הלוויות ללא הדרה

בית המשפט: הפרדה בלוויות רק אם המשפחה מבקשת

המשרד לשירותי דת הורה כי לא תהיה הפרדה בהלוויות, אבל חברות קדישא התעלמו מההוראה. בעקבות תביעה גיבש בית המשפט מתווה המאפשר הפרדה רק במקרה שמשפחת הנפטר תבקש זאת במפורש

הלוויה בירושלים. צילום: Randall Niles, flickrהלוויה בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום: Randall Niles, flickr

בית המשפט המחוזי בירושלים גיבש מתווה, שלפיו חברות קדישא לא יוכלו להציב בבתי קברות שלטים המורים על הפרדה בין גברים לנשים. חברות קדישא יורשו להורות על הפרדה כזאת רק אם משפחת הנפטר תבקש זאת. גם אז, ההפרדה בין המינים תהיה בזמן ההלוויה בלבד.

המתווה, לפי ynet, מקובל על חברות קדישא ועל מתנגדי ההפרדה. הצדדים ממתינים לחוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה, שיכריע אם ההפרדה בתנאים שעליהם הוסכם אינה בגדר הדרת נשים אסורה במרחב הציבורי.

בית המשפט התערב בסוגיה לאחר שהמרכז הרפורמי לדת ומדינה והקליניקה לזכויות אדם בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת תל אביב הגישו תביעה נגד חברה קדישא בירושלים וחברה קדישא ברחובות. שתי החברות התעלמו מהנחיות המשרד לשירותי דת בדבר איסור ההפרדה בבתי העלמין והמשיכו להנהיג אותה בבתי הלוויות שבאחריותן.

חברות הקדישא נקטו תעלולים משפטיים כדי להכשיר את ההפרדה המגדרית, כמו שינוי נוסח שלטי ההפרדה

עורכי הדין אורלי ארז-לחובסקי ועדי ניר-בנימיני, המייצגים את התובעים, טענו בדיון מקדמי שקיים השופט יגאל מרזל כי חברות הקדישא נקטו תעלולים משפטיים כדי להכשיר את ההפרדה המגדרית, כמו שינוי נוסח שלטי ההפרדה. הנתבעים אמרו בתגובה, כי הם פועלים על פי הנחיות רבנים ובכפוף להלכה.

בית המשפט הציע לצדדים להגיע לפשרה, ולפיה בבתי העלמין יוצב שילוט אלקטרוני שיורה על הפרדה בין גברים לנשים רק אם משפחת הנפטר תבקש זאת במפורש. עניין זה יובהר גם בטופס להזמנת לוויה. בשבוע שעבר הודיעו שני הצדדים כי הם מוכנים לאמץ את המתווה.

ארז-לחובסקי, מנהלת המחלקה המשפטית במרכז הרפורמי לדת ומדינה, מסרה: "זו בשורה מצוינת, שכן מדובר בשתי חברות קדישא שסירבו בתוקף לפעול לפי חוזר מנכ"ל המשרד לשירותי דת שהורה על הסרת השלטים. זהו הקץ לשלטי ההפרדה המפלים בבתי העלמין".

לידיעה ב-ynet



איך תוכל לפעול?