הדתייה שלוחמת לחופש דת
מהפכת הצניעות מעמיקה את הפגיעה בנשים
רחל עזריה, חברת מועצת עיריית ירושלים, מסבירה בראיון לשחר אילן שההפרדה היא המצאה, שהכותל אינו מקום לדתיים בלבד ושהחרדים בעיר נהנים מתקציבים לא שוויוניים
29/04/2011 13:42
תגיות: רחל עזריה · מהפכת הצניעות · "משגיח כשרות" · הכותל המערבי · עיריית ירושלים
רחל עזריה בהפגנה נגד קווי ההפרדה
"כל הרעיון של ההפרדה נולד בשנים האחרונות. זו מהפכת צניעות שהתחילה בציבור החרדי ומחלחלת אלינו בקצב מסחרר. זה לא היה מעולם בציונות הדתית. גם בציבור החרדי אפילו חתונות לא היו נפרדות עד לפני כמה עשרות שנים. זה לא עניין הלכתי, זו המצאה", אומרת רחל עזריה, חברת מועצת עיריית ירושלים, בראיון לבלוג של סמנכ"ל חדו"ש, שחר אילן, "משגיח כשרות".
עזריה, דתייה, נציגת הסיעה החילונית-הדתית ירושלמים במועצת העיר, מסבירה כי צניעות היתר מובילה להדרת נשים ולפגיעה בהן. "בגיל מאוד צעיר ניהלתי ארגון למסורבות גט. פגשתי ביהדות מאד קשה, אפילו מתעללת. הבנתי שמשהו קורה בחברה הדתית". לדבריה, המהפכה של השנים האחרונות מעמיקה את הפגיעה בנשים ובמעמדן. "זה לא היה כך בעבר. בעבר נתנו חיוב גט הרבה יותר בקלות. נשים היום צריכות לתת הכל לגבר, גם אם הוא אלים ובוגדני. הדיינים מצאו פוסק יחיד שטוען שאסור לחייב גט, לעומת דורות של פוסקים שפסקו אחרת. וכולם מיישרים אתו קו. אלה דברים חדשים שפשוט המציאו. זה סיפור של כוח גברי וסיפור של פחד. לא יכול להיות שבבית הדין יש רק גברים שמחליטים לגבי גברים ונשים".
את הבעיה הסבוכה אפשר לפתור, לטענתה, באמצעות צירוף נשים להרכבים בבתי דין רבניים. "לא יקראו להן דייניות. הן יישבו בהרכבים ותהיה להן זכות הצבעה, אבל הן לא יחתמו. כך עובדת יהדות גמישה ומקילה ונותנת פתרונות. בהיסטוריה היהודית, בכל מקום שהפריע מספיק מצאו פתרון. משום מה בשנים האחרונות לא מחפשים דרך להתמודד".
עזריה נאבקת למניעת פגיעה בנשים ונגד הפרדה בין גברים לנשים בכל מקום, ובעיקר באתרים מרכזיים כמו הכותל המערבי.
נשים היום צריכות לתת הכל לגבר, גם אם הוא אלים ובוגדני. הדיינים מצאו פוסק יחיד שטוען שאסור לחייב גט, וכולם מיישרים אתו קו. אלה דברים חדשים שפשוט המציאו
"הגעתי לפני שנה וחצי לכותל וחשכו עיני", היא אומרת בראיון. "ראיתי שכל הכותל מלא בשלטים שדורשים מגברים ונשים להיפרד או קובעים שהמעבר הוא לגברים בלבד... דיברתי עם אנשים וגיליתי שיש המון ביקורת על מה שקורה בכותל. שמעתי סיפורים על קבוצות של תגלית שמגיעות ולא יכולות לשיר 'עם ישראל חי'. הכותל לא יכול להיות מקום לדתיים בלבד. הוא חייב להיות מקום ליהודים כולם... ליהדות הלא דתית יש זכויות מלאות בכותל לא פחות מליהדות הדתית ואנחנו הדרנו אותם החוצה".
לדבריה, בירושלים נוצרה סביב התחרדות העיר ברית בין החילונים לציונות הדתית. "האינטרסים שלי ושל החרדים לא זהים. ממש לא. בהרבה מאוד מובנים. בבחירות האחרונות הציבור החילוני והדתי לאומי נעמדו על הרגליים האחוריות והבהירו לציבור החרדי: ירושלים לא עיר חרדית אלא בירת ישראל הציונית".
למרות ניצחונם של החילונים והדתיים הציונים בבחירות בירושלים, החרדים נהנים מכוח רב בעירייה. "כמות התקציבים המוגדלים והלא שוויוניים שהולכים לחרדים בירושלים לא תיאמן בכלל", אומרת עזריה. "כל פעם שאני מגלה תקציב כזה אני יודעת שחשפתי רק את קצה הקרחון. אני חושבת שאפילו החרדים לא יודעים את הכל. במינהלים הקהילתיים החרדיים יש תקציב מיוחד למשחקייה בשקל, שאין אצל חילונים. יש תקציב מיוחד לגני ילדים חרדיים פרטיים. אם יש מספיק לכולם, אז שכולנו נקבל. לא יכול להיות שיש קבוצה עם זכויות יתר בעיר".
לראיון ב"משגיח כשרות"