אחר, תהיה יותר מדרך אחת להתפלל ולהתחבר למסורת היהודית".

עו"ד יזהר הס, מנכ"ל התנועה המסורתית, אמר: "הזכות לשוויון קיבלה הכרה ממשלתית. מכאן ולהבא, פתרון מחלוקות בנושאי דת-ומדינה יחייב הכרה בזכות החוקתית של חופש בחירה. מהיום, פתרון כל סוגיה חייב לתת מענה לעובדה הפשוטה, הבסיסית והטבעית שיש יותר מדרך אחת להיות יהודי".

לידיעה ב-nrg

לידיעה ב"ישראל היום"



איך תוכל לפעול?