תעודות בלי כיסוי

חדו"ש: פרשת הרבנים הפיקטיביים הורידה כבוד הרבנות לאשפתות

עונשי מאסר כבדים הוטלו על רבנים בכירים, שהורשעו במתן הסמכה פיקטיבית לרבנות לאנשי צבא ומשטרה

30/09/2014 15:21

תגיות: מאסר ·  תעודות הסמכה פיקטיביות ·  הרב מאיר רוזנטל ·  השופט אמנון כהן ·  הרב מאיר רואימי ·  הרב יצחק אוחנה ·  הרב אליהו בקשי-דורון

הרב הראשי דוד לאו השר לשירותי דת נפתלי בנט וסגן השר לשירותי דת הרב אלי בן דהןהרב הראשי דוד לאו, השר לשירותי דת, נפתלי בנט, וסגן השר לשירותי דת, הרב אלי בן דהן

בית המשפט המחוזי בירושלים הטיל אתמול עונשי מאסר כבדים על רבנים בכירים, שהורשעו במתן הסמכה פיקטיבית לרבנות לאנשי צבא ומשטרה.

הרב מאיר רוזנטל, שהיה ראש לשכתו של הרב הראשי לשעבר, יונה מצגר, נדון לשבע שנות מאסר. השופט אמנון כהן גזר על הרב אהרון גוטסדינר, סגן הרב המשטרתי הראשי לשעבר, ארבע שנות מאסר. הרב מאיר רואימי, שניהל את מכללת בית שאן, נדון לשלוש שנות מאסר. על הרב יצחק אוחנה, שהיה מנהל מחלקת הבחינות וההסמכה ברבנות וראש לשכתו של הרב הראשי ישראל מאיר לאו, נגזרו עשרה חודשי מאסר. העיתון "ג'רוזלם פוסט" מציין כי גם הרב הראשי לשעבר אליהו בקשי-דורון עומד לדין בהאשמות הקשורות לפרשה, אבל משפטו עדיין נמשך.

בעקבות העונשים החמורים אומר הרב עו״ד אורי רגב, מנכ״ל חדו״ש: "אך סמלי הוא שגזר הדין ניתן בימי חשבון הנפש שלקראת יום הכיפורים. תיק זה ייזכר לדיראון ולבושה בתולדות הרבנות במדינת ישראל, וקשה לחשוב על אירוע המכרסם יותר ביומרה של הממסד הרבני לייצג את מורשת ישראל במדינת ישראל. כבודה של ההסמכה לרבנות ירד בעקבות תיק זה עד לבור אשפתות, ואת התשובה הפומבית צריכים לעשות לעיני הציבור הרבנים הראשיים, שקולם נדם בדיון המשפטי.

"יהיה צורך ללמוד את פרטי גזר הדין ואף להמתין להכרעת הדין בתיק המתנהל עדיין נגד הרב הראשי לשעבר, אליהו

המדינה חייבת להבהיר לציבור אם ה'מוסמכים'... נדרשו להשיב לקופת הציבור את מאות המיליונים ששולמו להם על יסוד הסמכה פיקטיבית לרבנות

בקשי-דורון, שהשופט ביקר אותו בחריפות בגזר דינו. אך כבר ניתן לקבוע שבנוסף להליכים הפליליים יש צורך דחוף בחקירה מינהלית מקיפה, אשר תוודא כי כל השורשים הרעילים הרבים שנשתלו ברחבי הארץ אכן זוהו ובוערו וכי הרשויות הרבות, הדתיות והאזרחיות, אשר היו צריכות להשמיע פעמון אזעקה לנוכח 'הסמכת' למעלה מ-1,000 רבנים באופן חריג ותמוה בשירות בתי הסוהר ובמשטרה אכן נדרשו ליתן דין וחשבון על מחדלן – גם אם הוא מינהלי ולא פלילי במובהק. וחשוב מכל – המדינה חייבת להבהיר לציבור אם ה'מוסמכים' הרבים, אשר רק חלקם הקטן הועמדו לדין, נדרשו להשיב לקופת הציבור את מאות המיליונים ששולמו להם על יסוד הסמכה פיקטיבית לרבנות".

הרבנים הורשעו באפריל בעבירות של מרמה וזיוף והם אמורים להתחיל לשאת בעונשם בכלא ניצן ברמלה ב-28 בדצמבר. בפרשה הורשעו שלושה רבנים נוספים, אך עונשיהם טרם נגזרו. בעבר יכלו קצינים ונגדים המשרתים בצבא, במשטרה ובשירות בתי הסוהר לקבל תוספת שכר של 2,000 עד 4,000 שקל בחודש, אם היתה בידיהם תעודת הסמכה לרבנות שנחשבה מקבילה לתואר אקדמי.

בין 1999 ל-2003 הוקמו כיתות לימוד לאנשי כוחות הביטחון, כדי שיוכלו לקבל תעודות הסמכה לרבנות. כיתות אלה הופעלו על ידי מוסדות מוכרים, שבראשם עמדו בכירים במערך הרבנות. בעקבות חשיפת הפרשה הפסיקו כוחות הביטחון את מתן הטבות השכר לבעלי תעודות הסמכה לרבנות.

לידיעה ב"ג'רוזלם פוסט"



איך תוכל לפעול?